- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nekyla klausimas, kur šį ketvirtadienį pietus ar vakarienę rinksis vilniečiai ir miesto svečiai. Jau ketvirtą kartą greito, bet išskirtinio maisto mėgėjus lepinti ruošiasi gurmė mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“.
Virtuvių šefai stebins įvairiausių skonių deriniais: brandinta jautiena, plėšyta antiena, rūkyta kiaulės koja, jaučio liežuviu – ir tai tik pradžia. Aplink gurmaniškus šedevrus besisukančių šefų galėsite klausti, kokios slaptos gudrybės gelbėja ruošiant mėsą, o „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis iš anksto pataria, kaip iki galo atskleisti skirtingų mėsainių skonius.
Gurmaniški mėsainiai – šefų idėjoms nėra ribų
Mėsainiams skinantis kelią į lietuvių kasdienį meniu nebuvo lengva. Iš pradžių, į neįprastą maistą tarp dviejų bandelių, buvo žiūrima vangiai. Vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjęs propaguoti mėsainių ir gatvės maisto kultūrą, šefas Jonas Jonušas sako, jog mėsainiai šiuo metu klesti ir lietuviai šį greitą maistą vertina: „Daugiau nei prieš dešimtmetį festivaliuose mėsainius žmonės laikydavo nesąmone – dabar šis patiekalas ne vieno mėgstamiausias. Jis šiuo metu klesti, o žmonės nuolat ieško naujovių ir iš viso pasaulio parsiveža įvairiausių skonių bei idėjų.“
Jam antrina ir „Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius. Anot jo, gurmaniški mėsainiai jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje, nes tai greitas ir skanus maistas. Ieškantys naujovių – visuomet atranda kuo palepinti gomurį, tačiau išskirtiniais mėsainiais mėgaujamasi ypatingesnėmis progomis. Net ir atradus malonų skonį, per kasdienius pietus grįžtama prie klasikinio sumuštinio su gera brandinta jautiena.
Iš kokybiškų produktų pagamintų mėsainių populiarumą įrodo ir vis daugiau lankytojų sulaukiantis festivalis, kuriame ir šiemet šefai pasiruošę vaišinti dar neragautais skoniais. Gurmanų gomurius lepins mėsainiai su žemoje temperatūroje virtu ir juodalksnio dūmuose rūkytu jaučio liežuviu, su plėšyta kiauliena iš 12 valandų rūkytos kiaulės kojos ar su jautienos brisketu, rūkytu net 18 valandų. Naminės ir pačių šefų gamintos bandelės, savos gamybos padažai su įvairiausiomis uogomis ar džemai, šveicariški ar mėlynieji pelėsiniai sūriai – regis, ragauti norėsis ne vieną.
Ne tik rankų darbo mėsainių šventė
Į vieną vietą geriausius šefus, kokybiško maisto mėgėjus ir naujovių išalkusius entuziastus kartą metuose suburiančiame festivalyje galėsite ragauti ne tik išskirtinių šefų kūrinių, bet ir pasimėgauti derančiais gėrimais bei gera muzika. Kad gurmė mėsainių šventėje pajaustumėte tikrą skonių harmoniją, „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis pataria, kuriuos gėrimus geriausia derinti prie pasirinkto patiekalo.
„Gėrimų derinimas prie mėsainių priklauso nuo aibės skirtingų dalykų – kokia parinkta mėsa, kokiais prieskoniais ji marinuota, kokiu būdu paruošta: kepta, rūkyta ar virta. Gausi ir garnyrų įvairovė, nes tai patiekalas susidedantis iš skirtingų, vienas kitą papildančių skonių. Pavyzdžiui, gaivieji gėrimai ar alus taip pat gali būti kuriami iš daug ingredientų – todėl visų įmanomų kombinacijų nesuskaičiuotume, – sako „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.
Ekspertas prie lengvesnio paukštienos mėsainio pataria rinktis lengvesnius, šviesesnius gėrimus. Prie rūkytos ar tamsesnės mėsos, pavyzdžiui, jautienos – tamsesnius, tačiau saldesnius. O norint atrasti patį tinkamiausią skonio derinį – rinktis keletą gėrimų ir juos skanauti kartu su pasirinktu patiekalu.
Jei po gurmė mėsainių festivalio „Vilnius Burger Fest“, norėsis ir patiems išmėginti jėgas, virtuvės šefai rekomenduoja keletą gurmaniškų receptų, kuriuos nesunkiai pagaminsite namuose.
Šefo Jono Jonušo vištienos mėsainio su žemės riešutų padažu receptas:
Reikės:
Šviežių bandelių
Vienos pusės vištienos krūtinėlės
Druskos
Pipirų
Aliejaus
Padažui:
1 indelio žemės riešutų sviesto
1 indelio „Hoi sin“ padažo
1 stiklinės kokosų pieno
1 š. sojos padažo
1 š. žuvų padažo
Vienos limetos sulčių
Čili pipirų pagal skonį
Karamelizuotiems svogūnams:
Svogūnų
Saldesnio sojos padažo
Aliejaus
Gaminimas:
Vištienos krūtinėlę apiberkite druska, pipirais ir įtrinkite aliejumi. Keletą minučių leiskite pasimarinuoti. Kepkite ant grilio, kol apskrus, bet neperkeps. Plonai supjaustykite svogūnus, pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užpilkite saldesnio sojos padažo, šiek tiek nugarinkite ir išimkite iš keptuvės.
Pakepinkite bandeles ir ant vienos pusės galite užtepti uogienės, pavyzdžiui spanguolių ar bruknių. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant uogienės. Užtepkite žemės riešutų padažo, apibarstykite karamelizuotais svogūnais ir uždenkite kita bandele.
„Viking The Chef“ šefo Vyliaus Blauzdavičiaus mėsainio su plėšyta elniena receptas
6 vnt. reikės:
1 kg Elnienos mentės
„BBQ“ padažo
20 g rūkytos paprikos
30 g cukraus
20 g svogūnų miltelių
20 g česnakų miltelių
20 g paprikos miltelių
10 g maltos juodos kavos
10 g druskos
Žemaitiško kastinio pakelio
6 vnt. „Brioche“ mėsainių bandelių
Kopūstų salotoms:
300 g balto kopūsto
1 morkos
50 g išmirkytų razinų
2 š. krienų
3 š. majonezo
10 g druskos
5 g pipirų
60 ml acto
10 g cukraus
Gaminimas:
Visus prieskonius sumaišykite ir jais įtrinkite elnienos mentę. Prieskoniuotą mentę palaikykite kelias valandas šaldytuve. Į paruoštą kepsninę galite įdėti rūkymo kubelių (geriausia obels arba vyno statinės). Įdėkite deflektorių, ant jo vonelę su obuolių sultimis, tuomet grotas ir ant jų elnienos mentę. 120 laipsnių temperatūroje rūkykite 2 valandas. Po to susukite mėsą į foliją ir rūkykite dar 1,5 valandos. Išimtą mėsą palaikykite 30 minučių, po to ją suplėšykite. Mėsą galite rūkyti ir orkaitėje.
Kol mėsa rūkosi, plonai supjaustykite kopūstą, jį apliekite actu, apiberkite druska ir cukrumi, viską gerai išmaišykite ir suspauskite rankomis. Palaikykite, kol kopūstas išleis savo sultis. Jas nupilkite, į kopūstus įdėkite smulkiai pjaustytas razinas, krienus, majonezą bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.
Plėšytą elnieną sumaišykite su „BBQ“ padažu. Pašildykite mėsainių bandeles. Ant apatinės užtepkite kastinį, dėkite kopūstų salotas, paruoštą elnieną. Uždenkite kita bandele, taip pat aptepta kastiniu.
„Drama Burger“ šefo Pauliaus Staliorio vištienos mėsainio receptas:
Reikės:
„Brioche“ mėsainių bandelių
Vištienos filė
Vištienos šlaunelių mėsos
Majonezo
„Chipotle“ padažo
Marinuotų agurkėlių
Čederio sūrio
Šaltai rūkytos šoninės
Rukolos lapelių
Druskos
Pipirų
Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Ingredientų kiekius galite pasirinkti pagal gaminamų mėsainių kiekį ar norimą dydį. Keptuvėje 6-7 minutes kepkite vištienos filė ir šlaunelių mėsą (dėl sultingumo), tuomet lengvai paskrudinkite šaltai rūkytą šoninę. Kol keps, pasigaminkite „Chipotle“ majonezą – lygiomis dalimis sumaišykite norimą majonezą su „Chipotle“ padažu. Per pusę perpjautą bandelę paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Bandeles patepkite pagamintu majonezu, dėkite marinuotus agurkėlius, vištieną, sūrį ir paskrudintą šoninę. Tuomet uždenkite kita bandele.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus savivaldybė pritarė naujojo darželio Perkūnkiemyje projektui3
Vilniaus miesto savivaldybė pritarė naujo, 290 vaikų talpinančio darželio Perkūnkiemio rajone projektui. Skelbiama, kad gavus statybų leidimus, darbus tikimasi pradėti kitų metų pradžioje. ...
-
Lietuvoje startuoja Graikijos „Aegean Airlines“ – dukart per savaitę skraidins į Atėnus1
Lietuvoje startuoja nacionalinė Graikijos oro vežėja „Aegean Airlines“ – du kartus per savaitę ji tiesiogiai skraidins iš Vilniaus į Atėnus. Tikimasi, kad keliautojai per Atėnus galės pasiekti daugiau pasaulio šalių jun...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą9
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas atmetė siūlymą panaikinti Lukiškių aikštės įstatymą4
Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atšaukti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. ...
-
„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną1
„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas...
-
Vilniaus šienavimo sezonas: tarp patogumo miestiečiams ir tvarumo1
Sostinėje prasideda šienavimo sezonas. Kaip ir pernai, vietose, kur žmonės daugiausia leidžia laisvalaikį, sportuoja, taip pat daugiabučių kiemuose, bus palaikoma trumpa veja. Dažnai šienaujama bus ir gatvių skiriamosiose juostose. Tači...
-
Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų1
Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrin...
-
Vilniaus Senamiestyje bus pradedamos naujo gyvenamųjų namų projekto statybos5
Įmonių grupė „Eika“ kartu su bendrove „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sostinės Seinų gatvėje esančio sklypo ir jame suplanuoto gyvenamųjų namų projekto „Senamiesčio sodai“ įsigijimo sandorį. ...
-
Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai vartai
Iki 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių likus 100 dienų, Vilniaus oro uoste atidaryti simboliniai olimpiniai išvykimo vartai. ...
-
A. Avulis: vis dar galioja mano pasiūlymas, kad 2026 m. pabaigoje stadione žaistume futbolą20
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako esąs pasirengęs vykdyti projektą, o jau 2026 m. pabaigoje galėtų būti sužaistos pirmosios futbolo rungtynės. Anot jo, šiuo metu ...