Quantcast

Išsigando jaunimo eitynių

Vasario 16-ąją Kaune turėjo vykti dvejos eitynės. Leidimus savivaldybė davė, tačiau vakar po audringo posėdžio eitynėms „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ buvo nurodyta iš miesto Centro keltis į Ąžuolyną.

Neskelbiama informacija

Kaip ir kiekvienais metais, tradicines Vasario 16-osios eitynes organizuos Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga (LTJS). Tą pačią dieną savo eitynes nusprendė surengti ir Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA).

Vengdama konfliktų miesto savivaldybė išdavė leidimus abejoms eitynėms – tomis pačiomis Kauno centro gatvėmis, tik skirtingu laiku.

LTJS eitynės prasidės vasario 16 d. 13 val. ir tęsis iki 15 val. Planuojama, kad apie 1 000 žmonių nuo Ramybės parko žygiuos Vytauto prospektu, Laisvės alėja ir Vilniaus gatve iki Rotušės aikštės, kur išklausys sveikinimo kalbų, sugiedos Lietuvos himną ir išsiskirstys. Po valandos turėjusios prasidėti TJO Kauno skyriaus rengiamos eitynės neįvyks.

Paaštrėjus diskusijai viešojoje erdvėje, išduotas leidimas eitynėms skubiai panaikintas prisidengiant specialiųjų tarnybų neskelbiama informacija. Oficiali versija – per eitynes bus siekiama susidoroti su TJA nariais. Ši organizacija atvirai pasisako už toleranciją įvairios seksualinės orientacijos žmonėms.

Jokių argumentų

Antradienį anksti ryte TJA Kauno skyriaus vadovė Sandra Šuliauskaitė sulaukė nemalonaus skambučio iš savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Vygaudo Molio. Pasak jos, valdininkas kalbėjo pakeltu tonu.

p>„V.Molis griežtai reikalavo, kad atvyktume į savivaldybėje skubiai organizuojamą posėdį. Jo tema – eitynių laiko ir vietos pakeitimas. Buvo aiškiai pasakyta: jei neatvyksime – leidimas bus panaikintas. Jokių argumentų, kodėl norima keisti laiką ir vietą, negavau“, – teigė S.Šuliauskaitė.

Eitynių organizatoriams atvykus į savivaldybę, posėdis vyko už uždarų durų – žurnalistai neįleisti. Jame dalyvavo miesto tarybos nariai, Miesto tvarkymo skyriaus vadovai ir policijos atstovai. Pasak eitynių organizatorės S.Šuliauskaitės, policijos pareigūnai jokių grėsmių neįžiūrėjo.

Organizatoriams nesutikus su savivaldybės iškeltomis sąlygomis, eitynės „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“ Laisvės alėjoje neįvyks. Tolerantiško jaunimo organizacijos nariai pagrasino kreiptis į teismą dėl tokio, jų teigimu, „grubaus Konstitucijos pažeidimo“.

Slaptai ir objektyviai?

„Nuspręsta mums neleisti susirinkti – laisvoje Lietuvoje laisviems žmonėms neleista reikšti laisvai savo nuomonės. Mums pasiūlė vietoj Laisvės alėjos rinktis Ąžuolyne. Žiemos sąlygomis ten labai sudėtinga ką nors organizuoti, žygiuoti!" – nusivylimo neslėpė S.Šuliauskaitė.

Tolerantiško jaunimo asociacijos, ginančios ir seksualinių mažumų teises, aktyvistė svarstė, kaip pro šakas neštis transparantus, Lietuvos vėliavą.

"Konstitucija mums užtikrina teisę į laisvą susirinkimą. Labai nusivyliau Kauno savivaldybe, kuri davė leidimą, o paskui išsigandusi jį atšaukė ir pažeidė mūsų teises. Nenurodytos jokios logiškos priežastys – tiesiog buvo pasakyta, kad valdininkai nutarė „slaptai ir objektyviai“, – kalbėjo S.Šuliauskaitė.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis pasakojo miglotą istoriją apie tai, kad buvo duotas leidimas, tačiau kai apie TJA eiseną pasklido informacija viešoje erdvėje, esą buvo gauti "tam tikri slapti duomenys iš tam tikrų tarnybų". V.Molio teigimu, savivaldybė susirūpino TJA eisenos dalyvių saugumu.

Sukėlė juoką

"Pasiūlėme variantą – eiti nuo Prisikėlimo bažnyčios arba kitoje vietoje – maždaug kilometro spinduliu nuo Laisvės alėjos“, – paaiškino V.Molis.

„Norėjome užtikrinti jų ir visų kitų kauniečių saugumą. Žinokite, kad jei būtų susidorojimas gatvėje su šiais eitynių dalyviais – su jais susidoroti nebūtų sunku "kitam" mūsų jaunimui. Siūlėme jiems žygiuoti Sporto gatve, Ąžuolyne, Šančiuose, Panemunėje arba K.Baršausko gatve, bet jie atsisakė“, – aiškino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Vėliau V.Molis išėjo į savivaldybės koridorių pabendrauti su TJA atstovais. Valdininkas jiems tarė, kad jaunimas – Lietuvos ateitis ir reikalingas valstybei. V.Molio žodžiai buvo sutikti juoku.

„Kitas“ jaunimas

Penkerius metus eitynes organizuojančios LTJS vadovas Julius Panka teigė, kad jos jau seniai tapo gražia miesto tradicija. Pasak jo, jos dalyviams Vasario 16-oji yra šventė, per kurią jie dainuoja tautines dainas, eina nešini tautinėmis vėliavomis.

Jis pabrėžė, kad pirmą kartą organizuojamos kitos eitynės ir jo vadovaujamai organizacijai kyla klausimas, ar TJA eitynės – ne provokacija.

„Koks tikslas šių alternatyvių eitynių? Suklaidinti žmonės, kad jie nežinotų, kur dalyvauti, o galbūt kitų eitynių organizatoriai nesijaučia tikri patriotai?“ – klausė LTJS vadovas Julius Panka. Jis įsitikinęs, kad LTJS organizuojamose eitynėse vietos užteks visiems.

TJA vadovė S.Šuliauskaitė paneigė bet kokius gandus, kad jų organizuojamos eitynės galėjo būti provokacinės. Ji teigė, kad svarstė galimybę prisijungti prie tradicinių eitynių, tačiau „žinant kai kurių jaunuolių iš LTJS poziciją mūsų ideologijos klausimu, atsisakėme“.

Vieša paslaptis, kad per valsybines šventes įvairiose eitynėse žygiuoja ne tik patriotiškai, bet ir nacionalistiškai nusiteikęs jaunimas, reiškiantis radikalias tautines pažiūras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių