Quantcast

JAV ambasadoje – visa Lietuvos grietinėlė

Ketvirtadienį pietums į JAV ambasados rezidenciją Žvėryne sugužėjo kone visa Lietuvos grietinėlė. Ne tik 233-ąsias JAV Nepriklausomybės metines minėti, bet ir atsisveikinti su trejų metų kadenciją baigiančiu JAVambasadoriumi John‘u A. Cloud‘u.

„Ne kartą esu jums sakęs, kad sunku būtų pagalvoti apie kokią kitą šalį, labiau tinkančią švęsti šias metines, nei Lietuvą, dėl jūsų meilės laisvei ir jos siekio“, - sveikindamasis sakė  J.Cloud‘as.

Kitą savaitę Lietuvą paliekantis ambasadorius tikino dėl to labai apgailestaująs. Mat per trejus metus jis spėjo pamilti mūsų kraštą, jo žmones, kurie patyrė sunkius istorijos smūgius, tačiau niekuomet nepasidavė.

JAV ambasados surengtose iškilmėse dalyvavo apie pusantro šimto kviestinių svečių. Jų tarpe ir aukščiausios Lietuvos ir užsienio valdžios bei verslo atstovai: kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, Premjeras Andrius Kubilius, seimo nariai, savivaldybių atstovai, JAV kongresmenai, Lietuvoje reziduojantys pasaulio šalių ambasadoriai, Lietuvos žydų bendruomenės vadovai, verslininkai. Tiesa, į iškilmes neatvyko naujoji Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Atvyks itin patyrusi diplomatė

Kitą savaitę į JAV, pačią mažiausią Rodailando valstiją išvykstantį ambasadorių pakeis nauja Valstijų deleguota diplomatė Anne E. Derse.  Šiuo metu ji yra JAV ambasadorė Azerbaidžane.

A.E.Ders laikoma itin patyrusia diplomate. Jos karjera JAV valstybės departamente prasidėjo 1981 m., kai ji buvo paskirta vicekonsule JAV atstovybėje Trinidade ir Tobage. Vėliau diplomatė dirbo JAV ambasadose Singapūre, Pietų Korėjoje ir Filipinuose.

1999 m. ji buvo paskirta į JAV misiją prie Europos Sąjungos, ten buvo ministre patarėja ekonominiais klausimais. A.E.Ders vadovavo misijos Ekonomikos skyriui, kuris kuravo ES ir JAV ekonominius santykius.

Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus:

Reiškiu nuoširdžią padėką J. Cloud‘ui už tuos metus, kuriuos jis išbuvo mūsų šalyje. Ambasadorius atstovauja savo valstybę, o JAV pozicija Lietuvos atžvilgiu visuomet buvo teigiama. Prieš keletą dienų tiesiogiai kalbėjau su naujuoju JAV prezidentu Barack‘u Obama ir jis aiškiai pasisakė už JAV užsienio politikos tęstinumą Lietuvoje. Apie naująją ambasadorę nieko negaliu pasakyti, man neteko su ja bendrauti.

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius:

Su visais JAV ambasadoriais turėdavome gerus santykius. Kiekvienas iš jų buvo artimas savo pažiūromis ir malonus bendrauti. Visada gaila, kai ambasadorius baigia savo kadenciją ir išvyksta. Ir šiuo atveju taip pat. Visada prisiminsiu, kaip J.Cloud‘as, pajutęs mano silpnybę geroms politinėms knygomis, ėmė man tokias siųsti.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas:

JAV ambasadorius J.Cloud'as labai prisidėjo prie JAV santykių plėtros. Mes visuomet prisiminsime jį kaip gerą Lietuvos draugą, kaip valstybės atstovą, kuris prisidėjo prie bevizio režimo įsigaliojimo tarp Lietuvos ir JAV.

Man teko susipažinti ir su naująja ambasadore Azerbaidžane per mano oficialų vizitą Baku. Tai- žavinga moteris, kalbanti keliomis užsienio kalbomis. Ji yra energetikos saugumo specialistė - tai - ko mums labai reikia. Manau, kad ji puikiai atliks savo pareigas čia, puoselėjant Lietuvos ir JAV santykius.


Šiame straipsnyje: JAVjav ambasada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių