Quantcast

Jubiliejinėje „FiDi“ – atnaujintas Dinas Zauras ir politiniai debatai

Kas nežino garsiosios fizikų studentų šventės „FiDi“ ir simboliu tapusio dinozauro, kuris tradiciškai keliauja pas filologes? Tai seniausią tradiciją turinti studentų šventė Lietuvoje. Šiemet ji rengiama jau 50 kartą. LRT TELEVIZIJOS laida „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu nusprendė panarplioti kai kurias šios šventės paslaptis ir mįsles.

Pirmoji „FiDi“ šventė buvo surengta 1969 metais. Štai čia „Istorijos detektyvų“ komandai iškyla pirmoji mįslė: kas gi ją surengė? Šis žmogus – Vitas Mačiulis.

Jau pirmojoje šventėje vyko visokiausių atrakcijų: kas greičiau bandelę suvalgys, kefyro butelį išgers ir pan. Tačiau buvo ir pikantiškų dalykų. Pažiūrėkite!

 

 

Dinozauro mįslės

„FiDi simbolis“ – dinozauras. Kaip gimė ši idėja, nėra iki galo aišku. Sklando įvairiausių versijų, bet kuri yra ta tikroji, sunku pasakyti. Tačiau įdomiau, kaip tas dinozauras buvo sukonstruotas ir kas jį sukonstravo. Tai aiškinasi laidos „Istorijos detektyvai“ vedėjas V. Savukynas.

 

 

Dingusi elektra

Aišku, rengiant šią šventę studentams nepavykdavo išvengti nesusipratimų. Narpliodami vieną tokių nuotykių „Istorijos detektyvų“ komanda atsidūrė ne kur kitur, bet Vilniaus universiteto rektoriaus kabinete. Štai ką LRT TELEVIZIJOS laidai prisipažino Artūras Žukauskas.

 

 

Fizikai ir filologės

Argi fizikai būtų vargę ir konstravę dinozaurą, jei su juo nebūtų galėję nuvažiuoti pas filologes. Beje, fizikai buvo sugalvoję ir kitokių pramogų.

 

 

Tarakonų lenktynės

Fizikai savo šventei sukūrė ir „Fizlendą“ – vieniems tai buvo pramogos, kitiems – galimybė užsidirbti. Šiame atrakcionų parke kūrybiškumas liejasi per kraštus.

Pavyzdžiui, norite paskanauti pašildytos dešrelės? Žinokite, fizikai nesinaudoja įprastais šildymo būdais. Jie prie dviračio pritvirtinę dinamą gamina elektrą. O ant elektrodų pamovę dešrelę ją pašildo.

Tačiau viena fizikų sumanyta pramoga buvo išties ypatinga – tai tarakonų lenktynės. Jas suorganizavo buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Neįprastomis varžybomis domėjosi LRT TELEVIZIJOS laidos „Istorijos detektyvai“ kūrėjai.

 

 

„FiDi“ pinigai

1993 metais buvo organizuojama 25-oji „FiDi“ šventė. Tuomet Lietuvos valstybė stojosi ant kojų, buvo ruošiamasi įvesti litus. Tai, aišku, sukėlė ir išmoningiesiems fizikams įvairių minčių.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kokį čią briedą rašot, neišpruseliai ?! Paskaitykit Č. Milošą. Slibiną prieškario laikais lenkų valdomo Vilniaus gatvėmis tampydavo Dailė akademijos studentai. O tie savo ruožtu tokius dalykus nusikopijavo nuo caro laikų Rigos ir Tartu universitetų, kuriuose veikė vokiečių studentų korporacijos. Kaimiečiai, jūs kaimiečiai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių