Quantcast

Gydymo įstaigoms geresnių dienų nematyti

Santariškių gydytojai susitaikė su tuo, kad dėl pinigų stygiaus buvo priversti eiti nemokamų atostogų. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis negali pažadėti, kad padėtis nesikartos.

Terminą pratęsė

Santariškių klinikų gydytojų aistros dėl priverstinių atostogų kilo vasaros pradžioje, kai sumažėjo asignavimai iš Valstybinės ligonių kasos. Buvo galima rinktis iš dviejų blogybių: gauti laikinai sumažintas algas arba 10 dienų keliauti nemokamų atostogų. Darbuotojų skaičiavimais, žala dėl pastarojo pasirinkimo mažesnė, tad pasirinktas būtent jis.

Santariškių klinikų vyriausiosios specialistės ryšiams su visuomene Gitanos Letukienės teigimu, didelio darbuotojų nepasitenkinimo dėl poilsio už dyką nėra. Be to, atostogų terminas pratęstas iki šių metų pabaigos ir atostogauti galima nebūtinai visas dienas iš karto, kad finansiniai nuostoliai būtų mažesni. Tačiau kai kurie atostogas specialiai išnaudojo vasarą, kad nuostolių nepatirtų šildymo sezonu.

"Darbuotojų per visas Santariškes yra 5 tūkst., ir padaryta taip, kad kada kam patogu, kas kada nori, tada ir pasirenka atostogauti. Yra žmonių, kurie tų 10 dienų dar neišbuvę. Aš, pavyzdžiui, šitas atostogas jau išnaudojau, nelaukiau rudens", – pasakojo G.Letukienė.

Esminis skaičius – 0,89 balo

Lietuvos gydytojų sąjungos Vilniaus filialo tarybos narės Boženos Markevič teigimu, įstaigos vadovybės dėl nepatogumų niekas nekaltina. Problema esą ta pati visoje šalyje – netinkamas finansavimo reglamentas, savaime sukuriantis gydymo įstaigų skolą.

"Nėra taip, kad už paslaugą mokama litas už litą, mokama pagal balo vertę, kuri šiandien yra 0,89. Taigi, jei išleista suma yra 3 tūkst. litų, ją reikia dauginti iš 0,89 ir iš karto sumokant už paslaugas susidaro minusas. Antras dalykas – nuostolių susidaro dėl to, kad pas mus patenka labai sunkių pacientų, į kuriuos daug investuojama, sąnaudos didžiulės, bet sumokama ta suma, kuri nustatyta Ligonių kasos", – aiškino B.Markevič.

Ji sakė suprantanti, kad reikiamų lėšų gali trūkti, tačiau gydytojai užkliūva Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija, kai dalis kaltės esą verčiama patiems gydytojams ir nesakoma visos tiesos.

"Nereikia pacientams į akis meluoti, kaip ministerija sako, kad absoliučiai už viską Ligonių kasa sumoka. Tai netiesa, ji sumoka 0,89 balo vertės, o ją reikia dauginti iš tos sumos. Arba tiesiog reikia tiesiai šviesiai pasakyti, kad biudžetas yra kiauras, skiriamas nepakankamas finansavimas ir kai kurios planinės paslaugos bus gautos vėliau, negu priklauso. Tačiau tai permetama ant gydytojų pečių ir sakoma, kad jie labiausiai korumpuoti, dėl to tokios eilės susidaro. Čia toks ratas, jau nusibodo, kad viskas – į tuos pačius vartus, kad mes esam nusikaltėliai", – piktinosi B.Markevič.

Permainų žadėti bijo

Sveikatos apsaugos ministras V.P.Andriukaitis, paklaustas, ar įmanoma geriau subalansuoti gydymo įstaigoms skiriamą finansavimą ir kilstelėti dabar esantį balą, tikino, kad "viskas esą priklauso nuo šalies ekonominių rodiklių".

Ministro teigimu, per krizę pamažintas balas leido neuždaryti gydymo įstaigų ir išvengti masinio gydytojų atleidimo. Tačiau pernai Lietuvai priėmus Fiskalinio stabilumo paktą padėtis esą dar labiau komplikavosi.

"Paskui Lietuva įsipareigojo priimti ir konstitucinį įstatymą, kuris reguliuotų mūsų makroekonominius rodiklius priklausomai nuo euro zonos rodiklių. Šis griežtas įstatymų reguliavimas, kuris nustato šalies deficito ribas, įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 d. Pagal šį įstatymą Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervas įtraukiamas į valstybės skolą. Iki praėjusių metų jį buvo galima naudoti netgi ministro sprendimu, o nuo šių metų jis įskaičiuojamas į šalies deficito rodiklius", – apie esą surištas ministerijos rankas kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Birželį Europos Komisijai nutraukus nuo 2009 m. vykdytą šalies biudžeto perviršio procedūrą, Lietuva vėl galės pasinaudoti 145 mln. litų PSDF rezervu. Tačiau apie balo didinimą minčių kol kas nėra.

"Dabar turime 145 mln. litų rezervą, kuris iš esmės yra iš anksto paskirstomas ir mes išlaikome 0,89 balo per visus metus. Nes buvo pavojus, kad 0,89 balo bus tik iki liepos 1 d. ir, jeigu būtų buvę blogi rodikliai, tas balas galėjo dar labiau sumažėti. Dabar sprendžiame kitą problemą – žiūrime su Finansų ministerija ir Vyriausybe, diskutuojame, kaip toliau atrodys mūsų makroekonominiai rodikliai, kaip sekasi su biudžeto įsipareigojimais, kaip atrodo skolos tvarkymas, deficito rodikliai ir tada, jeigu visos aplinkybės bus palankios, rudenį galbūt bus galima vėl diskutuoti apie papildomą kreipimąsi į rezervo fondą. Bet šiuo atveju, kai klausiate manęs, kaip atsakingo pareigūno, ar įmanoma, atsakau, kad tai įmanoma, deja, tiktai priklausomai nuo visų kitų šalies ekonominių rodiklių", – greitų rezultatų nežadėjo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
įmanoma, tai mažinkite didžiųjų veikėjų atlygius, o ne eilinių gydytojų, nes ir vėl rėksite, kad specialistai palieka Lietuvą. Kur dėjosi tie , atseit, "nežinomi" milijonai, nugvelbti ligonių kasų vadų?

rr

rr portretas
Andriukaitis irgi tegul eina atostogu savo saskaita. Tai bent susitaupys.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių