Pereiti į pagrindinį turinį

Ką veikti? Velykinis Vilniaus renginių gidas

2012-04-06 21:54
Ką veikti? Velykinis Vilniaus renginių gidas
Ką veikti? Velykinis Vilniaus renginių gidas / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ilgas velykinis savaitgalis vilniečiams žada nemažai smagių pavasarinių renginių. Jei pabos sėdėti prie sotaus šventinio stalo, pasižvalgyti ir papramogauti galite išeiti į sostinės gatves

Ilgojo Velykų savaitgalio renginiai mieste prasideda jau šiandien. Vilniaus turizmo informacijos centras miestelėnus šeštadienį kviečia pasivaikščioti pavasarėjančiu sostinės senamiesčiu. Ekskursija „Velykų bobutė pasakoja“ supažindins su pasaulio Velykų tradicijomis ir primins mūsų šalies senus papročius.

Kaip teigia patys šios ekskursijos organizatoriai, pasivaikščiojimo metu prisiminsite Šv.Velykų papročius Lietuvoje, sužinosite, kaip jos švenčiamos užsienio šalyse, kaip Didžiosios savaitės renginiams ruošdavosi XIX amžiaus aristokratija.

Visas tris šventines dienas Grigiškių kultūros centre vyks piešinių paroda apie Velykas ir pagrindinį jų atributą – margučius. Į šį nemokamą renginį „Velykos. Margučiai“, kuriame dalyvaus Grigiškių meno mokyklos dailės skyriaus moksleiviai ir mokytojai, ypač kviečiami tėveliai su vaikais.

Visą savaitgalį Aušros vartų meno galerijoje taip pat veiks ir žinomos tautodailininkės Agatos Granickos paroda „Spalvingosios pavasario verbos“. Šioje parodoje vilniečiai turės galimybę pasigrožėti puikiomis įvairaus dydžio bei įvairių formų verbomis, pasidairyti po itin plačią verboms rišti naudojamų augalų įvairovę, apžvelgti spalvų gamos derinimo tendencijas.

Tautodailininkė kiekvienais metais rengia savo sukurtų verbų parodas ne tik Lietuvos, bet ir daugelyje Lenkijos ir Vokietijos miestų, kur verbos sulaukia ypatingai daug dėmesio ir pripažinimo.

A.Granicka yra didžiausios ir mažiausios verbų pasaulyje autorė. Šis įvykis buvo užfiksuotas Lietuvos Rekordų knygos rengėjų. Daugiau negu 3,5 metro aukščio šakotą, apie 20 kilogramų sveriančią verbą tautodailininkė nupynė per 2 dienas. Na, o mažiausia pasaulio verba yra 11 cm. dydžio, ją tautodailininkė nupynė vos per 15 minučių.

Prie rengiamos verbų parodos prisijungė ir garsi tautodailininkė Marija Banikonienė. Jos dažyti ir marginti tradiciniai Velykų margučiai bus eksponuojami šalia verbų kaip dar vienas artėjančių švenčių simbolis.

Visai netoli šios galerijos esančioje Šv.Kazimiero bažnyčioje vyks sakralinės muzikos ir susikaupimo valanda. Norintiems dieną praleisti ramiai gros Valstybinis pučiamųjų orkestras „TRIMITAS“, Vadovaujamas ir dirigento Ugniaus Vaiginio, klarnetu solo gros Algirdas Budrys, vargonais – Renata Marcinkutė Lesieur.

Antrąją Velykų dieną vilniečius ir miesto svečius Vilniaus etninės kultūros centras kviečia į velykinį renginį „Dangus margučių raštuose“, kuris vyks Vinco Kudirkos aikštėje. Anot renginio sumanytojų, ypatingai yra kviečiamos šeimos su vaikais, kurių lauks margučių ridenimas, jų piešimas, gražiausio, originaliausio, tradiciškiausio margučio rinkimai. Renginį ves Velykų Bobutė, o aikštėje kartu šėls „Kaukių akademijos“ aktorių sukurti personažai – kiškiai, meškos, gandrai ir kiti gyvūnai.

Pirmadienį Grigiškių kultūros centras pakvies į dar vieną renginį. Čia bus pristatyti Vilniaus krašto Velykų papročiai ir tradicijos. Renginyje dalyvaus lenkų folkloro ansamblis „Gzegorzanie“ ir Vilniaus lenkų liaudies teatras.

Norinčius Velykas atšvęsti karališkai į koncertą kviečia Šv.Kotrynos bažnyčia. Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė, kartu su Vilniaus savivaldybės choru „Jauna muzika“ bei Šv. Kristoforo kameriniu orkestru pakvies klausytojus nusikelti į XVIII a., kuomet dvaruose ir rūmuose skambėjo vieno iškiliausių baroko epochos kompozitorių G. F. Händelio muzika.

Šeštadienis

Ekskursija „Velykų bobutė pasakoja“ – 12 val. Vilniaus gatvėje

Piešinių paroda „Velykos. Margučiai“ - Grigiškių kultūros centre

Paroda „Spalvingosios pavasario verbos“ - Aušros vartų meno galerijoje

Sekmadienis

Sakralinės muzikos ir susikaupimo valanda – 13 val.

Paroda „Spalvingosios pavasario verbos“ - Aušros vartų meno galerijoje

Piešinių paroda „Velykos. Margučiai“ - Grigiškių kultūros centre

Pirmadienis

Dangus margučių raštuose – 12 val. V.Kudirkos aikštėje

Vilniaus krašto Velykų papročiai ir tradicijos - 15 val. Grigiškių kultūros centre

Karališko Velykos – 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje