Quantcast

Kaip Vilnius gyveno 2010-aisiais?

Kokie buvo praėję metai Vilniui? Portalas pateikia svarbiausių miesto įvykių apžvalgą.

Sausis

Mėnesio pradžioje paaiškėjo, kad viešąją įstaigą „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) turėjų pakeisti nauja įstaiga „Vilniaus šventės“. Vilniaus vicemero Gintauto Babravičiaus parengtame projekte numatyta, kad nauja įstaiga bus VEKS įpėdinė – ji taps pagrindinė visų miesto švenčių, vykstančių po atviru dangumi, organizatore. Įstaigai administruoti ir jos veiklai vykdyti Vilniaus metiniame biudžete paprašyta skirti 2,8 mln. litų.

Apie 5 mln. litų už elektros energiją skolinga Vilniaus savivaldybė supykdė Rytų skirstomuosius tinklus. (RST).  Bendrovė pagrasino nuo sausio 15 d. pagrindinėse miesto gatvėse atjungti apšvietimą, jei iki to laiko nebus sumokėta skola. Sausio 8 d. Vilniaus valdžia su RST pasirašė skolų grąžinimo grafiką. Miestas išgelbėtas nuo tamsos.

Uždaryti ištaigingas viešbutis „Vila Valakampiai“ ir restoranas „Riviera“. Bankroto administratorius restorano ir viešbučio duris galutinai užvėrė sausio 7 d. Iš buvusios prabangos teliko 2 mln. itų viršijančios skolos.

Patikrinę penkių miesto įmonių („Vilniaus troleibusai“, „Kalvarijų turgus“, „Šiaurės miestelis“, „Priemiestis“, „Avarija“) veiklą, Vilniaus savivaldybės auditoriai nustatė, kad jų apskaita vykdoma netvarkingai. Bendrovės, net ir gaudamos savivaldybės dotacijas, esą balansuoja ties bankroto riba.

Sausio 13 d. miesto taryba vienbalsiai nutarė iš Europos investicijų banko skolintis per 30 mln. litų vakarinio aplinkkelio statyboms ir darželių bei mokyklų renovacijai.

Vienos didžiausių įmonių grupių Lietuvoje „Rubicon group“ akcininkai nusprendė pasidalyti verslus ir skirtis. Sumažėjusi įmonių grupė tęsia veiklą nauju pavadinimu ICOR. Iki tol koncerną „Robicon group“, kuris vienijo apie 40 įmonių, valdė 7 asmenys, turėję po lygiai akcijų.

Vilniaus valdžia, siekdama sutaupyti 1 mln. litų, pradėjo 10 sporto mokyklų jungti į vieną miesto sporto centrą. Nuo sausio pradžios buvo atleistas 41 mokyklų darbuotojas. Iki vasaros numatyta dar tiek pat žmonių atleisti.

Skolų į kampą įsprausta Vilniaus savivaldybė ėmėsi eksperimento su gatvių apšvietimu, Sausio 21 d. vienoje nesaugiausių Vilniaus gatvių – Savanorių prospekte – užgeso visi žibintai. Greta savivaldybės esančiame Konstitucijos prospekte švietė kas trečias. Neapšviestame Savanorių prospekto ruože tą naktį įvyko du eismo įvykiai – susidūrė lengvieji automobiliai, žmonės nenukentėjo. Po eksperimento nuspręsta pagrindinėse miesto gatvėse uždegti kas trečią žibintą. Taip pat nuspręsta nepalikti tamsoje skendėti Savanorių prospekto – jame švies vienas iš trijų žibintų. Atjungdama du žibintus iš trijų savivaldybė tikino ketinanti sutaupyti apie 6 mln. litų.  

Sausio pabaigoje paaiškėjo, kad socialiai remtini vaikai nuo vasario 1-osios mokyklose nebepusryčiaus. Sostinės savivaldybės Švietimo departamento išsiųstas nurodymas neberuošti nepasiturinčiose šeimose gyvenantiems moksleiviams pusryčių pasiekė Vilniaus mokyklas. Toks sprendimas priimtas savivaldybei trūkstant lėšų nemokamam moksleivių maitinimui.

Vasaris

Vasario 1 d. trys Vilniaus savivaldybės opozicinės frakcijos surengė spaudos konferenciją ir paskelbė pasirengę versti Vilniaus merą Vilių Navicką. Tvarkos ir teisingumo, Lenkų rinkimų akcijos ir Fronto partijų atstovai sakė esantys pasipiktinę Vilniaus valdžios užmojais išparduoti miesto turtą, valstybinės žemės rėžius, panaikinti transporto lengvatas pensininkams iki 70 metų ir atleisti statybų bendroves nuo nekilnojamojo turto mokesčio.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ėmė tirti tėvų skundą dėl sostinės darželyje mokomos dainos apie raginamą mušti čigonėlį.

Vasario 10 d. Vilniaus miesto taryba nubalsavo, kad Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigų vadovų atlyginimai mažėtų – paaiškėjo, kad algos mažės daugiau nei penktadaliu. Nustačius naują poliklinikų ir ligoninių vadovų atlyginimo nustatymo tvarką, vadovų algos labiau susietos su įstaigos finansinės veiklos rezultatais ir darbuotojų atlyginimais, todėl sunkmečiu mažės.

Naktį į vasario 20-ąją į sostinės striptizo klubų „Water World“ ir trijų klubų „Eden“ duris pasibeldė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Kratų rezultatai jų įtarimus patvirtino – klubuose verčiamasi prostitucija. Klubuose aptikta įvairiausių sekso žaidimams skirtų daiktų ir net panaudotų prezervatyvų. Įtarimai dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos ir įtraukimo į prostituciją pareikšti šešiems klubų darbuotojams, du iš jų suimti, vienas – sulaikytas.

Teisėsauga visuomenę informavo, kad gruodžio-vasario mėnesiais Vilniuje ir jo apylinkėse sulaikyta 50 nusikalstamos grupuotės narių. Kriminalistų praminta „Mažąja brigada“ (lyginant su Nepriklausomybės pradžioje sostinę šiurpinusia garsiąja „Vilniaus brigada“) grupuotė itin dideliais kiekiais platino narkotikus. Pirkėjams siūlomas asortimentas taip pat įvairus – jie turėjo visko, ir „žolės“, ir amfetamino, kokaino, heroino, sintetinių narkotikų.

Kovas

Kovo 1 d. bendrovė „Fashon Gates“ pranešė, kad neapibrėžtam laikui stabdo parduotuvių „Vilniaus vartuose“ darbą. Žengti tokį žingsnį bendrovė buvo priversta po to, kai bankas „Parex“ vykstant derybų procesui  netikėtai inicijavo prekių, kuriomis prekiaujama komplekse „Vilniaus vartai“, arešrą.

Kovo pradžioje Užupio mikrorajone nuniokotas būsimas Tibeto skveras. Sudaužyta ledinė stupa, simbolizuojanti budizmo vertybes, nudraskytos tibetietiškos maldos vėliavėlės. Tibeto gynėjai mano, kad skvero nusiaubimas susijęs su Kinijos ambasados išsakyta pozicija, kad Tibeto skveras Vilniuje įžeistų Kinijos žmonių jausmus. Tibeto rėmėjai tvirtino, kad Kinijos atstovai nuolat spaudžia sostinės savivaldybę ir mėgina sukliudyti bandymams įkurti Tibeto skverą Vilniuje.

Švenčiant Kovo 11-ąją patriotinio jaunimo surengtose eitynėse skambėjo įvairiausi šūkiai, tarp kurių populiariausias buvo „Lietuva-lietuviams“. Sostinės savivaldybė patriotais save vadinančiam jaunimui leido žygiuoti per senųjų žydų kapinių teirtoriją – nei paveldosaugininkų, nei žydų bendruomenės nuomonės miesto valdžiai neprireikė. Liudinininkų teigimu, patriotiškai nusiteikusių jaunuolių susirinko daugiau nei 2009-aisiais. Skaičiuojama, kad tradicinėmis tapusiose eitynėse dalyvavo apie 1-1,5 tūkst. jaunuolių, galbūt ir daugiau.

Nuo kovo 15-osios vilniečių saugumu rūpinasi nebe septyni, o šeši policijos komisariatai. Anot policijos vadovų, ryžtis tokiai pertvarkai paskatino sumažėjęs finansavimas.

Kovo pabaigoje nuo potvynio sostinės ugniagesiams teko gelbėti semiamus pastatus Riešės, Juodšilių, Siužonių, Avižienių seniūnijose, o Vilniuje – Dunojaus gatves.

Kovo viduryje sostinės kiemsargiai gavo algas už 2009 m. gruodį. Daugelis Vilniaus tvarkdarių nuo 2009 m. lapkričio dirba tik pusę etato ir į rankas gauna po 350 litų. Tačiau ir tokios algos jiems smarkiai vėluoja – miesto skola kovą jiems jau sudarė apie 17 mln. litų. Nepaisant to, miesto valdžia reikalavo, kad kiemsargiai dirbtų ir viršvalandžius – kuo greičiau sutvarkytų dėl atlydžio miesto šaligatvius „papuošusias“ krūvas vilniečių per žiemą išmestų šiukšlių.“Savivaldybės kontrolieriai važinėja, reikalauja, kad greičiau valytume, greičiau šiukšles surinktume. O kiemsargiai ateina 6 val. ryto ir 10 val. išeina. Kodėl žmonės turi dirbti viešvalandžius, jeigu jie gauna 350 litų algą?“ – sakė bendrovės „Stebulė“ atstovė Valentina Biatova.

Kovo pabaigoje pranešta, kad 2 tūkst. sostinės Kalvarijų turgaus prekiautojų susivienijo į asociaciją ir ketina priešintis miesto valdžios planams „privatizuoti Kalvarijų turgavietę arba perleisti ją dešimtmečiams koncesininkui arba nuomininkui“. Kaip teigta asociacijos išplatintame pranešime, prekiautojai baiminasi, kad turgus į privačias rankas nukeliaus net neatsiklausus jų nuomonės.

Kovo 25 d. apleistame Sereikiškių parke prasidėjo atgaivinimo darbai. Planuojama, kad po metų parkas turėtų atrodyti neatpažįstamai – atkurti sodai, daug gėlių, tvenkiniai, aikštelės, kavinės ir restoranai.

Kovo 27 d. surengus paskutinį vakarėlį oficialiai uždarytas gėjų klubo titulą turėjęs „Men‘s Factory“. Pranešta, kad jau balandį šis klubas bus žinomas nauju „Xclub“ vardu. Klubo savininkai nurodė, kad veiklos profilis keičiamas siekiant geresnių finansinių rezultatų, o pavadinimą pakeitusiame klube ketinama rengti pažinčių vakarėlius visiems: gėjams ir heteroseksualams, vienišiams ir porelėms.

Kovo 30 d. prie Vilniaus savivaldybės surengta protesto akcija, kurioje pasisakyta prieš gegužę Vilniuje numatytas gėjų eitynes. Mitingo dalyviai į renginį atsinešė ir užgaulių plakatų, tokių kaip „Gaidžių vieta Vievio paukštyne“.  Mitinge dalyvavęs Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius pareiškė, kad pedofilija yra jaunesnysis homoseksualizmo brolis, o monsinjoras Alfonsas Svarinskas sakė, kad tie, kurie yra su homoseksualais, yra prieš tautą.

Kovo pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas verslininko Raimundo Mieželio įmonei „RVM Investments“ leido statyti viešbutį sostinės centre. Teismas pripažino, kad savivaldybė teisėtai patvirtino sklypo detalųjį planą. Be to, teisėjai pasigedo argumentų, kad verslininko planuojama apžvalgos aikštelė užgoš paveldo objektus.

Balandis

Nuo balandžio 1-osios Vilniuje vėl pradėjo veikti greičio matuokliai. Policija pranešė, kad visu pajėgumu veikia visi Vilniaus „inkilai“, kurių sostinėje yra daugiau kaip 50. Nurodyta, kad pažeidėjų nuotraukos tuoj pat keliaus į Kelių policiją, ir kelių erelių medžioklė po beveik metų pertraukos vėl įsibėgės. Informacija apie „apakusius“ greičio matuoklius į viešumą pateko 2009 m.birželį. Problemos esmė – savivaldybės ir greičio matuoklius įrengusios bendrovės „Urbico“ konfliktas.

Vilniaus savivaldybei pavyko parduoti tris daugiabučių namų priežiūros įmones – „Senamiesčio ūkį“, „Šnipiškių ūkį“ ir „Juritą“.

Vilniaus politikai pritarė siūlymui pėsčiųjų taką Užupyje pavadinti „Jono Meko skersvėjo“ vardu. Šiuo vardu pavadintas pėsčiųjų takas nuo Užupio gatvės 24-o namo iki Vilniaus dailės akademijos. Iki tol minėtas pėsčiųjų rakas pavadinimo neturėjo.

Minint architekto Gedimino Baravyko gimtadienį sostinėje pristatyta G.Baravyko gatvė. Architektui dedikuota gatvė yra prie laisvalaikio centro „Forum palace“ ir Konstitucijos prospektą jungia su Upės gatve. Be kitų pastatų, G.Baravykas suprojektavo Vilniaus santuokų rūmus (1974 m.), Revoliucijos muziejų (dabartinė Nacionalinė dailės galerija, 1980 m., su V.Vieliumi), M.Mažvydo bibliotekos priestatą  (1986 m.  su L.Majeriene).

Balandžio 23 d. Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką ir paragino Vyriausybę rasti lėšų, kad iki 2013 m. šios bibliotekos rekonstrukcija būtų užbaigta.

Balandžio 23 d. Vilniaus miesto mokyklų vadovus pasiekė savivaldybės nurodymas moksleiviams nutraukti pusryčių tiekimą atgaline data – nuo užvakar.  Tokia tvarka maitinimą mokyklose organizuojančių įmonių vadovus tiesiog šokiravo. Savivaldybė maitinimo pakeitimų ėmėsi po to, kai 2009 m. gruodžio 23 d. nutarimu Vyriausybė patvirtino mokinių nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašą., nustatantį maitinimo prioritetus. Pirmoje vietoje atsidūrė pietūs, antroje – maitinimas mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose ir tik trečioje – pusryčiai ir pavakariai.

Balandžio 26 d. Specialiųjų tyrimų tarnybą sulaikė „Vilniaus vandenų“ vadovus, įtariamus kyšininkavimu, papirkimu, piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu. STT pranešė sulaikiusi „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių Darių Norkų, pardavimo ir rinkodaros direktorių Nerijų Laurinaitį, aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininką Tomą Biknevičių ir konsultantą viešųjų pirkimų klausimais S.L.

Vilniaus taryba patvirtino dvi mitingų vieas – Kalnų parko automobilių aikštelę ir plotą prie „Siemens“ arenos. Šiose vietose galės dalyvauti iki 100 asmenų ir jiems nereikės savivaldybės leidimo. Tačiau apie renginį jo organizatoriai savivaldybei turės pranešti ne vėliau kaip likus dviem valandoms iki renginio pradžios.

Gegužė

Gegužės 8 d. Vilniuje įvyko gėjų eitynės. Nors riaušių ir aukų išvengta, netrukus Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas pareiškė, kad svarstoma galimybė parlamentarus Petrą Gražulį ir Kazimierą Uoką patraukti baudžiamojon atsakomybėn – dėl galimai kurstytų riaušių.

Gegužės viduryje paaiškėjo, kad „Lietuvos spaudos“ ir „R-kiosk“ kioskuose Vilniuje netrukus atsiras alaus, sidro ir kitų alkoholinių gėrimų. Didžiausią šalyje kioskų tinklą valdanti bendrovė „Lietuvos spauda“ kreipėsi į sostinės savivaldybę su prašymu išduoti licenciją prekiauti alkoholiniais gėrimais, kuriuose yra ne daugiau kaip 8,5 proc. alkoholio. Vilniaus savivaldybė šį prašymą patenkino.

Ankstyvą gegužės 21 d. rytą „Vilniaus troleibusų“ darbuotojai 1-ajame parke rado 14 grafitais nuspalvintų troleibusų. Keturių troleibusų dešinieji šonai išterlioti nuo ratų iki pat ūsų.

Gegužės 26 d. žlugo Vilniaus tarybos opozicijos bandymas nuversti Vilniaus merą Vilių Navicką. Už interpeliaciją V.Navickui balsavo 15, prieš – 8 tarybos nariai, todėl interpeliacijai nepritarta. Merui nuversti reikėjo mažiausiai 26 tarybos narių balsų. Po šio nesėkme pasibaigusio balsavimo, pagal galiojančius įstatymus, opozicija mažiausiai pusei metų prarado galimybę inicijuoti nepasitikėjimą V.Navicku.

Birželis

Birželio pradžioje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl Vilniaus tarybos narių Gintaro Kazako ir Kęstučio Nėniaus, kurie galbūt supainiojo viešuosius ir privačiuosius interesus.

Birželio pradžioje Kultūros paveldo departamento prašymu Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Vilniaus vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu nuo sunaikinimo apginti Vilniaus senamiesčio istorinį pastatą. Mat viešbučio „Narutis“ savininkai nori nugriauti Pilies g.22 esantį pastatą, kuris yra kultūros vertybės – Medicinos kolegijos – dalis ir vietoj jo pastatyti naują trijų aukštų pastatą su mansarda.

Vilniaus  miesto taryba atmetė sporto mokyklų reorganizacijos projektą, pagal kurį dešimt sostinėje veikiančių biudžetinių jaunųjų sportininkų ugdymo įstraigų turėjo būti sustambintos paliekant penkias mokyklas. Taip tikėtasi daugiau nei dukart sumažinti sporto mokyklų administracinio ir techninio personalalo ir sutaupyti maždaug milijoną litų per metus.

Vyriausioji rinkimų komisija birželio 15 d. Vilniaus savivaldybės tarybos narės Zitos Kelmickaitės prašymu pripažino jos įgaliojimus nutrūkusius nuo liepos 1 d. Ją taryboje pakeitė žemiau Liberalų ir centro sąjungos rinkimų sąraše likęs Regimantas Čiupaila. Nacionalinio transliuotojo eteryje laidas vedanti Z.Kelmickaitė iš sostinės valdžios pasitraukė Lietuvos radijo ir televizijos tarybai nurodžius rinktis arba politiką, arba žurnalistiką.

Birželio viduryje Vilniaus apygardos teismas (VAT) patenkino bendrovės „Akropolis“ ieškinį valstybei ir daugiau kaip 20 mln. litų sumažino sklypo prie Vingio parko kainą.  Anot sprendimą priėmusios VAT teisėjos Ritos Kisielienės, „valstybė negali įgauti nesąžiningo pranašumo kitos šalies atžvilgiu“, o bylos medžiagoje esą matyti, kad „Akropolio“ ieškinys buvo pagrįstas. Vilniaus apskrities viršininko administracija šį sprendimą apskundė.

Sostinės troleibusai ir autobusai padabinti lipdukais, kuriuose įspėjama, kad dviračių viešuoju transportu vežti negalima. Dviratininkus toks sprendimas papiktino. Bendrovės „Susisiekimo paslaugos“ direktoriaus Ginto Bliuvo teigimu, dviratios neatitinka nustatytų krovinio gabaritų.

Liepa

Vilniaus savivaldybė nutarė be viešojo konkurso sudaryti sutartį su sava bendrove – SĮ Vilniaus vystymo kompanija. Ji nuo šiol bus atsakinga už sveikatos priežiūros įstaigų renovaciją. Pagrindinis sprendimo motyvas – ligoninių ir poliklinikų vadovai nėra statybų ir viešųjų pirkimų specialistai, todėl vykdydami ligoninės atnaujinimo konkursą gali padaryti šiurkščių pažeidimų. Be to, paskirai kiekvienai iš sveikatos priežiūros įstaigų organizuojant renovacijos konkursą tikėtina, kad darbų kaina bus didesnė nei darbus perkant centralizuotai.

Paaiškėjo, kad nuo rudens Vilniaus darželius galės lankyti 400 daugiau vaikų. Papildomų vietų 23 naujoms grupėms atsirado peržiūrėjus darželių grupes – kai kurios sujungtos, numatyta daugiau patalpų.

Sostinės gatvėmis pradėjo kursuoti elektromobiliai. Elektromobilius į Vilnių atgabeno bendrovė „Kurortų pramogos“. Gavus savivaldybės leidimą, elektromobiliai įsikūrė Rotušės aikštės pašonėje – prie pat statinio laiptų. Turistams pasiūlyti du elektromobilių maršrutai.

Vilniaus savivaldybės pastato pardavimo klausimas atidėtas neribotam laikui. Tai liepos 13 d. pareiškė sostinės vicemeras Romas Adomavičius. Vilniaus vadovai 2009 m. spalio mėnesį aptarė galimybę parduoti prieš kelerius metus pastatytą dangoraižį ir jį nuomotis iš naujųjų savinininkų. Pardavus dangoraižį tikėtasi pagerinti savivaldybės finansinę padėtį.

Paaiškėjo, kad „Akropolio“ savininkai dar negali džiaugtis 20 mln. litų, kuriuos jiems iš valstybės priteisė Vilniaus apygardos teismas. Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo ir priėmė valstybei atstovaujančio Nacionalinės žemės tarnybos pateiktą skundą. Todėl byla keliauja į Lietuvos apeliacinį teismą. Šis teismas spręs, ar pagrįstai teisėja Rita Kisielienė nusprendė bendrovei „Akropolis“ perpus sumažinti sklypo prie Vingio parko, kuriame numatoma statyti antrą Vilniaus „Akropolį“, kainą.

Po kelių dienų „Akropolis“ pranešė atsisakantis pretenzijų perpus sumažinti sklypo prie Vingio parko kainą. Apie tokią įmonės poziciją pranešė bendrovei atstovaujanti viešųjų ryšių agentūra. Netrukus paaiškėjo, kad „Akropolio“ atstovai tokio savo sprendimo priežasčių žiniasklaidai nekomentuos.  Manoma, kad verslininkus atgrasė kilęs didelės visuomenės pasipiktinimas „Akropolio“ apetitu.

Pinigus,  kaip paaiškėjo, neteisėtai Guggenheimo muziejui skyrusi Vilniaus valdžia prabilo, esą projektas nebus pradėtas mažiausiai penkerius metus. Tai pareiškė Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius. Esą viską riboja kiaura valstybės kišenė.

Paaiškėjo, kad sostinės valdžia paskubėjo girtis pardavusi miesto skolas dviem bankams. Vienas bankas derybas jau nutraukė, antrasis kelia susirūpinimą Finansų ministerijai.

Automatinės dviračių nuomos sistemos projektas žlugo. Paaiškėjo, kad bent jau 2010-aisiais vilniečiai dviračių nuomos terminalų tikrai neišvys. Antrąkart savivaldybės skelbtas viešųjų pirkimų konkursas įrengti terminalus baigėsi fiasko . Nors devyni potencialūs konkurso dalyviai buvo užsiregistravę elektroninėje viešųjų pirkimų sistemoje, konkrečių pasiūlymų Vilniaus miestui nepateikė nė vienas tiekėjas.

Konkursą dėl Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovo pareigų laimėjo Andželikos Cholinos šokio teatro direktorė Greta Cholina. Pastaruosius penkerius metus prieš 20 metų įkurtam Vilniaus mažajam teatrui oficialiai vadovavo jį įkūręs Rimas Tuminas.

Sostinės valdžia, pirmoji šalyje išdavusi leidimus prekiauti alkoholiu spaudos kioskuose, pakeitė savo poziciją. Paaiškėjo, kad svaigalų Vilniaus spaudos kioskuose nebus.

Rugpjūtis

Vilniuje, Neries upės krantinėje, ties senuoju Žvėryno tiltu, atidaryta „Jaunavedžių piknikų zona“. Joje įrengta 20 suporuotų kėdučių šiemet susituokusiems ir vertinantiems romantiškus pusryčius, priešpiečius ar pavakarius at upės kranto, miesto centre.

Rugpjūčio 9 d. Vilniuje, Seimo viešbutyje, valytoja rado mirusio parlamentaro Algio Rimo kūną. Socialdemokrato kolegos sakė, kad A.Rimas sirgo, gydėsi nuo keletos ligų, tačiau buvo darbingas iki paskutinės savo gyvenimo dienos.

Paaiškėjo, kad Vilniuje, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų šiaurinio korpuso išorėje, archeologai atkasė buvusių XIV-XVI a. vidurio pilies vartų liekanas. Pranešta, kad šie radiniai nebus užkasti, jie bus eksponuojami po specialiu gaubtu. Vartai yra gerokai senesni nei patys Valdovų rūmai.

Rugpjūčio 13 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimą dėl 15 mažų rajono mokyklų prijungimo prie didesnių.

Rugpjūčio pradžioje Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Guggenheimo muziejaus projekto finansavimo. Tiriama Vilniaus savivaldybės ir Jono Meko vizualiųjų menų cenrto veikla. Tyrimas pradėtas dėl galimo valstybės lėšų iššvaistymo.

Rugpjūčio 22 d. Vilniuje įvyko pirmasis „Velomaratonas“, kuriame dalyvavo apie 2700 dviratininkų. Nors „Velomaratone“ vyravo draugiškos nuotaikos ir geros emocijos, už jo trasos nepavyko išvengti nepasitenkinimo dėl sutrikusio viešojo transporto grafiko ir maršrutų.

Rugpjūčio 27 d. Vilniuje atidarytas naujas gėlių turgus. Specializuota gėlių prekyvietė įsikūrė „Ogmios prekybos mieste“, Šeimos aikštėje. Prekyba čia vyks bet kokiu oru, nes turgus yra po stogu. Ši gėlių prekyvietė antra pagal dydį Vilniuje, po Šeškinės gėlių turgaus.

Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybę sumokėti mokytojams kompensaciją už važiavimo bilietus. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjęs bylą pagal 34 Juodšilių „Šilo“ gimnazijos mokytojų skundą Vilniaus rajono savivaldybei.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo turto iššvaistymo ir tarnybos pareigų neatlikimo rekonstruojant Valstybinį jaunimo teatrą. Liepos viduryje Valstybės kontrolė konstatavo, kad teatro rekonstrukcija vykdyta neekonomiškai.

Rugsėjis

Nuo rugsėjo 1 d. 19-ojo maršruto troleibusuose keleivių laukia naujovės – jie gali naudotis kompiuteriais, o salone įtaisytos stebėjimo kameros. Vaizdo kameromis stebimas ir vairuotojas, ir keleiviai.

Rugsėjo 1 d. Balsiuose įkasta simbolinė, mokyklos statybų pradžią žyminti kapsulė. Planuojama, kad po metų Balsių gyvenvietės vaikai galės eiti į mokyklą šalia namų. Balsių mokykla bus pirmoji per 20 nepriklausomybės metų Vilniuje pastatyta mokykla.

Galų nesudurianti sostinės savivaldybė iš Finansų ministerijos pasiskolino 40 mln. litų. Numatyta, kad paskolą Vilniaus miestui reikės grąžinti iki metų pabaigos.. Šiemet Vilniaus savivaldybė iš Finansų ministerijos pasiskolino nebe pirmą kartą. Anksčiau ministerija Vilniui yra suteikusi 20 mln. litų paskolą.

Karveliškių kapinėse atidengta dailininko Gitenio Umbraso ir architekto Mariaus Šaliamono skulptūra „Angelas“. Ji skirta tremtiniams ir politiniams kaliniams, atgulusiems šiose kapinėse, atminti.

Vyriausybei parūpo slenkantis Gedimino kalnas. Kultūros ministras Arūnas Gelūnas pareiškė, kad Lietuvos simbolis tvarkyti turėtų būti pradėtas dar šiais metais.

Visuomenės sveikatos centro tyrimas atskleidė šiurpinančią tiesą – amoniako koncentracijos norma Lazdynuose viršijama net septynis kartus, Kazokiškėse – tris.

Rugsėjo 23 d. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė pradėti tyrimą dėl galimo Vilniaus miesto mero Vilniaus Navicko poveikio savivaldybės kontrolieriui Šarūnui Skučui. VTEK nusprendė aiškintis, ar V.Navickas nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo.

Nuo rugsėjo 30 d. Vilniaus gatvėse įžiebta daugiau žibintų – gatvėse jų šviečia ne kas antras, o du iš trijų.

Rugsėjo 30 d. sostinės policija sulaikė asmenį, įtariamą kelių mergaičių ir moters išžaginimu. Sulaikytasis – 22 metų vilnietis, gamtos mokslų studentas.

Spalis

Sostinės pareigūnai išaiškino įžūlų sostinės Vienuolio gatvėje esančios parduotuvės apiplėšimą, įvykdytą rugsėjo 18 d. Pasirodo, jį inscenizavo pardavėja su draugu ir pasisavino 3 tūkst. litų bei kelias pakuotes kavos. Policijai pardavėja tvirtino, kad tai atliko nepažįstamasis.

Po ilgai trukusio tyrimo pareigūnai sulaikė, o teismas suėmė tris Vilniaus gyventojus, mažiausiai kelerius metus seksualiai prievartavusius mažamečius berniukus iš dviejų sostinės vaikų globos namų. Už iškrypėlių lytinės aistros tenkinimą vaikams buvo mokama iki 50 litų, duodama cigarečių, maisto produktų ir alkoholinių gėrimų. Trys 30-40 metų pedofilai savo aukomis pasirinkdavo tuos vaikus, kurie neturėjo artimųjų, be to, jiems nustatyti sveikatos sutrikimai.

Vilniaus savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas apkaltino Vilniaus vystymo kompanijos vadovą Renatą Dūdonį esą šis atvirai siūlė 40 tūkst. litų kyšį mainais į pakankias jo vadovaujamos įmonės audito išvadas.

Planai iki lapkričio Gariūnų prekiautojus iškraustyti į naują paviljoną laikinai atšaukti. Turgavietę administruojančioms įmonėms neskubėti perkraustyti prekiautojų pasiūlė Ūkio ministerija. Ji paragino palaukti, kol bus iki galo išaiškintos Vyriausybė sir Gariūnus valdančių įmonių sutarties vykdymo aplinkybės.

Vilniuje oficialiai atidengta skulptūra „Laisvės kelias“. Tačiau prie skulptūros susibūrę žmonės išgyveno ne tik džiaugsmą, bet ir nusivylimą: esą plytos per mažos, užrašai jose neaiškūs, pasitaiko ir su klaidomis. Buvo ir tokių, kurie plytas pirko, bet jų skulptūroje nerado.

Spalio 26 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro vadovu išrinktas iki šiol Oskaro Koršunovo teatro direktoriumi dirbęs Martynas Budraitis.

Avarinės būklės Gedimino kalnui tvarkyti Vyriausybė skyrė 640 tūkst. litų. Šias lėšas Kultūros ministerijos siūlymu Ministrų kabinetas sutiko atseikėti iš Tuskulėnų rimties parkui kurti anksčiau numatytos 1,375 mln. litų sumos.

Lapkritis

Lapkričio 4 d. sostinės Žaros mokykloje užsidegus šalia drabužinės esančioms patalpoms, mokykla paskendo dūmuose. Iš mokyklos buvo evakuoti mokiniai ir mokytojai.

Vilniuje prie šv.Rapolo bažnyčios atidengtas paminklas monsinjorui Kazimierui Vasiliauskui.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas paskelbė, kad be vilniečių sutikimo komunalinių atliekų deginimo gamykla šalia Gariūnų neiškils.

Paaiškėjo, kad sostinės savivaldybė nutarė miestiečius stebėti iš oro. Už 100 tūkst. litų policijai bus nupirkti skraidantys filmavimo ir fotografavimo įrenginiai.

Lapkričio 15 d. rytą Gariūnų turgaus prekybininkus ir klientus pasitiko tamsa. Į naują paviljoną nesutinkančių kraustytis prekybininkų metaliniuose kioskuose turgavietės administratoriai atjungė elektrą.

Lapkričio 23 d. Vilniaus meras Vilius Navickas ir vicemeras Romas Adomavičius pareiškė, kad po kelių metų sostinę gali ištikti krachas. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad miestą dusina skolos, o savivaldybė tuoj negalės vykdyti visų savo funkcijų.

Lapkričio 24 d. Vilniaus miesto taryba sustabdė Kalvarijų turgavietės nuomos konkursą. Nors tą dieną planuota atplėšti vokus su konkurso dalyvių pasiūlymais, pasirodė, kad tų dalyvių – nulis.

Gruodis

Avarinė Gedimino kalno būklė likviduota, tačiau didžiausia dalis šio Lietuvos simbolio darbų nukelta kitiems metams.



Gruodžio 15 d. Vilniaus taryboje balsų dauguma sostinės meru išrinktas konservatorius Raimundas Alekna. Mero poste jis pakeitė susikompromitavusį Vilių Navicką.


Šiame straipsnyje: 2010Vilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir

na ir portretas
''patriotiskas'' zurnaliuga.........vienu svarbiausiu Wilno ivykiu ivardijo geju ir pediku eitynes ir dar situ snukiu foto straipsni papuose.....

mizantropas to 1

mizantropas to 1 portretas
taigi ar nežinome ir nepažįstame žurnaliūgų, kurie yra perkami ir perperkami? Ar yra padorių ir kultūringų, tikrų patriotų, kurie matytų ne tik, kas nepasisekė, bet ir kas padaryta gero ir teigiamo? Tokių nėra.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių