Pereiti į pagrindinį turinį

Iki gyvos galvos nuteistas A.Vertelka toliau lieka Lukiškėse

2012-05-31 20:38
Iki gyvos galvos nuteistas A.Vertelka toliau lieka Lukiškėse
Iki gyvos galvos nuteistas A.Vertelka toliau lieka Lukiškėse / Simono Švitros nuotr.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas atmetė dar vieno iki gyvos galvos nuteisto „tulpinių“ gaujos nario prašymą perkelti jį iš kalėjimo į pataisos namus.

Ketvirtadienį teismas išnagrinėjo Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo teikimą dėl nuteistojo Algimanto Vertelkos perkėlimo. Nuteistas A.Vertelka prašė teismo tenkinti teikimą, nes jis nori daugiau bendrauti su artimaisiais, o kalėjime nėra tam tinkamų sąlygų.

Per teismo posėdį Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atstovas nurodė, kad administracija netarpininkauja dėl nuteistojo A.Vertelkos perkėlimo iš kalėjimo į pataisos namus, nes nuteistasis baustas drausmine tvarka septynis kartus, turi dvi galiojančias nuobaudas, neskatintas, jo elgesys atliekant bausmę vertintinas patenkinamai.

Spręsdamas klausimą dėl nuteistojo perkėlimo į pataisos namus, teismas atsižvelgė į Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atstovo išdėstytas pastabas, taip pat atsižvelgė į tai, kad A.Vertelkos padaryti nusikaltimai yra pavojingi, sukėlę itin sunkias neigiamas pasekmes.

Už padarytus nusikaltimus jis nubaustas pačia griežčiausia bausme – laisvės atėmimu iki gyvos galvos.Nuteistasis savo kaltės dėl nusikaltimų nepripažįsta, nesigaili, todėl teismas daro išvadą, kad A.Vertelkai paskirtos griežčiausios bausmės – laisvės atėmimo iki gyvos galvos, atliekamos kalėjime, tikslai dar nėra pasiekti, jo elgesys bausmės atlikimo metu yra vertinamas tik patenkinamai, todėl nėra pagrindo sušvelninti A.Vertelkai laisvės atėmimo bausmės režimo, t.y. perkelti iš kalėjimo į pataisos namus, todėl teikimas netenkintas, pranešė teismo atstovė spaudai.Nutartis per penkias dienas gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

Trečiadienį teismas atmetė kito „tulpinio“ - Audriaus Andrušaičio - prašymą perkelti jį iš kalėjimo į pataisos namus. A.Andrušaitis ir A.Vertelka nelaisvėje yra daugiau nei dešimt metų. Abu jie buvo suimti įtarus itin sunkiais nusikaltimais ir teismo nuosprendžio laukė už grotų.

Šiemet balandžio 17 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė iki gyvos galvos kalėti nuteistų „tulpinių“ Virginijaus Baltušio, A.Vertelkos ir A.Andrušaičio skundus dėl jiems paskelbto nuosprendžio nužudymų ir kitų sunkių nusikaltimų byloje.

Skundai atmesti kaip nepagrįsti.Trys „tulpiniai“ iki gyvos galvos kalėti buvo nuteisti Vilniaus apygardos teismo 2009 metų gegužę už buvusio „Mažeikių nafta“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino, Panevėžio apygardos prokurorės Vidos Kazlauskaitės ir Pasvalio policijos pareigūno Sergejaus Piskunovo nužudymus 2000-ųjų lapkritį.

1993-2000 metais įvykdyti nusikaltimai aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose. Sudėtingos bylos tyrimas užtruko ne vienerius metus, nes pareigūnams reikėjo atlikti daug ir sudėtingų ekspertizių, žemėje ir vandenyje ieškoti aukų palaikų ir nusikaltimų įrankių.

Dar vienas nuosprendis kalėti „tulpiniams“ iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes buvo paskelbtas 2003-iųjų spalio 31-ąją. 2007 metų kovą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį, kuriuo „tulpiniai“ nuteisti kalėti iki gyvos galvos už Panevėžio verslininkų

Džiuvių nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti panevėžietį Virginijų Marščionką bei vėliau įvykdytą šį nužudymą.