Quantcast

IBM siūlo tobulinti Vilniaus viešojo transporto sistemą

Tarptautinės informacinių technologijų kompanijos IBM ekspertai siūlo tobulinti Vilniaus viešojo transporto sistemą - rekomendacijos padės pritraukti daugiau keleivių, sako Vilniaus meras.

Tris savaites Vilniuje dirbę 6 ekspertai pateikė 45 rekomendacijas, kaip pagerinti viešojo transporto sistemą.

„Rekomendacijomis mes bandėme pasakyti, kad reikia sujungti technologijas ir keleivius į vieną sistemą“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė IBM ekspertė iš Toronto Gina (Džina) Izumi. Jos teigimu, tokiu būdu viešojo transporto sistema taptų efektyvesnė ir populiaresnė.

Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė, jog pasinaudojus rekomendacijomis, bus bandoma iki 2020 metų kilstelėti viešojo transporto naudojimą 10 proc. Pasak jo, pasiekus tokį rodiklį, viešuoju transportu naudotųsi 50 proc. miesto gyventojų.

„Efektyvus, patogus ir greitas viešasis transportas paskatins vilniečius plačiau naudotis juo“, - argumentavo A.Zuokas.

Iš pradžių Vilniuje bus bandoma sukurti naują duomenų apjungimo sistemą ir išmanios kompetencijos centrą.

IBM eksperto iš JAV Williamo Streito (Viljamo Streito) teigimu, bus galima sukurti naują mobiliąją aplikaciją, kuri keleivius perspėtų apie kamščius. Jo teigimu, tai tik vienas iš daugelio praktinių pavyzdžių, kaip gali tobulėti viešasis transportas.

Ekspertų rekomendacijos yra suskirstytos į 4 dalis: bendradarbiavimas su bendruomene, duomenų panaudojimas bei analizė, nauji verslo modeliai ir viešojo transporto valdymas.

Daugiausiai dėmesio IBM ekspertai skyrė duomenų panaudojimui, nes, anot A.Zuoko, Vilniuje jau yra įdiegtos informacinės platformos, jas tereikia patobulinti ir pradėti efektyviai naudoti, tačiau kiek kainuos rekomendacijų įvykdymas, Vilniaus meras kol kas negalėjo atsakyti.

IBM ekspertai tris savaitės stebėjo Vilniaus viešojo transporto sistemos tendencijas, apklausė keleivius. Jie dar kelis mėnesius analizuos surinktus duomenis ir pateiks galutines išvadas.

Vilniaus miestas šiais metais laimėjo IBM programos „Iššūkis išmaniems miestams“ konkursą. IBM programos laimėtojams nemokamai teikia rekomendacijas, kaip pagerinti viešojo transporto sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labora

Labora portretas
Gal pirmiauska reikia naujų troleibusų ir autobusų, o ne informacijos jungimų? :) Reikia butent patogių viešojo transporto priemonių ir normalaus tvarkaraščio, o ne tokio kaip dabar, kada tik su stotimi viskas jungiama, o į tolesnius miesto rajonus laukiama troleibuso 20 min., kaip kokiam kaime. Tvarkaraščiai chaotiški, piko vakandoms nesubalansuoti, autobusai lipa vieni ant kitų, paskui seka ilgos pauzės. Persėdimų variantai dažnai nesuderinti. Chaosas... O čia peza kai kas apie technologijas :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių