Quantcast

Gyvybės mokslų centro laboratorija tirs koronaviruso mėginius

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitetas pranešė, kad nuo penktadienio Gyvybės mokslų centro laboratorija tirs koronaviruso mėginius.

Centro direktorius profesorius Gintaras Valinčius sako, kad tai padės sumažinti kitų laboratorijų darbo krūvį ir žmonėms greičiau sulaukti atlikto testo rezultatų.

Pasak profesoriaus, mokslininkai mėginius testuos savanoriškai.

„Noriu padėkoti visiems pasirengusiems atidėti savo mokslo darbus į šalį ir ateiti į pagalbą medicinos įstaigose dirbantiems diagnostikos specialistams“, – universiteto pranešime teigė G. Valinčius.

Tam, kad galėtų būti vykdomi tyrimai, buvo gauti atsakingų institucijų leidimai, pasirašytos duomenų apsaugos sutartys, pritaikyta laboratorijų įranga, teigiama pranešime.

Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas teigia, kad universitetas deda maksimalias pastangas padėti valstybei išbristi iš šios krizės.

„Jaučiame atsakomybę prisidėti prie šios krizės sprendimo, juolab kad mokslininkų žinios ir sukaupta patirtis yra kaip niekada svarbios“, – sakė universiteto rektorius.

„Tam tikslui įsteigėme analitinį kompetencijų centrą, kurio pagrindinis tikslas yra vienas – padėti mūsų šaliai kaip įmanoma greičiau grįžti į normalų gyvenimą. Gyvenimas pats mus verčia prisiimti daugiau atsakomybės ir aktyviai įsitraukti į tai, kas vyksta aplink mus“, – teigė jis.

Universitetas taip pat teigia paskolinęs Nacionaliniam vėžio institutui 11 mobilių ultravioletinių filtrų-lempų, taip pat sterilizavimo sistemą „Sterinis“.

Šie prietaisai, pasak universiteto, padės labiau apsaugoti pažeidžiamiausias visuomenės grupes – onkologinius ligonius.

Be kita ko, Gyvybės mokslų centro mokslininkai kartu su kolegomis iš kitų mokslo institucijų rengia ir ekspertines apžvalgas Vyriausybei, kuriose pateikiama informacija apie naujausius mokslo tyrimus ir biotechnologijų plėtrą, susijusią su koronaviruso pandemija.

Tyrimai dėl koronaviruso šiuo metu atliekami septyniose valstybinių įstaigų ir ligoninių laboratorijose: Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, Santaros ir Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėse, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, Nacionalinio vėžio instituto laboratorijoje.

Taip pat tyrimus atlieka privačios laboratorijos: „Medicina practica“, „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ ir „Diagnostikos laboratorija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių