Quantcast

Iki 2018-ųjų metų Vilniuje planuojama įkurti Tautos namus

Iki Nepriklausomybės Akto 100-ųjų metinių 2018-aisiais sostinėje turėtų būti įkurti Tautos namai.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį iškilmingame posėdyje svarstys rezoliuciją, kuria bus siekiama iki 2018 metų sostinėje įkurti Tautos namus.

„Norime, kad Tautos namai būtų atgaivinti minint Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto 100-ųjų metines, taigi dar turime šešerius metus pagaliau įgyvendinti šį projektą. Justinas Marcinkevičius yra sakęs: “Tauta atstato Valdovų rūmus, nors pati neturi ne tik rūmų, bet netgi namų", - savivaldybės pranešime spaudai cituojamas Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pirmasis Tautos namų idėją 1907 metais pristatė J. Basanavičius. Šią idėja taip pat puoselėjo modernios Lietuvos valstybingumo kūrėjai – Jonas Basanavičius, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Martynas Yčas, Kazys Grinius, Antanas Smetona, Juozas Tumas-Vaižgantas, Petras ir Jonas Vileišiai ir kiti. 1911-1912 metais už suaukotas lietuvių bendruomenės lėšas buvo įsigytas Taurakalnio kalnas, kuris iki šiol išliko visuomeninės paskirties.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1992 metais atgimė ir Tautos namų idėja, apie kurią primena 2007 m. vasario 16 d. atidengtas paminklinis akmuo,  skelbiantis, kad šioje vietoje turi stovėti Tautos namai, kurie turi tapti daugiafunkciniu kultūros centru su tarptautinius standartus atitinkančia koncertų sale.

Trečiadienį ant Tauro kalno taip pat vyks Bendruomenės sueiga, kur minint Vasario 16-osios renginius ir visuomenės veikėjo, poeto ir dramaturgo J.Marcinkevičiaus mirties metines, „Tautišką giesmę“ giedos folkloro ansamblis „Ratilio“ ir bus skaitomos J. Marcinkevičiaus eilės.

Po paminėjimo Vilniaus miesto rotušėje vyks iškilmingas Tarybos posėdis.


Šiame straipsnyje: Tautos namai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių