Quantcast

Įtariamieji padegėjai ir aukos – bendramoksliai

Vakar teismas dviem mėnesiams leido suimti pirmąjį sulaikytą nepilnametį, kuris įtariamas sukėlęs kraupų gaisrą Šilainių daugiabutyje. Žinomi ir dar trys įtariamieji: du iš jų sulaikyti, vienas ieškomas. „Kauno dienos“ žiniomis, kai kurie per gaisrą nukentėję ir įtariamieji tyčiniu padegimu mokėsi toje pačioje mokykloje.

Ieško įtariamojo

Policija vakar dar ieškojo įtariamojo padegimu Martyno S. Pavardė redakcijai žinoma, tačiau pirmas sulaikytas įtariamasis nepilnametis P.S. yra Martyno S. brolis. Pagal nepilnamečių apsaugos įstatymą žiniasklaida negali skelbti duomenų, pagal kuriuos galima būtų identifikuoti nepilnametį įtariamąjį.

Martynas S. prieš trejus metus baigė Kauno Šv.Kazimiero vidurinę mokyklą, kurią lankė per gaisrą žuvęs Mindaugas Skruodis. Šioje mokykloje taip pat mokosi trys iš septynių Kauno klinikose gydomų nukentėjusiųjų per gaisrą.

Šv.Kazimiero vidurinės mokyklos direktorė Palmira Talijūnienė neneigė, kad būtų šokiruota, jeigu pasitvirtintų Martynui S. metami kaltinimai. „Apie Martyną klausiau ir mokyklos socialinės pedagogės. Dėl jo elgesio problemų neturėjome. Per pamokas nebuvo jokių konfliktų, trukdymų. Jis buvo gana tylus, galbūt kartais patinginiaujantis, mokinys“, – teigė P.Talijūnienė, paprašius charakterizuoti buvusį auklėtinį.

Gabumais neišsiskyrė

Vis dar negalėdama patikėti, kad Martyno S. ieško policija, direktorė gyrė buvusį mokinį: mokantis bendrauti, problemų nekeliantis jaunuolis. Tiesa, būdamas 12 klasėje, Martynas S. praleido nemažai pamokų.

„Matyt, leido tėvų materialinės galimybės – vaikas dažnai išvykdavo į užsienį. Pamokas praleisdavo su tėvų žinia. Buvo pateikti prašymai, kad išsiveža slidinėti ar kažkur keliauti. Šeimos bendravimas irgi rodo, kad buvo stengiamasi šeimą suburti, į bet kokius klasės vadovės skambučius mama iš karto reaguodavo“, – pastebėjo pedagogė.

Direktorės vertinimu, vaikinas mokėsi vidutiniškai. Geriausiai sekėsi kalbos. Sudėtingiau buvo su tiksliaisiais mokslais. „Ypatingų išskirtinių pomėgių neturėjo. Jis buvo lengvai bendraujantis, bet turėjo uždarą savo draugų ratą“, – pasakojo mokyklos vadovė.

Mokyklos direktorė patvirtino, kad, Martynas S. turi jaunesnį brolį. „Šiuo metu jis yra mūsų mokyklos dešimtos klasės mokinys“, – sakė P.Talijūnienė.

Uždaras ratas

Pedagogai 17-mečiam įtariamajam padegimu didelių priekaištų neturi. Jaunėlis, kaip ir jo vyresnis brolis Martynas S., teigiama, taip pat nebuvo problemiškas vaikas. Mokėsi vidutiniškai. Esą nedrausmingų proveržių ar atsikalbinėjimų nepasitaikydavo. Anot direktorės, abu broliai turėjo uždarą draugų ratą.

„Natūralu, kad vyresnysis brolis mažesnįjį prižiūrėdavo. Jie gerai sutardavo. Šeima gyvena netoli mokyklos. Rūpestį broliu būtų galima įvardyti kaip dar vieną gerą Martyno bruožą“, – kalbėjo pedagogė.

Ypatingais sugebėjimais ar hobiais įtariamieji broliai nepasižymėjo. Per gaisrą Šilainių daugiabutyje nukentėję jų bendramoksliai išskiriami kaip veiklūs ir turintys popamokinės veiklos abiturientai. Direktorė minėjo, kad vienas iš nukentėjusiųjų futbolo fanatikas, kitas išsiskyrė muzikiniais sugebėjimais. Pirminiais duomenimis, ir nukentėjusieji, ir įtariamieji rizikos grupei nepriklausiusių šeimų vaikai.

P.Talijūnienė apie kitus sulaikytus du įtariamuosius atsisakė kalbėti motyvuodama tuo, kad policijos skelbiamų inicialų nepakanka identifikuoti asmenims. „Neturiu pakankamai informacijos tam, kad galėčiau spręsti apie tai, ar kuris nors iš sulaikytųjų yra mūsų mokinys arba jau baigęs mūsų mokyklą“, – sakė P.Talijūnienė.

Veidą slėpė

Martyno S. jaunesniam broliui jau pareikšti įtarimai dėl nužudymo visuomenei pavojingu būdu. Už šį nusikaltimą baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. Nepilnamečiams maksimali bausmė gali būti iki 10 metų nelaisvės.

Į Kauno miesto apylinkės teismą 17-metis buvo atvežtas iš Kauno klinikų. Policijos automobilį palikę J.Gruodžio gatvėje, pareigūnai jį vedė per visą teismo kiemą. Neatrodė, kad jaunuolis būtų didelis ligonis. Ėjo gana energingai, nesvirduliavo.

 

Padegimu daugiabutyje įtariamas nepilnametis veidą slėpė po ryškiai salotinės striukės gobtuvu. Prokurorai įtariamąjį prašė suimti 3 mėnesiams, tačiau teismas skyrė 2 mėnesių suėmimo terminą. Iš teismo įtariamasis nuvežtas atgal į ligoninę. Jau aišku, kad ligoninėje nepilnametis atsidūrė ne dėl girtumo, o dėl patirtų sužalojimų.

Tyrimas dėl sumušimo?

Įtariamąjį padegimu 17-metį gina advokatas Gintaras Platūkis. Jis patvirtino, kad nėra valstybės skirtas advokatas. Atstovauti ginamojo interesams esą kreipėsi jo artimieji. G.Platūkis nesiėmė vertinti savo kliento sveikatos būklės.

„Ekspertai nustatys, koks ten sužalojimas. Sunku pasakyti, ar jam kas nors trenkė, ar jis išgėręs kažkur trenkėsi. Jis neatsimena, kaip ten viskas buvo, nes buvo stipriai išgėręs“, – aiškino advokatas. G.Platūkis nepasakė, ar jo ginamasis prisipažįsta įvykdęs šį nusikaltimą.

Pasak gynėjo, 17-metis neslepia tą vakarą labai daug išgėręs. Nuosekliai nupasakoti įvykių eigos, gynėjo tvirtinimu, jis negali dėl girtumo. Esą atsipeikėjo jis tik gydymo įstaigoje.

Kauno Santakos policijos komisariato viršininkas Raimundas Abugelis neatmetė galimybės, kad jei pasitvirtins, jog įtariamasis buvo sumuštas, gali būti pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl jo sumušimo.

Aiškėja detalės

Tragediją tiriantiems pareigūnams jau aiškėja nusikaltimo kontūrai. Neabejojama, kad daugiabučio Baltų pr. bute vyko audringas vakarėlis. Linksminosi apie 11 žmonių. Tarp pasilinksminimo dalyvių ir vėliau įtariamuoju tapusio 17-mečio kilo konfliktas. „Neatmetama prielaida, kad jis buvo apmuštas ir išprašytas iš vakarėlio“, – sakė R.Abugelis.

Po to, kai medikai suteikė pagalbą, nepilnametis grįžo į vakarėlio vietą. Tačiau grįžo jau su pastiprinimu ir keršto planu galvoje. Šliūkštelėtas degus skystis, ugnies pliūpsnis – ir košmariškas rezultatas: 1 žuvęs, 2 gydomi reanimacijoje, kitų sužeistųjų būklė geresnė.

„Sunku įsivaizduoti, ką jie galvojo, ką jie įsivaizdavo. Čia ne žmonių poelgis. Tam keršto planui buvo ruošiamasi. Jie turėjo numatyti šių veiksmų padarinius“, – neabejojo R.Abugelis.

Įtariamųjų bus daugiau

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Andrius Kiuršinas sakė, kad per savo darbo patirtį neprisimenantis tokių skaudžių padarinių sukėlusio nusikaltimo. Jis patvirtino, kad tyrimas vyksta sklandžiai. „Apklausiami ir nukentėję, ir įtariamieji. Galiu tik patvirtinti, kad įtariamųjų bus daugiau“, – sakė A.Kiuršinas.

Jo žodžius patvirtino vakar po kelių valandų išplatintas pranešimas apie sulaikytą dar vieną įtariamąjį 22 metų kaunietį P.D. Šiandien Kauno apylinkės teismas spręs dar dėl vieno įtariamojo padegimu kardomosios priemonės. Jau aiškūs keturi tragedijos Baltų pr. daugiabutyje įtariamieji.


Šiame straipsnyje: gaisras

NAUJAUSI KOMENTARAI

toma

toma portretas
nu tiesiog padegejai tokie nekalti avineliai,kad slykstu klausyt ir brolis taip rupinosi broliu,kad vietoj to kad butu sulaikes broli nuo padegimo ejo kartu,cinikai be to ju auksinis jaunimelis driso atvaziuoto prie laidojimo namu ir garsiai rekti is vaziuojancios masinos kad per mazai benzo imetem tarp ju buvo atpazinta padegeju drauge,ziauru

3

3 portretas
Kaunas kalba kad suimtam septyniolikmecuiu teveliai balta bilieta pirkt zada,nes pinigeliu per akis,idomu kaip tevai jauciasi ,lai nueina i laidotuves pasigrozi savo suneliu abieju darbo rezultatais,

lt

lt portretas
viskas nuo kalantos prasidejo tie deginimais
VISI KOMENTARAI 34

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių