Quantcast

Kalėjimas sostinės centre kelia aistras

Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą iškeldinti iš Vilniaus centro jau planuojama bene dešimtmetį – tai padaryti nesėkmingai bandė net kelios vyriausybės. Pernai Teisingumo ministerija vėl inicijavo skubų kalėjimo iškėlimą – buvo suplanuota jį iškraustyti iki 2019 m. pabaigos. Tačiau neseniai paskelbta, kad tai bus padaryta iki liepos. Tuojau pat atsirado tokią skubą kritikuojančių.

Skubama uždaryti

Pernai teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pažadėjo, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas bus uždarytas per 2019 m. Tačiau prieš porą savaičių naujasis Kalėjimų departamento vadovas Virginijus Kulikauskas spaudos konferencijoje pranešė, kad jau liepos 1-ąją sostinės centre stovinti įkalinimo įstaiga liks tuščia.

Tai vėliau patvirtino ir ministras E.Jankevičius: "Liepos pradžioje yra uždaromas Lukiškių kalėjimas. Pačioje liepos pradžioje nebus nė vieno kalinio." Pasak jo, ketinimai iškelti kalėjimą iki gruodžio pabaigos buvo atsargus variantas.

Toks pareiškimas sukėlė sumaištį – atsirado teigiančių, kad politinis sprendimas paankstinti iškėlimo terminą nederintas su teisėsauga, priimtas visiškai neatsižvelgus į perspėjimus, pastabas ir galbūt net paminant įstatymus.

Teigiama, kad staigus Lukiškių kalėjimo uždarymas staigmena buvo ir policijai, ir prokuratūrai. Nederintas sprendimas buvo ne tik su teisėsauga, bet ir su Vidaus reikalų ministerija.

"Iš tiesų Teisingumo ministerija su VRM savo veiksmų nederino, o to pasekmė – labai išaugę Viešojo saugumo tarnybos ir policijos pareigūnų darbo krūviai, – žiniasklaidai sakė vidaus reikalų viceministras Česlovas Mulma. – Kalbėjomės ir su teisingumo viceministru apie susidariusią situaciją, tačiau sprendimų kol kas nėra. Vidaus reikalų ministras kalbėsis su teisingumo ministru dėl galimų veiksmų, kurių reikėtų imtis siekiant išspręsti su Lukiškių kalėjimo iškeldinimu susijusius iššūkius – tiek finansinius, tiek žmogiškųjų išteklių, kadangi tokie pokyčiai tiesiogiai turi įtakos ir vidaus reikalų sistemos pareigūnų darbui."

Lukiškių kalėjimo Vilniaus centre nebus – laikomės tvirtai.

Nepasitenkinimo banga

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento asociacija viešai paskelbė, jog Teisingumo ministerija gegužės viduryje informavo teisėsaugą, kad į Lukiškes suimtieji nebebūtų vežami, nors iki tol buvo planuojama, kad duris šis kalėjimas užvers tik metų pabaigoje. Asociacija prašo laikytis pirminio plano, nes kilo chaosas teisėsaugos darbe, dabar į teismus sostinėje suimtuosius tenka vežioti iš Kauno ir Šiaulių, kur jie buvo perkelti. Preliminariai skaičiuojama, kad vien degalams, transportui ir papildomiems etatams nežinia iš kur reikia ištraukti 2 mln. eurų.

Policijos atstovai taip pat teigia, kad apie politinį sprendimą pareigūnai buvo informuoti jau po jo priėmimo, suimtųjų asmenų skyrimo į suėmimą vykdančias įstaigas tvarkos pakeitimas nebuvo derintas su Policijos departamentu, nors būtent policijai atsirado didžiausios pasekmės – didelė finansinė ir organizacinė našta.

Kritika nepagrįsta

Tačiau ministras E.Jankevičius kritiką dėl Lukiškių kalėjimo uždarymo vadina nepagrįsta ir neketina stabdyti uždarymo proceso.

"Mes turime visuomenės palaikymą, turime Vyriausybės palaikymą. Esame ryžtingi ir einame vakarietiškos valstybės link. Lukiškių kalėjimo Vilniaus centre nebus – laikomės tvirtai. Viskas jau suplanuota ir beveik padaryta. Laikomės tos pačios pozicijos, kad liepos mėnesį Lukiškių kalėjimo nebebus", – sakė E.Jankevičius.

Jo teigimu, Lukiškių uždarymo klausimai buvo derinti su teisėsaugos įstaigų vadovais, apie situaciją yra informuotas vidaus reikalų ministras ir ministras pirmininkas.

Praėjusią savaitę pranešta, kad premjeras Saulius Skvernelis palaiko Teisingumo ministerijos iniciatyvą Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą iškeldinti iki liepos 1 d. Premjeras taip pat patikino, kad, jeigu reikės papildomų lėšų kalėjimo iškeldinimo darbams, biudžete jų atsiras.

"Aš suprantu daugelio nusivylimą, kad nebuvo statoma nauja įstaiga už didelius milijonus. Bet ši įstaiga iš centro turi būti iškelta", – teigė jis.

Premjeras sakė girdėjęs argumentų, kad skubus iškeldinimas tiesiogiai turi neigiamos įtakos ir vidaus reikalų sistemos pareigūnų darbui, bet, pasak jo, bus stengiamasi racionaliai paskirstyti žmogiškuosius resursus.

Iškėlus Lukiškių kalėjimą – tardymo izoliatorių, pastatus planuojama perduoti Turto bankui. Pastarasis gali turtą parduoti rinkoje arba įgyvendinti valstybės projektą, kaip, pavyzdžiui, daro su Vilniaus koncertų ir sporto rūmais.

Vertingi pastatai

Lukiškių kalėjimo pastatų kompleksą sudaro šeši statiniai, esantys Vilniaus centre šalia Seimo rūmų, Aukščiausiojo Teismo, Martyno Mažvydo bibliotekos, Užsienio reikalų ministerijos. Kompleksas, kurį sudaro kalėjimo, ligoninės, gamybinis, administracinis pastatai bei Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė, nuo 2002 m. įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Jam suteiktas aukščiausias – nacionalinio reikšmingumo apsaugos lygmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
atrodo kad iseitu neblogas viesbutis papildinantys wsostines biudzeta o jo taip truksta G kalno sutvarkymui.....

Jessica Kennedy

Jessica Kennedy portretas
Šiuo metu „Google“ kas menesi moka nuo 17 000 iki 22 000 JAV doleriu, kad galetu dirbti internete iš namu. Aš prisijungiau prie šios veiklos prieš 2 menesius ir uždirbau 20544 $ per pirmaji šios veiklos menesi. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerejo! Patikrinkite, ka aš darau.apsilankykite >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­orkLinks3.Com
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių