Quantcast

G.Paluckas lieka nuteistas dėl piktnaudžiavimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį buvusiam Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Paluckui.
Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

2010 metų gruodžio 7 dieną Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas G.Palucką pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant vieniems metams, įpareigojant jį be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms.

Pagal teismo nuosprendį G.Paluckas taip pat turės atlyginti per 57 tūkst. litų įvertintą žalą Vilniaus miesto savivaldybei.

Teismas konstatavo, kad G.Paluckas piktnaudžiavo tarnyba graužikų naikinimo paslaugų Vilniaus mieste viešojo pirkimo konkurso metu.

Po metų Vilniaus apygardos teismas valdininką išteisino kaip nepadariusį veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tačiau šį nuosprendį apskundė prokuratūra.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patenkino prokuratūros kasacinį skundą.

„Teisėjų kolegija daro išvadą, kad apeliacinės instancijos teismas neišsamiai ir nevisapusiškai išnagrinėjo pirmosios instancijos teismo ištirtus įrodymus, neįvertino visų bylos duomenų, kuriais rėmėsi pirmosios instancijos teismas, todėl priėmė neteisėtą ir nepagrįstą išteisinamąjį nuosprendį. Pirmosios instancijos teismas išsamiai ir nešališkai išnagrinėjo bylos aplinkybes, išvadas pagrindė bylos proceso duomenimis, atitinkančiais baudžiamojo proceso įstatymo reikalavimus. Nuosprendyje yra nurodyti teisiniai argumentai ir motyvai dėl G. Palucko veiksmų kvalifikavimo pagal BK 228 straipsnio 1 dalį“, - rašoma Aukščiausiojo Teismo nutartyje.

Aukščiausiasis Teismas taip pat pabrėžė, kad apylinkės teismo išnagrinėti bylos duomenys akivaizdžiai patvirtina G. Palucko veiksmų kryptingumą ir siekį eliminuoti iš viešojo pirkimo mažiausią paslaugų įkainį pasiūliusią organizaciją UAB „Dezinfa“.

Vilniaus miesto savivaldybė buvo paskelbusi viešąjį konkursą, kuriame deratizacijos paslaugas pasisiūlė teikti dvi bendrovės - „Vilniaus profilaktinės dezinfekcijos stotis“ žiurkes sutiko naikinti už 11 centų, o bendrovė „Dezinfa“ - už 9 centus.

Tuometinis administracijos vadovas G.Paluckas 2007 metų vasarį, konkursui nepasibaigus, įgaliojo Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento direktorių sudaryti sutartį su bendrove „Vilniaus profilaktinės dezinfekcijos stotis“ nepalankesnėmis sąlygomis nei buvo siūlyta viešajame konkurse.

Viešojo konkurso dalyviai savo paslaugas įvertino 9 ar 11 centų už kvadratinį metrą (paslaugų apimtis siekė beveik 139 tūkst. kvadratinių metrų), o pasirašytoje sutartyje buvo nurodyta 12 centų už kvadratinį metrą paslaugų kaina.

Byloje teigiama, kad šais savo veiksmais G.Paluckas sumenkino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, kaip valstybės institucijos, autoritetą, diskreditavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus, kaip valstybės tarnautojo, vardą bei dėl įkainių skirtumo Vilniaus miesto savivaldybei padarė 57 tūkst. 185 litų turtinę žalą.
Teismo posėdžio metu G.Paluckas savo kaltės nepripažino.

Pirmos instancijos teismas, skirdamas bausmę atsižvelgė į padarytos veikos pavojingumo visuomenei laipsnį, į aplinkybę, kad vyras anksčiau nebuvo teistas, tačiau 12 kartų baudomis baustas administracine tvarka.

Aukščiausiasis Teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad ankstesniais metais savivaldybės skelbtus konkursus laimėdavo vienintelė jų dalyvė UAB „Vilniaus profilaktinės dezinfekcijos stotis“.


Šiame straipsnyje: Gintaras Paluckas

NAUJAUSI KOMENTARAI

slyksti bandito morda

slyksti bandito morda portretas
isimkite ta slykscia tautos gedos morda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių