Quantcast

Istorinis įvykis: Vilniuje bus pasirašyta mokslui skirta deklaracija

  • Teksto dydis:

Šiandien Mykolo Romerio universitete prasidėjo Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai tarptautinė konferencija „Socialinių ir humanitarinių mokslų horizontai“. Susirinkę aukščiausi Europos už švietimą atsakingi pareigūnai ir mokslininkai diskutuos, kokį vaidmenį socialiniai ir humanitariniai mokslai turi vaidinti didžiausioje pasaulyje mokslinių tyrimų finansavimo programoje „Horizontas 2020“. Šio mokslo istorijai svarbaus įvykio metu kuriama deklaracija, kuriai bus suteiktas Vilniaus vardas.

Mykolo Romerio universiteto rektorius prof. dr. Alvydas Pumputis teigia, jog tai istorinis įvykis mokslo politikoje. „Tokios plačios formos diskusijų Europoje dėl mokslo ateities ir jo finansavimo dar niekada nėra buvę. Į „Vilniaus deklaraciją“ bus atsižvelgiama, įgyvendinant didžiausią pasaulyje mokslo finansavimo programą „Horizontas 2020“, t. y. bus nustatyta, kaip turi būti finansuojami, rengiami ir vertinami  mokslo projektai“, – teigia prof. dr. A. Pumputis.

Jis pabrėžia, kad takoskyra tarp socialinių, humanitarinių ir technologinių mokslų yra dirbtinė ir praeities dalykas. „Šiandien kalbama ne apie tai, kaip atskirti šiuos mokslus, ar kuris mokslas geresnis, o apie tai, kaip skirtingi mokslai, sąveikaudami kartu, turėtų spręsti svarbiausias visuomenės problemas. Pavyzdžiui, galime sukurti pačias pažangiausias technologijas, bet jei gyventojai emigruos, nebus kam jomis naudotis. Emigracijos problemos vien technologiniai mokslai negali išspręsti. Tai galima spręsti tik edukuojant visuomenę, priimant palankius teisės aktus, stiprinant patriotiškus jausmus – o visa tai jau yra socialinių mokslų sritis“, – pasakoja prof. dr. A. Pumputis.

Iš konferencijos, į kurią atvyksta net septyni įvairių Europos  komisijos direktoratų atstovai, Europos komisarė mokslui ir inovacijoms Máire Geoghegan-Quinn, Europos mokslo ir inovacijų direktorato generalinis direktorius Robert-Jan Smits ir Europos mokslo tarybos prezidentė prof. dr. Helga Nowotny tikimasi konkrečių pasiūlymų, kaip integruoti socialinius ir humanitarinius mokslus į bendrą mokslo sistemą, kaip keisti mokslo vertinimo modelius, kokių iniciatyvų reikia imtis, kad mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programa „Horizontas 2020“ efektyviausiai padėtų šiandienos visuomenei. „Horizontas 2020“ programoje numatyti tokie iššūkiai kaip sveikata ir demografiniai pokyčiai, saugus maistas ir tvarus žemės ūkis, jūros tyrimai ir bioekonomika, saugi energetika ir išmanus transportas, klimato kaita ir gamtos išteklių tausojimas, novatoriška ir saugi visuomenė. Iš viso diskusijoje apie tolimesnį bendradarbiavimą tarp sričių ir disciplinų dalyvaus apie 400 Europos Sąjungos mokslo politikos strategų, ekspertų ir mokslininkų.

Antradienį konferencijos pirmininkė Europos mokslo tarybos prezidentė prof. dr. Helga Nowotny parengtą deklaraciją iškilmingai įteiks LR švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui. Tuo tarpu švietimo ministras ją perduos Europos Tarybai. „Vilniaus deklaracija“ bus išplatinta Europos mokslo politikos institucijoms ir kitoms suinteresuotoms šalims. Tikimasi pasiekti lūžio – „Vilniaus deklaracija“ pasiūlys gaires, kaip efektyviausiai išnaudoti socialinių ir humanitarinių mokslų potencialą ir integruoti juos į bendras Europos strategijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių