Quantcast

Izraelio prezidentas S. Peresas su Lietuvos žydais drauge pagerbė genocido aukas

Ketvirtadienį šalia Vilniaus pakraštyje esančio Panerių memorialo Izraelio prezidentas Shimonas Peresas susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite ir Lietuvos žydų bendruomenės nariais. Čia jie prisiminė žydų tautos netektis ir pagerbė Antrojo pasaulinio karo metų vykdyto genocido aukas.

Ankstyvą rytą prasidėjęs minėjimas pritraukė kelias dešimtis Lietuvoje ir svetur gyvenančių žydų. Svečiams susirinkus prie pagrindinio paminklo, skirto Panerių miške nužudytiems žmonėms atminti, į vietą atvyko Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Netrukus pasirodė ir pats Sh. Peresas.

Skambant liūdnai muzikai, abiejų valstybių vadovai prie memorialo paliko po vainiką. Dar vieną padėjo nacių koncentracijos stovyklų baisumus išgyvenę Lietuvos žydų bendruomenės nariai.

Ceremonijai pasibaigus, prie mikrofono stojo D. Grybauskaitė.

„Šiuo metu mes stovime vietoje, kuri prieš septyniasdešimt metų tapo skausmo, kančių ir mirties vieta. Stovime ant žemės, kuri sugėrė tūkstančių žmonių kraują. Sunku rasti žodžius holokausto žiaurumui išreikšti. Laikas niekada neužpildys šios skausmingos tuštumos kai praradome šią darbščių ir gerų žmonių bendruomenę, sukūrusią „šiaurės Jeruzalę“, - kalbėjo prezidentė.

Šalies vadovė ragino prisiminti tragišką žydų tautos istorijos etapą, tokiu būdu kovoti su antisemitizmu, rasizmu ir ksenofobija.

„Tikiu, kad Lietuvos ir Izraelio žmonės prisimins juos siejančią praeitį ir tokiu būdu sieks šviesesnio rytojaus abiems tautoms“, - kalbą baigė D. Grybauskaitė.

Kitas kalbėjo Izraelio vadovas Sh. Peresas.

„Lietuvos žmonės supranta, kad graži ir tolerantiška visuomenė kuriama drąsiai prisimenant net ir pačius baisiausius istorijos vingius. Žmonių kraujo prisigėrusi Panerių žemė niekada nebebus tokia, kokia buvo prieš baisiuosius įvykius. Nors skausmingi prisiminimai yra įsirėžę į mūsų širdis, prisiminkite, kad tuo pačiu mūsų širdys kupinos didelių vilčių“, - į susirinkusiuosius kreipėsi Sh. Peresas.

Vėliau Sh. Peresas žydų kalba sukalbėjo maldą prie duobės, kurioje prieš septyniasdešimt metų buvo deginami Paneriuose nužudytų žmonių kūnai. Abiejų šalių prezidentai pagerbė aukas pagal žydų mirusiųjų pagerbimo tradicijas, prie duobės padėdami po akmenuką.

Ketvirtadienio popietę Rotušėje numatytas Sh. Pereso susitikimas su Lietuvos žydų bendruomene. Renginio metu Izraelio prezidentui sostinės meras Artūras Zuokas įteiks Vilniaus miesto garbės piliečio vardo apdovanojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Uz ka jam garbes piliecio vardas, ar uz tai kad vadovauja saliai kuri spiauna i zmogaus teises ir zudo palestiniecius pazeizdami istatymus, tai vadinasi kuo daugiau tu pazeidinesi zmogaus teises, tuo garbingesnis busi? O kadangi dabartine zydu visuomene nuo litvaku skiriasi, tai ju norai skiriasinuo ankstesniu zydu, dabartiniai neivertina tai kad gyvena lietuvoj, jie skaito kad mes per zema rusis, jiems tik pinigus duok, o kad savo kapus sutvarkytu, ar sinagogas jiems nerupi, tai mes privalom padaryti uz savo pinigus. Tokia man nuomone susidaro paziurejus ju veika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių