Quantcast

Į koncertą „Dabar arba niekada“ - nemokamas traukinys

Pirmadienį Vilniaus Europos aikštėje organizuotame garsių Lietuvos scenos žvaigždžių koncerte pritarimą aukštojo mokslo reformai išreiškė žinomi Lietuvos politikos bei visuomenės veikėjai, o susirinkusiųjų vilniečių gretas papildė nemokamu traukiniu iš Kauno atvykęs akademinis jaunimas.

Ragino palaikyti

Palapinėje prie Vilniaus savivaldybės vykusioje renginio iniciatorių organizuotoje spaudos konferencijoje dalyvavęs Vytauto Didžiojo Universiteto profesorius Leonidas Donskis ragino palaikyti dabartinio Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Stponavičiaus pastangas reformuoti aukštojo mokslo sistemą.

„Problema slypi sistemoje, kuri yra biurokratiška ir nelanksti. Šiuo metu tarp universitetų nevyksta garbinga konkurencija, kurios reikėtų tam, kad nebebūtų varstomos politikų kabinetų durys. Jos reikia ir tam, kad žodis „reforma“ nebūtų diskredituotas studentų akyse“, - konferencijoje sakė L.Donskis.

Portalo kalbintas filosofas teigė visiškai pritariantis šūkiui „Dabar arba niekada“, tačiau negalėjo atsakyti į klausimą, kaip turėtų būti sprendžiamas studijų finansavimo klausimas. „Tai daugiau techninis klausimas“, - sakė VDU profesorius.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos viceprezidentas Jonas Jakubauskas taip pat ragino palaikyti ministerijos vykdomą reformą. Anot jo, ji padėtų spręsti studentų pasirinkimo klausimą, nes šiuo metu visi nevalstybinių kolegijų studentai neturėdami pasirinkimo moka už mokslą.

V.Adamkus: tolesnis delsimas - prabanga

17 val. Europos aikštėje prasidėjusiame koncerte savo pritarimą permainoms išsakė ir aukščiausi šalies pareigūnai - Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Andrius Kubilius, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Permainas aukštajame moksle dainomis palaikė žinomi atlikėjai: Deivis, Živilė Ba, "InCulto", "Happyendless", "Pieno lazeriai", "Saulės kliošas", "Weekends" ir kiti.

Scenoje pritarimą reformai išreiškęs šalies vadovas tikino visą savo kadenciją palaikęs aukštojo mokslo reformą.

„Kiekviena naujovė yra sunkiai priimama, tačiau tam atėjo laikas. Tolesnis delsimas būtų prabanga mūsų tautai“, - sakė V.Adamkus.

Trūksta informacijos

Į koncertą susirinkę portalo kalbinti studentai ir moksleiviai teigė kol kas mažai žinantys apie vykdomą aukštojo mokslo reformą.

Specialiai į renginį atėjusios Mykolo Romerio universiteto 1-ojo kurso studentės portalui prisipažino, kad vis dar trūksta informacijos apie planuojamas permainas.

Informacijos trūkumu skundėsi ir portalo kalbinti moksleiviai. Dešimtokas Ričardas ir vienuoliktokė Sigita sakė šiuo metu girdintys vien reformos šalininkų balsą, tačiau pasigendą kritikos.

Moksleiviai prisipažino planuojantys studijuoti užsienyje. Anot jų, Lietuvoje mokslo kokybė kol kas yra prasta, o studijų kaina po reformos jiems tikriausiai bus neįkandama.

Vežė nemokamas traukinys

Kelių šimtų susirinkusių vilniečių būrį papildė studentų „pajėgos“ iš Kauno. Vytauto Didžiojo Universiteto, Žemės Ūkio Akademijos bei Kauno Technologijos Universiteto studentai pasakojo atvykę nemokamu traukiniu.

Anot jų, apie tūkstantis akademinio jaunimo iš laikinosios sostinės važiavo specialiu traukiniu, kuris 19.35 taip pat nemokamai juos turėjo parvešti atgal.

Kas apmokėjo studentų kelionę, važiavusieji traukiniu pasakyti negalėjo. Vieni portalo kalbinti kauniečiai pasakojo universiteto bendrabučiuose gavę informacinius lankstinukus, iš kurių sužinojo apie galimybę nemokamai aplankyti sostinę. Kiti tikino, kad jų universitete prieš kelias dienas atsirado skelbimai, kviečiantys nemokamu traukiniu vykti į Vilnių ir dalyvauti koncerte.

Kaip reformą vertina į renginį atvykę kauniečiai? Portalo kalbintų svečių iš laikinosios sostinės nuomonės išsiskyrė.

"Manau, kad ši reforma yra gera, nes ji atsijos gabiausius ir universitetuose negalės studijuoti bet kas. Baigus universitetą bus mažesnė konkurencija dėl darbo vietos. O tai, kad kažkam gali tekti daug mokėti už studijas, nelaikau didele problema. Čia yra motyvacijos reikalas - jei mokysies gerai, už studijas mokėti nereikės. Todėl aš reformai pritariu", - savo poziciją išsakė iš Kauno su bičiulėmis į koncertą atvykusi Kauno Technologijos Universiteto (KTU) pirmakursė Lina.

Jos kurso draugė Giedrė nepritarė bičiulės nuomonei. "Manau, kad sunkiau gyvenantiems po šios reformos bus prastai - jiems teks imti paskolas iš banko. Mane kol kas tėvai paremia, tačiau, jei studijų kainos žymiai išaugs, nežinau kaip bus su mano studijomis", - kalbėjo mergina.

KTU pirmakursė Virginija permainoms pritarė su išlygomis. "Reformai pritariu, nes studijų kokybė dabar yra bloga, tačiau manau, kad reforma turėtų būti pakoreguota. Galėtų būti panašiai kaip Didžiojoje Britanijoje - paskolas studijoms paėmę studentai jas turėtų grąžinti tik tada, jeigu po studijų baigimo gautų gerą darbą ir atlyginimą. Galėtų būti kaip pas britus - jeigu neuždirbi pakankamai, tada paskolos nereikia grąžinti", - reformos "pataisas" siūlė studentė.

„Stepono reforma - švietimo mirtis“

Portalas primena, kad koncertas aukštojo mokslo reformai palaikyti pačių studentams atstovaujančių organizacijų vertinamas prieštaringai. Vieni šiai idėjai pritaria, o kiti leidžia suprasti, kad minėtas renginys naudojamas propagandiniais tikslais.

Koncerte šalia reformą palaikančiųjų galima buvo išvysti ir dabartinio švietimo ir mokslo ministro G.Steponavičiaus priešininkų, rankose laikančių plakatus: „Už reformą, bet prieš Stepono aferas“, „Stepono reforma - švietimo mirtis“, „Dieve, pasiimk Steponą - pasakų pūtėją“.

Reformos oponentai teigė sutinkantys, kad aukštąjį mokslą reformuoti reikia, tačiau esą tai turi būti padaryta kitais būdais. „Už mokslą turi mokėti arba visi po lygiai, arba niekas“, - savo reformą siūlė judėjimo „Už kokybišką ir prieinamą mokslą Lietuvoje“ atstovas Karolis.

Koncerto idėją kritiškai vertina ir Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas bei Bažnyčios atstovai. Jų teigimu, paskutinės Gavėnios dienos - netinkamas metas masinių pasilinksminimų organizavimui.


Šiame straipsnyje: aukštasis mokslasdabar ir čia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių