Quantcast

Įsimintiniausi menininkai – negryni menininkai

Įsimintiniausiais 2008 m. Kauno menininkais išrinkti ne tradicinių menų atstovai, o kūrėjai, atstovaujantys profesijoms, esančioms šalia grynųjų menų.

Kauno menininkų namų kolegija Metų menininkais išrinko Eugenijų Miliūną ir Moniką Vilčinskienę. Patyrusiam architektui ir jaunai dizainerei šis titulas atiteko už panašią veiklą – už Kauno, kaip šiuolaikinio miesto, įvaizdžio kūrimą. E.Miliūnui – už Kauno arenos projektą Nemuno saloje, M.Vilčinskienei – už atvirukų ir socialinės reklamos ciklą "Kaunas. Tai – mano miestas, nesvarbu, kur būčiau". Abu juos kandidatais Įsimintiniausiojo titului pasiūlė ne kūrybinės sąjungos, o kauniečiai ir kolegijos nariai.

Ir E.Miliūnas, ir M.Vilčinskienė gynėsi nesitikėję tokio įvertinimo. "Nesijaučiu vertas šio titulo. Kita vertus, tai yra visų architektų pagerbimas ir pripažinimas. Mus ir mokslininkai, ir menininkai išmeta iš savo gretų. Džiaugiamės, kad menininkai, skirdami šį titulą, mus priėmė į savo draugiją", – juokavo E.Miliūnas.

Jis pripažino, kad šis reikšmingas visuomenei ir miesto veidui projektas – tai didžiulė atsakomybė jam ir visai kūrybinei komandai. "Jei jis nepavyks, turėsiu juodą dėmę ilgam", – nuogąstavo architektas.

"Įsimintiniausio menininko titulas? Ar tikrai man jis suteiktas?" – tuo pačiu metu ir juokėsi, ir abejojo M.Vilčinskienė, šią naujieną išgirdusi iš "Kauno dienos" žurnalistų. Jos sukurti atvirukai, kuriuose Kauno vaizdai, naudojantis kompiuterinėmis technologijomis, susilieja su garsiausiomis pasaulio vietovėmis, vėliau transformavosi į socialinių reklamų ciklą. Šie vaizdeliai siūlo pažvelgti į gyvenimą su humoru, o kartu visai rimtai perša mintį, kad Kaunas – to paties didžiulio globalaus pasaulinio kaimo dalis.

M.Vilčinskienė pastebėjo, kad grafinis dizainas visada buvo tik kažkur "šalia menų". "Grafinis dizainas nėra grynųjų menų atstovas – tai yra taikomasis menas. Bet jis yra visur aplink mus, jis daugiau matomas nei grynieji menai", – pabrėžė menininkė.

Vienuolikti metai renkami įsimintiniausiais miesto menininkais iki šiol yra tapę aktoriai, muzikai, dailininkai, skulptoriai, kompozitoriai, poetai, fotomenininkai.

Teatralizuota laureatų paskelbimo ir pagerbimo ceremonija vyks sausio 9 d. Kauno menininkų namuose. Įsimintiniausių miesto menininkų vardai visam laikui bus įrašyti skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtos "Sparnuotosios kolonos" pjedestale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

si

si portretas
Saunuole Monika! Nors karta isrinktas tikrai to vertas zmogus

Saulius1

Saulius1 portretas
Bet apdovanot tokį šizofrenišką projektą kaip 'atvirukus' - oi kaip nerimtai atrodo... :-(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių