Quantcast

J.Imbrasas: tuoj aš Rasą Budbergytę susirasiu! (papildyta)

Valstybės kontrolė įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybės vadovus nuo liepos 17 dienos per 120 kalendorinių dienų ištaisyti pažeidimus ir nubausti už juos atsakingus tarnautojus. Dabartinei valdžiai badant pirštu į buvusius vadovus, šie atsakomybės kratosi ir kaltina valstybės auditorius politikavimu.

Pavyzdžiui, per keturis mėnesius bus ieškoma būdų, kaip savivaldybei susigrąžinti Centro poliklinikos padaliniams neteisėtai patikėjimo teise perleistą turtą. Bendra perleisto turto suma siekia 260 tūkst. litų. Valstybės turtą poliklinikoms neteisėtai perdavė Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Regimantas Paulionis.

„Turtas perduotas dokumentais, tačiau dabar nagrinėjamos galimybės, kaip tą turtą savivaldybei susigrąžinti. Gali būti, kad tas valstybės turtas poliklinikoms perleistas negrįžtamai“, - nuogąstavo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas. 

Greičiausiai atsakyti už pažeidimus teks ir savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriui Juozui Gedvilui, auditorių duomenimis, pažeidusiam viešųjų pirkimų įstatymą.

Šis esą neteisėtai leido savivaldybės bendrovei „Vilniaus kapitalinė statyba“ bei generaliniam rangovui, bendrovei „Veikmė“ sudaryti skandalingą nacionalinio stadiono statybų sutartį, kurią dabar narsto prokurorai. 

Vilniaus miesto savivaldybei buvo palikta teisė auditorių išvadas per 20 dienų apskųsti teismui, tačiau sostinės valdžia šia teise nepasinaudojo. Vietoje to savivaldybės Teisės departamentas, vadovaudamasis Valstybės kontrolės išvadomis, pradėjo tyrimą. Juo siekiama per paskirtus keturis mėnesius, iki lapkričio vidurio, išsiaiškinti pažeidimų ištaisymo galimybes bei nubausti pažeidimus padariusius asmenis.  

„Jeigu Valstybės kontrolė užfiksavo tuos pažeidimus Vilniaus miesto savivaldybėje, reiškia, ankstesnė Vilniaus miesto valdžia tvarkėsi netinkamai. Ataskaitoje mirga: „pažeidžiant, pažeidžiant, pažeidžiant“. Tačiau nemanau, kad už ankstesnės valdžios padarytus pažeidimus teks atsakyti mums. Pavyzdžiui, dėl nacionalinio stadiono jau yra iškelta baudžiamoji byla, ir ten ne mane tikriausiai apklaus, o tuos, kurie ten dirbo. Kiti pažeidėjai taip pat išaiškės po tyrimo“, - sakė V.Milėnas.

G.Paluckas: „Grubių pažeidimų nebuvo“

Valstybės kontrolės atliktas Vilniaus miesto savivaldybės finansinis auditas aprėpia 2008 metus. Tuomet savivaldybės administracijai vadovavo socialdemokratas Gintautas Paluckas. Tačiau šis nelinkęs sureikšminti auditorių išvadų. Esą savivaldybė – milžiniška organizacija, valdanti milijardines įplaukas, tad smulkių pažeidimų, jo nuomone, niekada neišvengsi.

„Manau, kad čia truputį hiperbolizuotas dalykas. Faktas, kad, jeigu auditoriai rado pažeidimų, savaime suprantama, nėra gerai. Bet galiu atsakingai pasakyti, kad rimtų pažeidimų nebuvo, tik tam tikrų nukrypimų naudojant lėšas. Pats prisimenu išankstines auditorių išvadas. Pavyzdžiui, įsisavinant valstybės investicinės programos lėšas pagal konkurso sąlygas buvo numatyta sieną dažyti, tačiau vėliau nuspręsta tą sieną plytelėmis klijuoti. Tai jau vadinama pažeidimu, nepaisant to, kad pinigai buvo išleisti tikslingai, niekur nedingo“, - tikino G.Paluckas.

J.Imbrasas: „Auditoriai užsiiminėja politika“

Tuo tarpu buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, dabar einantis europarlamentaro pareigas, į Valstybės kontrolės atlikto finansinio audito išvadas sureagavo audringai.

„Tuoj aš Rasą Budbergytę susirasiu (Valstybės kontrolierė – red. past)! 360 tūkst. litų – tai nemaža žala. Jeigu jau Valstybės kontrolė pajungiama politiniams žaidimas, rodo, kad valstybėje yra blogai. Išvados dėl nacionalinio stadiono statybų – burbulas. Konkursas dėl Vilniaus greitosios pagalbos ligoninės medicininei įrangai pirkti buvo pravestas prie Artūro Zuoko. O dabartinė valdžia konkurso laimėtojams trūkstamų kelių milijonų neatiduoda. Tai čia ūkiškumas?“, - piktinosi J.Imbrasas.

Buvusio mero nuomone, Valstybės kontrolės paskelbtos išvados palankios dabartinei Vilniaus miesto valdžiai. Esą buvusius vadovus apkaltinant iššvaisčius 360 tūkst. litų siekiama paslėpti dabartinės valdžios neatsakingą elgesį leidžiant miesto lėšas.


Šiame straipsnyje: vilniaus savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių