Quantcast

Į Vilnių atvyko vilniukai iš viso pasaulio

Iš Balstogės (Lenkija) atkeliavusios parodos „Slendzinskiai - Vilniaus dailininkai“ atidarymu Vilniaus rotušėje trečiadienį prasidėjo pirmasis Pasaulio vilniukų (vilniečių) suvažiavimas.

Iki rugpjūčio 16 dienos vyks galybė susitikimų, ekskursijų, nemokamų reginių kino, dailės ir muzikos gerbėjams, praneša nacionalinis transliuotojas.

„Suvažiavimas skirtas pasidalinti tuo, ką lenkų ir lietuvių tautos turi geriausia ir bendra. Mes norime pritraukti vilniukus ir jų palikuonis iš viso pasaulio atvykti į Vilnių ir turiningai praleisti vieną vasaros savaitę, o miestiečiams parodyti vilniukų kūrybą“, - sako Wladyslawas Wojniczius, VŠĮ „Pasaulio vilniukų suvažiavimo“ pirmininkas.

Vilniukai - tai lenkai, kilę arba gyvenę ir kūrę Vilniaus krašte.

Fotografas Janas Brunonas Bulhakas, poetas Adomas Mickevičius, diplomatas ir poetas Česlovas Milošas, Radvilų ir Tiškevičių giminės - tik keletas žinomų vilniukų.
„Vilniukas“ - tai sąvoka, kilusi iš lietuvių ir lenkų tautų istorijos, valstybės, sudarytos iš Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės. Tikrasis vilniukas nebūtinai kilęs iš Vilniaus ar šiuo metu jame gyvenantis. Dažniausiai vilniuko šaknys yra Vilniaus krašte (tradiciškai, tai trikampis tarp Vilniaus, Šalčininkų ir Trakų) ir siekia keliolika kartų.
Suvažiavimo metu bus atidarytos net trys tapybos ir fotografijų parodos, atvežtos iš Lenkijos galerijų ir privačių kolekcijų.


Šiame straipsnyje: vilniukaisuvažiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių