Quantcast

Vilniuje atidarytas pirmas naujas baseinas nuo 1987 metų

Paskutinę šių metų dieną sostinės Fabijoniškių mikrorajone oficialiai atidarytas naujas 25 metrų ilgio, 8 plaukimo takelių plaukimo baseinas, kuris buvo pradėtas statyti 2017 m. liepos pabaigoje.

Tai pirmasis naujas baseinas sostinėje daugiau nei per tris dešimtmečius - paskutinis baseinas sostinėje statytas dar 1987 metais dabartiniame Vaikų ir jaunimo centre.

Abonementų prekyba prasidės sausio 2 d.

Apie 3,3 mln. eurų kainavusiame Fabijoniškių baseine įrengtas sporto klubas, treniruočių salė bei pirčių zona, 100 vietų žiūrovų tribūna ir persirengimo erdvė 140 lankytojų. Šalia jo - automobilių stovėjimo aikštelės.

Atidaryme dalyvavęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius Eltai sakė, kad naujo baseino atidarymas - tik pirmas žingsnis platesnės plaukimo programos link.

„Plaukimas - labai universalus dalykas, itin naudingas visam kūnui, ir viena geriausių sveikatingumo priemonių. Vilniečiams reikėtų dar kelių baseinų. Kitų metų pabaigoje atidarysime ir Lazdynų baseiną, vėliau laukia dar nauji planai“, - sakė meras.

Pirmieji į naująjį baseiną susirinko jaunieji Vilniaus miesto sporto centro plaukikai, gausiai lydimi tėvų. Mažieji plaukikai neslėpė džiaugsmo, jog bus pirmieji, išbandę naująjį baseiną. „Valio, mes būsime įrašyti į rekordų knygą“, - džiūgavo plaukimo kepurėlėmis pasipuošę plaukikai.

Jaunieji plaukikai ne šiaip sau pasiplaukiojo baseine. Atidarymo proga buvo surengtos tikros varžybos, kuriose vaikai varžėsi 50 metrų distancijoje laisvu stiliumi.

Vėliau į startą stojo 16-metės plaukikės.

Šis baseinas, toks, kokį matome - su vandeniu, šildymu ir veikiančia įranga - buvo parengtas jau nuo liepos mėnesio. Tačiau ne paslaptis - kartais susiduriame su tokiomis biurokratinėmis kliūtimis, kurių ne visada įmanoma numatyti.

R.Šimašius pasidžiaugė, kad nuo šiol perspektyviems Vilniaus plaukikams nebereikės važinėti treniruotis į Elektrėnus.

Eltos paklaustas, kodėl baseinas buvo atidarytas gerokai vėliau nei planuota, jis sakė, kad tai lėmė biurokratinės kliūtys.

„Šis baseinas, toks, kokį matome - su vandeniu, šildymu ir veikiančia įranga - buvo parengtas jau nuo liepos mėnesio. Tačiau ne paslaptis - kartais susiduriame su tokiomis biurokratinėmis kliūtimis, kurių ne visada įmanoma numatyti“, - sakė jis.

Norintiems lankyti naująjį baseiną abonementų prekyba prasidės sausio 2 d. 10 val. ryto, o registracija internetu į plaukimo treniruočių grupes prasidės sausio 3 d., 11 val.

Kartu su pirmadienį atidarytu Fabijoniškių baseinu, 2017 vasarą prasidėjo ir dar vieno sostinės - daugiafunkcio baseino - Lazdynų - statyba.

Nors pagal planą, jis turėjo būti baigtas 2019 m. pirmoje pusėje, akivaizdu, kad darbai vėluos mažiausiai pusmetį.

Kaip ELTA jau rašė, Fabijoniškių baseino statybos darbai ir atidarymas gerokai vėlavo. Dėl to lapkričio mėnesį Seimo narys ir kandidatas į Vilniaus merus 2019-ųjų rinkimuose Dainius Kreivys kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių ir savivaldybės administracijos direktorių Povilą Poderskį.

Kreipimesi teigiama, kad pagal sudarytas rangos sutartis Fabijoniškių baseinas turėjo būti atidarytas ir pradėti funkcionuoti dar kovo mėnesį. Tačiau baseino atidarymas buvo ne kartą nukeltas, o vėliau, pasak Seimo nario, paaiškėjo, kad neveikiančiame ir savo funkcijų neatliekančiame objekte dirba administracijos darbuotojai, baseinas yra pripildytas vandeniu ir veikia kiti techniniai įrenginiai.

Parlamentaras kreipimesi miesto vadovybės prašė įvardinti, kokie finansiniai nuostoliai buvo patirti dėl vėluojančio projekto ir kas padengs šiuos nuostolius.

Baseino Fabijoniškėse rangos darbų konkursas buvo paskelbtas beveik prieš dvejus metus - 2017 m sausio 19 d. Pagal pirkimo sąlygas, konkursą laimėjęs rangovas turėjo įsipareigoti pastatyti baseiną per 8-12 mėnesių. Baseino statybos laikotarpis buvo vienas svarbiausių kriterijų, pagal kurį buvo atrinktas laimėtojas.

Baseiną statė bendrovė „Irdaiva“ kartu su bendrove „Statybos kodas“.

Atsiradimo istorija nebuvo sklandi

Naujametę dovaną prieš pat pasitinkant 2019 metus gavo Vilniaus vandens sporto šakų mylėtojai. Lietuvos sostinėje pirmadienį atidarytas naujas 25 m ilgio aštuonių takelių plaukimo baseinas. Vilniaus miesto meras R. Šimašius pabrėžė, kad tai ne tik pirmas miesto pastatytas baseinas per 30 metų, bet ir savo savybėmis yra vienintelis visoje šalyje.

Nepaisant daug gražių kalbų ir sveikinimo žodžių, visa baseino atsiradimo istorija nebuvo sklandi. Jis buvo planuotas taip, kad jame galėtų plaukioti sportininkai, kurie anksčiau tą darė senajame Lazdynų baseine. Visgi jis buvo uždarytas beveik su Fabijoniškių baseino statybų pradžia. Tai reiškė, kad sportuojantys vilniečiai turėjo važinėti į Elektrėnus, Alytų, Anykščius ar kitus miestus. Negana to, pats Fabijoniškių baseinas buvo baigtas statyti jau liepos mėnesį, bet dėl įvairios biurokratijos ir virš baseino esančios sporto salės statybos, jo atidarymas nusikėlė dar pusei metų.

„Kas iš tikrųjų krinta į akis, tai kad baseinas tokios būklės, kokios yra dabar, stovi jau nuo liepos mėnesio. Jau tada buvo galima plaukioti, bet visi tie patvirtinimai, higienos normos ir t.t. užtruko pusę metų. Tai net nėra ilgiausias laikas, nes Lietuvoje būdavo objektų, kur įforminimas užtrukdavo gerokai ilgiau. Viskas galėtų būtų gerokai sklandžiau ir paprasčiau, bet šiandien yra gera diena ir mes džiaugiamės, kad baseinas pagaliau atidarytas“, - Eltai sakė R. Šimašius.

Žinant situaciją su sporto objektais Vilniuje, tiek sportininkai, tiek paprasti piliečiai nepuola džiaugtis pažadais dėl naujojo Lazdynų baseino. Pastarasis, pagal pirminį planą, turėjo duris atverti jau šiemet. Dabar yra planuojamas atidarymas kitų metų rudenį, tačiau prieš porą mėnesį jau buvo pasirodžiusi informacija apie brangstančias statybas ir kitokias kliūtis.

„Statybos yra rimtas dalykas. Pagal grafiką, Lazdynų baseinas turi būti užbaigtas rudenį. Tuomet ir planuojame jį atidaryti. Tikiuosi, kad taip ir bus“, - nedaugžodžiavo Vilniaus meras.

R. Šimašius pabrėžė, kad sporto infrastruktūrą sostinėje reikia gerinti ir yra įsitikinęs, kad sąlygos čia gerės. Jis tikisi, kad kitais metais pajudės reikalai su „amžiaus statybomis“ laikomu nacionaliniu stadionu.

„Didžiausias planuojamas objektas - nacionalinis stadionas. Su juo turėtų išdygti visas kompleksas kitų aikštynų - keturi papildomi stadionai, lengvosios atletikos aikštynas, taip pat rankinio, krepšinio, bokso ir kitos salės. Tai svarbiausias numatomas objektas. Kalbant apie baseinus, labai tikiuosi, kad Vilniaus universitetas Saulėtekyje pradės statyti naują baseiną. Mes prie to tikrai prisidėsime. Manau, kad šiam reikalui jau yra pribręsta, - vylėsi R. Šimašius. - Kur dar neturime sustoti - tai gerinant infrastruktūrą prie daugiabučių, prie mokyklų, kur siekiame padaryti tobulas sportavimo sąlygas tiek vaikams, tiek aplinkiniame gyventojams. Tam investuojame daugiausiai“,- sakė R.Šimašius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Ai, kas tie kableliai, ar kokios nosinės bei taškai ar brūkšneliai ant raidžių. Magistrantų darbų puslapyje dabar priskaičiuojama iki 19 klaidų, tai čia kableliai - menkniekis. Septintokai dar nemoka daugybos lentelės, tai ir lietuvių kalbos gramatika nebereikalinga. Yes! Su svente bicai.

Taip, viskas priklauso nuo kablelio

Taip, viskas priklauso nuo kablelio portretas
„Baseinas nykštukinis, kainos dramblinės" arba „nykštukinės kainos, baseinas..." Su sintakse ir sveikiname.

Rapolas

Rapolas portretas
Per 30 metu pirmas baseinas... Progresas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių