- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
-
Kaip išsirinkti kokybišką mėsą turguje?
Sostinės Kalvarijų turguje mėsa prekiaujantys smulkūs verslininkai sako pastebintys, kad keičiasi pirkėjų skonis – gaminimui namuose jie vis dažniau perka brangesnę, kokybiškesnę mėsą.
Anot jų, ypač išsiskiria interneto išlavinta, žemų kainų nesivaikanti, jaunoji karta. Jei vyresnės kartos žmonės mėgsta riebesnę mėsą, jaunimas vis dažniau renkasi liesesnę. Tačiau tiek vieni, tiek kiti pirkėjai nori aukštos kokybės mėsos.
„Kalvarijų turguje galima nusipirkti įvairios mėsos – ir atvežtos iš Lenkijos, ir iš Lietuvos paukštynų ar nedidelių ekologinių ūkių. Kaina labai dažnai rodo ir mėsos kokybę“, – teigia Kalvarijų turgavietę administruojančios UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.
Jos teigimu, į turgų pirkėjai užsuka ne tik todėl, kad čia tikisi atrasti ypatingesnį gaminį, bet ir todėl, kad kiekvienas pardavėjas yra savotiškas profesionalas – jis yra tarsi asmeninis pirkėjo asistentas, patariantis kaip nepasiklysti renkantis, kaip teisingai laikyti mėsą namuose, ką iš kokio gabaliuko geriausia gaminti.
Populiarėja ūkininkų produkcija
Įvairios rūšies paukštiena bei triušiena jau septintus metus Kalvarijų turguje prekiaujanti Viktorija sako, kad ištikimiausios jos pirkėjos – mamos, auginančios alergiškus vaikus. Pastarosios perka triušieną bei kalakutieną. Triušiena ant jos prekystalio atkeliauja iš Panevėžio rajone triušius auginančio ūkininko.
„Pati auginu tris vaikus, tad man svarbu, kad pirkėjui patiekiama mėsa būtų kokybiška ir šviežia. Važiuoju pati pas ūkininkus, žiūriu, kokiomis sąlygomis laikomi gyvuliai. Pati išbandau mėsą namuose, verdu, kepu, įvertinu jos skonį ir tik tuomet pasiūlau pirkėjui“, – pasakoja Viktorija.
Ji sako pastebinti, kad vis labiau populiarėja ūkininkų produkcija. Kaimiška mėsa yra labai aukštos kokybės. Šios mėsos net kvapas visiškai kitoks, o ją verdant, nesusidaro putos, nereikia virti „per tris vandenis“, sultinys būna riebus ir geltonas. Pirkėjai tokią mėsą labai vertina ir, nors jos kilogramo kaina yra dviem eurais aukštesnė, jie pasiruošę sumokėti daugiau.
Šiemet verslininkė planuoja pirkėjams pateikti staigmeną – iš vienos ūkininkės atsiveš putpelių mėsos. Ji tikisi, kad putpelieną pirks vaikams, mat tokia mėsa yra priskiriama prie nealergizuojančios mėsos rūšių. Už vieną putpelę ji prašys maždaug 2 eurų.
Šviežumas – pagal kvapą
Toje pačioje turgavietėje šviežia kiauliena prekiaujantis Sigitas sako, kad mėsa jo šaldytuvuose tik aukščiausios kokybės ir visuomet šviežia – viską parduoda, nešviežios mėsos tiesiog nebūna. Kokybiška kiauliena, anot jo, yra šviesi, neapvytusi, glotni, kvepia.
„Šviesi mėsytė reiškia, kad ji yra jauno gyvuliuko, šešių-septynių mėnesių. Jei mėsa papilkavusi, reiškia, ji jau pagulėjusi. Šviežia mėsa yra minkšta, jei ji kelias dienas pagulės, tuomet bus kietesnė. Geras kiaulienos faršas turi būti be riebalų ir skūrelių. Mėsa faršui imama iš kryžmens, mentės. Guliašui labiausiai tinka sprandinė, muštinukams – nugarinė, šonkauliukai tinka troškinimui, virimui, kepimui. Vertinama ir šoninė, ją galima tiek virti, tiek kepti“, – pasakoja Sigitas.
Šviesi mėsytė reiškia, kad ji yra jauno gyvuliuko, šešių-septynių mėnesių. Jei mėsa papilkavusi, reiškia, ji jau pagulėjusi. Šviežia mėsa yra minkšta, jei ji kelias dienas pagulės, tuomet bus kietesnė. Geras kiaulienos faršas turi būti be riebalų ir skūrelių.
Anot jo, nuo paskerdimo mėsa ant prekystalio atsiranda per vieną dieną. Beveik visi pardavėjai turguje dirba tokiu principu: dvi dienas prekiauja, trečią dieną važiuoja pasiimti mėsos, po to vėl prekiauja. Tad turguje mėsa nuolat būna šviežia.
Pirkti šaldytą mėsą, reiškia pirkti nežinia ką – teigia verslininkas, pridurdamas, kad geriau susiplanuoti ir atvažiuoti nusipirkti šviežios mėsos. Jei vis tik nėra galimybių pirkti dažniau, galima šaldyti, bet ne ilgiau kaip mėnesį, nes šaldiklyje mėsa praranda drėgmę, o kartu ir savo geras savybes.
Panašiai pataria ir paukštiena prekiaujanti Viktorija. Anot jos, vištienos, kalakutienos galiojimo laikas – penkios paros, o paukštienos faršo – ne daugiau kaip trys dienos. Tad reikia iš anksto žinoti, ne tik kokiam patiekalui skirta mėsa, bet ir kada iš jos bus kažkas gaminama.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tuskulėnų memoriale bus pagerbtos Ruandos tutsių genocido aukos
Diplomatinė bendruomenė ketvirtadienį Tuskulėnų dvaro memoriale Vilniuje organizuoja renginį, skirtą paminėti tutsių genocido Ruandoje 30-metį. ...
-
Pristatomi Mamuto parko projektiniai pasiūlymai: laukiama gyventojų nuomonės
Visuomenei pristatomi Šeškinės šlaitų geomorfologinio draustinio teritorijos su prieigomis tvarkymo projektiniai pasiūlymai. Vadinamasis Mamuto parkas ves paskutinio ledynmečio pėdsakais ir pasiūlys ramų poilsį gamtos apsuptyje. ...
-
VŠT iš „Veolios“ jau gavo 9,5 mln. eurų už taršos leidimus, likusių lėšų tikisi netrukus
Vilniaus miestas ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“ jau atgavo dalį Stokholmo arbitražo pernai lapkritį priteistos sumos – 9,5 mln. eurų už įmonės 2002–2017 metais ...
-
G. Nausėda įvardijo, iš kur gauti pinigų gynybos reikmėms: mano nuomone, tai – geriausias kelias13
Prezidentas Gitanas Nausėda sako pritariantis, jog pelno mokestis gynybos reikmėms galėtų būti didinamas papildomais 2 procentiniais punktais. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas3
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Gaisras Viršuliškių daugiabutyje: ką paaukojo nukentėjusiems?1
Sausio 2 d. Vilniuje, Viršuliškėse, sprogus daugiabučiui, Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK), reaguodamas į situaciją, kad žmonės neteko namų, daiktų, o viena šeima – vaiko, suskubo pakviesti visuomenę prisidėti prie paramo...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
Netrukus gimdysianti A. Zuokė: nesitikėjome, kad pavyks taip greitai25
Augusta Zuokė – smuikininkė, NIKO ansamblio koncertmeisterė ir Artūro Zuoko žmona – jau greitai taps mama. Šeima netrukus susilauks pirmojo bendro kūdikio – namus papildys mergytė. ...
-
Su G. Kirkilu atsisveikina buvę kolegos ir politiniai oponentai: jis buvo valstybės žmogus24
Vilniuje atsisveikinti su mirusiu buvusiu Ministru pirmininku Gediminu Kirkilu renkasi kolegos ir politiniai oponentai. ...