Quantcast

Greičio matuokliai Vilniuje vėl veikia!

Greičio matuokliai sostinėje vėl veikia ir fotografuoja kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Tačiau „paukščiukai“ iš „inkilų“ niekur nenuskrenda, mat policijai nurodyta nereaguoti į pažeidimus.

Įjungė pagal sutartį

Žinia apie atgijusius greičio matuoklius žaibu apskriejo Vilnių. Draugišką fotoaparato lęšių mirksnį pagavę vairuotojai jau skaičiuoja, kiek baudų teks sumokėti, apie atgijusius „inkilus" vienas kitam skuba pranešti ir taksi vairuotojai.

Per pastaruosius porą mėnesių, po to, kai greičio matuoklių neveiksnumas iškilo viešumon, greičio mėgėjai gerokai įsisiautėjo sostinėje. Tikėtina, kad tik prieš maždaug savaitę vėl įjungti aparatai jau užfiksavo šimtus pažeidimų.

Tačiau sprendimas atgaivinti „inkilus" nebuvo suderintas su sostinės savivaldybe – greičio matuoklių sistemą prižiūrinti bendrovė „Urbico" tai padarė vienašališkai.

Kaip „Vilniaus dienai" teigė „Urbico" direktorius Kęstutis Šimėnas, įrangos darbas atnaujintas, mat taip bendrovė esą laikosi įsipareigojimų savivaldybei ir vykdo sutarties reikalavimus.

Tiesa, dalis vairuotojų skundžiasi, kad greičio matuokliai atgavo gyvybę, bet ne sveiką protą. „Važiavau ryte žemyn Šeškinės kalnu, ne daugiau kaip 60 km/h. O „inkilas" nufotografavo", – stebėjosi vilnietis Arnas.

Tačiau „Urbico" vadovas šio situacijos aspekto, kaip ir teisinių ginčų su savivaldybe, nekomentavo. K.Šimėnas teisinosi esąs atostogose ir negalįs pateikti šviežiausių žinių.

Bet sutarties nebėra?

Tuo metu sostinės savivaldybė į „inkilų" prisikėlimą iš numirusių žiūri kiek kitaip. Vilniaus miesto mero pavaduotojas Vidmantas Martikonis dienraščiui teigė, esą "Urbico" sistemą iš naujo paleido be reikalo. Mat savivaldybė teigia jau nutraukusi sutartį su paslaugų tiekėja.

„Gal jie ir veikia kur nors padėti, statistikos, bent jau oficialios, neturime, – naujienomis stebėjosi V.Martikonis. – Mes traktuojame, kad sutartį su jais („Urbico" – red. past.) esame nutraukę."

Politiko žodžiais, jau rugsėjį bus paskelbtas naujas konkursas greičio matuoklių sistemos įrengimui. Kol kas nežinoma, ar konkursą laimėjusi bendrovė galės perimti įrenginius iš finansinių sunkumų kamuojamos „Urbico".

Pašnekovas iškėlė versiją, kad paleisdama matuoklius „Urbico" bent jau stengiasi parodyti, kad laikos savivaldybei duotų pažadų.

Viršijai greitį. Na, ir kas?

Tikėtina, kad Vilnius antrą kartą mokės milžiniškus pinigus už tą patį projektą. Tiesa, projektas neturėtų būti identiškas dabartinei „Urbico" sistemai. V.Martikonio žodžiais, centrinė sistema, pasitelkusi kompiuterius, turėtų atpažinti automobilių numerius, atsekti jų savininkus ir taip palengvinti darbą policijos pareigūnams, kurie šiuo metu sunkiai suduria galą su galu.

„Urbico" vien už „inkilų" priežiūrą iš savivaldybės per metus gauna beveik milijoną litų. V.Martikonio teigimu, nauja sistema miestui turėtų kainuoti gerokai pigiau. Sostinės vicemeras taip pat užsiminė, kad savivaldybė netrukus gali kreiptis į teismą ir apskųsti "Urbico" dėl įsipareigojimų nevykdymo.

Tačiau juokingiausias šios situacijos aspektas – tikras pažeidėjų džiaugsmas. Su „Urbico" susipykusi savivaldybė nurodė policijai nekreipti dėmesio į nuotraukas, atkeliaujančias iš „inkilų". „Mes policiją esame informavę, kad sutartis su šiais paslaugos tiekėjais yra nutraukta", – sakė V.Martikonus, užtikrindamas, kad pažeidėjai baudų išvengs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių