Quantcast

Gripas tuština mokyklų suolus

Bene didžiausią nerimą gripo laikotarpis kasmet sukelia vaikus auginantiems tėvams, mat ši liga itin pavojinga mažiems vaikams, taip pat seniems, lėtinių ligų turintiems žmonėms, nėščiosioms. Šiuo metu daugiausia gripu sergančių žmonių registruota Kaune ir Vilniuje, nes čia daugiausia ir gyventojų.

Serga daug vaikų

Kai kurios Vilniaus mokyklos išsiuntė moksleivių tėvams elektroninius laiškus, kuriuose teigiama, kad šiuo metu stebimas didelis sergamumas virusinėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, dėl kurių maždaug ketvirtadalio vaikų bei pedagogų nėra ugdymo įstaigose. Tėvai, pastebėję, jog jų vaikas prasčiau jaučiasi, karščiuoja, sloguoja ar pasireiškė kiti peršalimo simptomai, prašomi neleisti vaikų į ugdymo įstaigą, siekiant išvengti užkrato plitimo tarp sveikų vaikų. Jeigu vaikas ką tik pasveiko po ligos, tėvams patariama porą dienų neleisti jo į ugdymo įstaigą, kad atsistatytų imunitetas ir sumažėtų ligos atkryčio tikimybė.

Sostinės savivaldybė "Vilniaus dieną" informavo, kad darželiuose bei mokyklose kol kas pastebimas tik šiek tiek padidėjęs vaikų sergamumas gripu bei ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis susirgimų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) užfiksuojama vis daugiau. Sausio 20–26 d. bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 72,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 60,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Tiesa, pernai tuo pačiu metu, 4-ąją metų savaitę, bendras Lietuvos gyventojų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo dvigubai didesnis – 155,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Ketvirtąją metų savaitę mažiausiai gripu ir ŪVKTI sirgo Tauragės apskrities gyventojai (rodiklis – 49,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų), daugiausia – Kauno apskrities (90,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Gripas buvo diagnozuotas 947 Lietuvos gyventojams. Daugiausia sergančių gripu – 352 asmenys – buvo Kauno apskrityje, šiek tiek mažiau – 272 – Vilniaus apskrityje.

Sausio 20–26 d. dėl gripo šalies ligoninėse gulėjo 99 asmenys, tarp jų – 71 vaikas ir 1 nėščioji.

Imliausi – vaikai

Gripo sezonas kasmet bene daugiausia nerimo kelia tėvams, auginantiems kūdikius ar mažamečius vaikus. Tačiau Vilniaus universiteto Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės Pulmonologijos skyriaus vedėjas dr. Rimvydas Ivaškevičius "Vilniaus dienai" teigė, jog tėvams per daug nerimauti nereikia – tiesiog reikia padaryti viską, kas įmanoma, kad vaikui būtų užtikrinta kuo efektyvesnė apsauga nuo gripo viruso.

"Vaikai yra tarsi balta knyga. Mažyliai iki 5 metų apskritai yra imlūs viskam, nes jie su daug kuo nesusidūrę. Imuninė sistema taip ir formuojasi – susiduri ir imuninėje atmintyje "įsirašo", kad tas virusas yra blogas. Organizmas pagamina apsaugą nuo to viruso ir kai susiduriame kitą kartą, apsauga labai greitai sureaguoja. Tačiau kai susiduriame pirmą kartą, kol organizmas supranta, kad tas virusas yra blogas, praeina nemažai laiko, tad mes susergame. Susidūrus antrą kartą suveikia imuninė atmintis ir ji pasiunčia "apsaugą", kad "išmestų" tą virusą", – sakė R.Ivaškevičius.

Mažiausieji vaikai pirmais mėnesiais kažkiek imuniteto – antikūnų – gauna iš mamos, bet tam mama pati turi turėti tų antikūnų. Kitaip sakant, jeigu nėščioji skiepijasi nuo gripo, ji ir pati apsisaugo, ir sukuria apsaugą kūdikiui, kuris tuo metu buvo dar įsčiose, tad gimęs jis dar kelis mėnesius bus apsaugotas.

Sulaukusius 6 mėnesių amžiaus kūdikius nuo gripo galima skiepyti. Tačiau dabar skiepyti jau šiek tiek vėlu – šiam gripo sezonui imunitetas susiformuoti nebespės. Tiesa, paskiepyti gal yra geriau, nei visiškai neskiepyti, ypač jeigu iki pirmojo skiepo vaikas nesusirgo gripu, nes vakcina padeda išvengti gripo komplikacijų.

Kita galimybė vaikui išvengti gripo – vadinamasis kokono principas, kada visi, kurie kontaktuoja su juo, yra pasiskiepiję nuo gripo. Juk pats kūdikis neišbėgs į parduotuvę, nebendraus su sergančiaisiais – jam virusą gali atnešti tik aplinkiniai žmonės.

Kaip stiprinti imunitetą?

"Kadangi virusas plinta oro lašeliniu arba kontaktiniu būdu, turime pasistengti, kad vaikas nekontaktuotų su sergančiaisiais, kurie kosi, čiaudi, nes taip gali įkvėpti virusą, – sakė R.Ivaškevičius. – Nuo viruso saugo ir rankų higiena, nes nuo rankų virusas gali patekti į gleivinę. Patartina gripo sezonu vengti uždarų patalpų, kur yra daug žmonių, nes uždarose patalpose virusas labai greitai plinta. Gripo sezonu geriau išeiti su vaiku pasivaikščioti į gryną orą, o ne į prekybos centrą."

Neretai tėvai prasidėjus gripo sezonui staiga susimąsto, kad būtina stiprinti vaiko imunitetą, tad puola ieškoti visokių papildų, vitaminų. Kaip stiprinti vaiko imunitetą prasidėjus gripo sezonui, pasak R.Ivaškevičiaus, amžinas tėvų klausimas.

Kadangi virusas plinta oro lašeliniu arba kontaktiniu būdu, turime pasistengti, kad vaikas nekontaktuotų su sergančiaisiais.

"Esmė ta, kad žmogus gimsta ir jo imuninė sistema yra tokia, kokia yra: arba gera, arba turi kažkokių didesnių ar mažesnių defektų, – aiškino gydytojas. – Kitaip sakant, yra tas bendrasis atsparumas infekcijoms. Ir sustiprinti imuniteto neįmanoma per dieną, dvi ar per savaitę, nėra tokių tablečių, kurių išgėrus imunitetas sustiprės. Jis priklauso nuo gyvenimo būdo. Grynas oras, fizinis aktyvumas, įvairiapusė mityba, streso nebuvimas stiprina imunitetą, jeigu tai daroma nuolatos, o ne priebėgom, prasidėjus gripo sezonui. Visa kita, įvairūs papildai, imuniteto nesustiprins. Na, gal kažkiek pagelbės žuvų taukai, kuriuose yra vitamino D ir omega 3 rūgščių, nes kokybiškos žuvies mes negauname, o šios medžiagos organizmui yra svarbios. Tačiau tikrai negalima sakyti, jog jei gersime žuvų takus – nesirgsime."

Pavojingiausia – komplikacijos

Dažniausios gripo komplikacijos, kurios išsivysto vaikams, R.Ivaškevičiaus teigimu, – sinusų, ausų uždegimai, laringitas, bronchitas, viruso sukeltas plaučių uždegimas ar gripo virusui atvėrus vartus kilęs bakterinis plaučių uždegimas. Gripas gali komplikuotis ir nervų sistemos pažeidimais – encefalopatija, meningitu, meningoencefalitu, taip pat raumenų uždegimais – miozitais. Tada vaikas nebegali vaikščioti, nes uždegimas pažeidžia raumenis. Gripas gali paūminti ir lėtines ligas – astmą, širdies ir kraujagyslių patologijas.

"Ar gripas komplikuosis – nuo tėvų ar medikų tai dažniausiai nepriklauso, – sakė gydytojas. – Tiesiog gripo virusas susilpnina organizmo imuninę sistemą ir atveria kelią bakterijoms, kurios dažnai gyvena mūsų nosiaryklėje. Tad išsivysčius kažkokioms gripo komplikacijoms tėvai tikrai neturėtų savęs kaltinti, kad blogai gydė vaiką, per mažai juo rūpinosi ar kažko nepadarė. Na, nebent tuo, kad nepaskiepijo vaiko nuo gripo – didelė tikimybė, kad komplikacijų pavyktų išvengti, jei vaikas būtų paskiepytas."

Medikas patarė tėvams atkreipti dėmesį, jei gripu sirgęs vaikas jau pradeda geriau jaustis, mažiau karščiuoja, tačiau staiga jo būklė vėl pablogėja. Tokie pokyčiai gali įspėti, kad prisidėjo kažkokia nauja infekcija – arba bakterinė, arba jis "pasigavo" naują virusą. Sunerimti reikėtų, jeigu vaikas dažnai ir sunkiai kvėpuoja, švokščia net ir nukritus temperatūrai, jeigu mėlynuoja aplink lūpas arba veidas tampa mėlynai pilkas, – tai įspėja, kad galbūt išsivystė kvėpavimo nepakankamumas. Sunerimti reikėtų ir tada, jei vaikas mažiau šlapinasi, tapo vangesnis, neadekvačiai reaguoja į aplinką, nebegali atsistoti, vaikščioti, jei paūmėja lėtinės ligos. Esant šiems požymiams patartina nieko nelaukti ir pasirodyti medikams – visada geriau pradėti komplikacijų gydymą anksčiau, nei pavėluoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių