Quantcast

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?

  • Teksto dydis:

Sostinės Kalvarijų turguje mėsa prekiaujantys smulkūs verslininkai sako pastebintys, kad keičiasi pirkėjų skonis – gaminimui namuose jie vis dažniau perka brangesnę, kokybiškesnę mėsą.

Anot jų, ypač išsiskiria interneto išlavinta, žemų kainų nesivaikanti, jaunoji karta. Jei vyresnės kartos žmonės mėgsta riebesnę mėsą, jaunimas vis dažniau renkasi liesesnę. Tačiau tiek vieni, tiek kiti pirkėjai nori aukštos kokybės mėsos.

„Kalvarijų turguje galima nusipirkti įvairios mėsos – ir atvežtos iš Lenkijos, ir iš Lietuvos paukštynų ar nedidelių ekologinių ūkių. Kaina labai dažnai rodo ir mėsos kokybę“, – teigia Kalvarijų turgavietę administruojančios UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.

Jos teigimu, į turgų pirkėjai užsuka ne tik todėl, kad čia tikisi atrasti ypatingesnį gaminį, bet ir todėl, kad kiekvienas pardavėjas yra savotiškas profesionalas – jis yra tarsi asmeninis pirkėjo asistentas, patariantis kaip nepasiklysti renkantis, kaip teisingai laikyti mėsą namuose, ką iš kokio gabaliuko geriausia gaminti.

Populiarėja ūkininkų produkcija

Įvairios rūšies paukštiena bei triušiena jau septintus metus Kalvarijų turguje prekiaujanti Viktorija sako, kad ištikimiausios jos pirkėjos – mamos, auginančios alergiškus vaikus. Pastarosios perka triušieną bei kalakutieną. Triušiena ant jos prekystalio atkeliauja iš Panevėžio rajone triušius auginančio ūkininko.

„Pati auginu tris vaikus, tad man svarbu, kad pirkėjui patiekiama mėsa būtų kokybiška ir šviežia. Važiuoju pati pas ūkininkus, žiūriu, kokiomis sąlygomis laikomi gyvuliai. Pati išbandau mėsą namuose, verdu, kepu, įvertinu jos skonį ir tik tuomet pasiūlau pirkėjui“, – pasakoja Viktorija.

Ji sako pastebinti, kad vis labiau populiarėja ūkininkų produkcija. Kaimiška mėsa yra labai aukštos kokybės. Šios mėsos net kvapas visiškai kitoks, o ją verdant, nesusidaro putos, nereikia virti „per tris vandenis“, sultinys būna riebus ir geltonas. Pirkėjai tokią mėsą labai vertina ir, nors jos kilogramo kaina yra dviem eurais aukštesnė, jie pasiruošę sumokėti daugiau.

Šiemet verslininkė planuoja pirkėjams pateikti staigmeną – iš vienos ūkininkės atsiveš putpelių mėsos. Ji tikisi, kad putpelieną pirks vaikams, mat tokia mėsa yra priskiriama prie nealergizuojančios mėsos rūšių. Už vieną putpelę ji prašys maždaug 2 eurų.

Šviežumas – pagal kvapą

Toje pačioje turgavietėje šviežia kiauliena prekiaujantis Sigitas sako, kad mėsa jo šaldytuvuose tik aukščiausios kokybės ir visuomet šviežia – viską parduoda, nešviežios mėsos tiesiog nebūna. Kokybiška kiauliena, anot jo, yra šviesi, neapvytusi, glotni, kvepia.

„Šviesi mėsytė reiškia, kad ji yra jauno gyvuliuko, šešių-septynių mėnesių. Jei mėsa papilkavusi, reiškia, ji jau pagulėjusi. Šviežia mėsa yra minkšta, jei ji kelias dienas pagulės, tuomet bus kietesnė. Geras kiaulienos faršas turi būti be riebalų ir skūrelių. Mėsa faršui imama iš kryžmens, mentės. Guliašui labiausiai tinka sprandinė, muštinukams – nugarinė, šonkauliukai tinka troškinimui, virimui, kepimui. Vertinama ir šoninė, ją galima tiek virti, tiek kepti“, – pasakoja Sigitas.

Šviesi mėsytė reiškia, kad ji yra jauno gyvuliuko, šešių-septynių mėnesių. Jei mėsa papilkavusi, reiškia, ji jau pagulėjusi. Šviežia mėsa yra minkšta, jei ji kelias dienas pagulės, tuomet bus kietesnė. Geras kiaulienos faršas turi būti be riebalų ir skūrelių.

Anot jo, nuo paskerdimo mėsa ant prekystalio atsiranda per vieną dieną. Beveik visi pardavėjai turguje dirba tokiu principu: dvi dienas prekiauja, trečią dieną važiuoja pasiimti mėsos, po to vėl prekiauja. Tad turguje mėsa nuolat būna šviežia.

Pirkti šaldytą mėsą, reiškia pirkti nežinia ką – teigia verslininkas, pridurdamas, kad geriau susiplanuoti ir atvažiuoti nusipirkti šviežios mėsos. Jei vis tik nėra galimybių pirkti dažniau, galima šaldyti, bet ne ilgiau kaip mėnesį, nes šaldiklyje mėsa praranda drėgmę, o kartu ir savo geras savybes.

Panašiai pataria ir paukštiena prekiaujanti Viktorija. Anot jos, vištienos, kalakutienos galiojimo laikas – penkios paros, o paukštienos faršo – ne daugiau kaip trys dienos. Tad reikia iš anksto žinoti, ne tik kokiam patiekalui skirta mėsa, bet ir kada iš jos bus kažkas gaminama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vo vo vo

Vo vo vo portretas
Ar žinot kodėl mėsos gaminiai visada būna vakuuminiame įpakavime? -Ogi todėl kad ir šuniukai galėtų išbūti parduotuvėje.

Kristina

Kristina portretas
Mes gyvename saltame kraste.mesa valge musu proproseneliai,seneliai ir mes valgome.valge todel ,kad kad ziema salta,vasara valge maziau,bet jie dirbo daug ir sunkiai,reikejo jegos.taciu vakariene budavo nustatytu laiku ir be mesos.puryciai,pietus visada buvo taip pat nustatytu laiku.bet pagrindu pagrindas tai. buvo tikra mesa.o dabar kas darosi.i mesos vidu pripurskia skyscio,gerai ,kad grynas vanduo,bet jei su chemikalai.pav.paukstiena.darai guliasa,supjaustai ir i keptuve apkepti,vien vanduo.kol vanduo garuoja vistienos lieka puse.o kurie nevalgot mesos laikui einant atsilieps sveikatai.reikia nors i savaite pora kartu,paukstienos,zuvies,kalakutiena labai gerai organizmui.tik nekankykit vaiku,jiems reikia augti,stipreti auginti raumenis ir kad butu stiprus kaulai.

jo

jo portretas
kaip patikrinsit chemines medzegas pripurkstas i vidu ir antibiotiku kieki mesoje jei tarnybom dzin ka valgo zmones pinigai i kisene svarbiau
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių