Quantcast

Kada Vilniaus statybininkai galės ramiai miegoti?

Nors Vilniaus miesto valdžia žadėjo, jog lapkričio pradžia taps išsigelbėjimu statybines atliekas statybų objektuose kaupiančioms įmonėms, savo pažado neištesėjo. Statybininkai vis dar negali ramiai miegoti, nes sprendžia dilemą: nusikalsti ir vežti atliekas į pamiškes, ar ir toliau pildyti savo kantrybės taurę, sandėliuojant atliekas kiemuose.  Vartai į vienintelę statybinių atliekų aikštelę Liepkalnyje užverti, tačiau savivaldybės atstovai viliasi, kad sprendimas jau ne už kalnų, tikėtina, jau kitą savaitę. Savo ruožtu aplinkosaugininkai – ne tokie optimistiški ir tikslių datų neįvardija.

Gavo žinių, kad atliekos sutvarkytos, bet dar nepatikrino

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktorius Egidijus Anulis GRYNAS.lt informavo, kad praeitą savaitę statybinių atliekų aikštelę valdanti įmonė „Bionovus“ pateikė prašymą, motyvuodama, kad atliekas sutvarkė, nors nurodyta, kad sutvarkyti atliekų perviršius jie privalo iki lapkričio 28 dienos. Pagal jų prašymą pradėtas patikrinimas, kol kas nėra žinių, kad situacija pasikeitė, nes gauta informacija dar nėra patikrinta.

Anot E. Anulio, RAAD negavo jokių alternatyvių pasiūlymų, kur atliekos galėtų būti padėtos, kol „Bionovus“ aikštelės vartai uždaryti.

„Nei RAAD, nei Aplinkos ministerija neorganizuoja savivaldybės teritorijoje atliekų tvarkymo, tą pasiūlymą turėtų pateikti Vilniaus miesto ar rajono savivaldybė, tačiau kol kas šios savivaldybės nėra pateikusios jokios alternatyvos, kad kažkur kitur galėtų tokios atliekos būti tvarkomos. Dalį atliekų gali priimti atliekų tvarkytojai, jas išrūšiuoti ir šalinti regioniniame sąvartyne, tas yra realu šiai dienai ir kol klausimas nėra išspręstas dėl šitos aikštelės, toks modelis ir turėtų būti taikomas“, - aiškino E. Anulis.

Pasiteiravus, kada statybų įmonės galės sukauptas statybines atliekas priduoti atliekų tvarkytojams, aplinkosaugininkas tiksliai pasakyti negalėjo: „Kaip jie dabar realizuoja tas atliekas, taip turėtų ir toliau realizuoti. Deja, bet pasakyti, kad dabar viskas gerai, kad situacija grįžta taip, kaip buvo – tikrai negalime“, - konstatavo E. Anulis.

Savivaldybė laukia „žalios šviesos“

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, paprašyti pakomentuoti esamą situaciją, teigė, kad iš savivaldybės pusės viskas atlikta ir laukiama tik „žalios šviesos“.

Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotoja Loreta Juškaitė GRYNAS.lt teigė, jog remiantis „Bionovus“ atliekų tvarkymo apskaitos žurnalo duomenimis, spalio 16 d. viso aikštelėje buvo 214 745 52 tonos atliekų, todėl šio rašto surašymo dieną aikštelėje buvęs perviršis yra sutvarkytas, o privalomieji nurodymai įvykdyti.

„Bionovus“ paprašė, kad Vilniaus RAAD Vilniaus miesto agentūra atliktų perviršio sutvarkymo patikrą. Kiek žinome, agentūra paprašė įmonės papildomų dokumentų ir tie dokumentai jiems buvo pateikti. Šiuo metu mes visi laukiame šios institucijos sprendimo, kad perviršis yra sutvarkytas ir tuomet bus galima atnaujinti statybinių atliekų aikštelės veiklą“, - situaciją komentavo L. Juškaitė.

Anot jos, kitą savaitę yra tikimasi atsakymo, nes paprašyta agentūros šį klausimą nagrinėti skubos tvarka.

Paaiškino, ką darys, kad situacija nepasikartotų

„Bionovus“ direktorius Audrius Vaitkevičius patvirtino, kad įmonė laukia atsakingų institucijų sprendimo, kada jos statybinių atliekų aikštelė galės atverti vartus. Pašnekovas tikina, kad kaip ir iki šiol, įmonė priims mišrias statybines atliekas, tačiau jose galės būti tik iki 20 proc. komunalinių atliekų srauto, taip pat bus griežčiau žiūrima, kad priimamų atliekų kiekiai neviršytų galimos realizuoti produkcijos kiekių.

„Esame aptarę veiksmų planą su kontroliuojančiomis institucijomis, kad priiminėtume atliekas tik pagal savo gamybinius pajėgumus, tiek, kiek galime perdirbti, kad neužsiverstume kalnais neperdirbtos produkcijos ir neįvyktų tokia pati situacija“, - aiškino A. Vaitkevičius.

Pasiteiravus, kokiu būdu buvo sutvarkytas susidaręs atliekų perviršis aikštelėje, pašnekovas teigė, kad pirmiausiai atliekos buvo išrūšiuotos pagal skirtingas frakcijas ir dalis atliekų paruoštos kaip žaliavos, kurias perdirbus gauta produkcija bus parduodama, kita dalis – dar laukia papildomo antrinio rūšiavimo.

„Vyksta nuolatinis žaliavų pardavimas, ir iki šiol turėjome priruoštos produkcijos, bet kadangi priėmimo mastai buvo daug didesni nei realizacija, natūraliai ir susikaupė didžiuliai kiekiai žaliavos“, - paaiškino A. Vaitkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių