Quantcast

„Gohaus LT“ pinigų ir po teismo neatiduoda

Jau kurį laiką avanso už planuotą pirkti namą iš įmonės "Gohaus LT" negalintis susigrąžinti vilnietis vis dar laukia savo pinigų, o tuo metu NT statytojai toliau pardavinėja nebaigtus statyti namus, tik, nukentėjusio vilniečio duomenimis, dabar jau pasitelkę į pagalbą NT bendrovę.

Namo nesulaukė

Lapkričio pradžioje "Vilniaus diena" aprašė situaciją, į kurią pateko namą norėjęs pirkti vilnietis Saulius Paketūras. 2017 m. gruodį, sudomintas patrauklaus bendrovės "Gohaus LT" pasiūlymo įsigyti namą Vilniuje, Pagubėje, pardavė jam priklausiusį sublokuotą namą Vilniuje ir sudarė namo Pagubėje rezervavimo sutartį. Už tai, kad namas būtų pastatytas greičiau ir nereikėtų ilgai nuomotis būsto bei sandėlio, kur laikė daiktus, vietoj numatytų 15 tūkst. eurų sumokėjo 30 tūkst. eurų avansą, ir tai įrašė preliminarioje sutartyje. Pagrindinė sutartis turėjo būti pasirašyta šių metų balandžio 30 d.

"Artėjant sutartyje numatytai datai pradėjau nerimauti, nes jokie statybos darbai nevyko. Nuolatos skambinau "Gohaus LT" atstovams, tačiau girdėjau tik pažadus, – pasakojo S.Paketūras. – "Gohaus LT" pasiūlius, balandžio 28 d. sudarėme susitarimą prie sutarties. Jame buvo numatyta, kad namas 85 proc. baigtumu bus pastatytas iki liepos 1 d. Tačiau ir toliau viskas kartojosi, jokio judesio, tik įvairiausi pasiteisinimai ir pažadai."

Birželį "Gohaus LT" atstovai, pažadėję tam tikras nuolaidas, S.Paketūrą įkalbėjo sudaryti naują susitarimą. Pagal jį namo pamatai turėjo būti baigti iki liepos 10 d. Tačiau darbai ir toliau nevyko.

Supratęs, kad namas gali būti niekada nepastatytas, liepą jis parašė prašymą nutraukti sutartį dėl namo pirkimo. Susitarime buvo numatyti avanso grąžinimo terminai. Tačiau suėjus pirmos avanso dalies grąžinimo terminui, pinigų taip ir nesulaukė, o tegirdėjo pasiaiškinimus ir pažadus.

Galiausiai praradęs viltį S.Paketūras civiline tvarka kreipėsi į teismą ir Vilniaus miesto apylinkės teismas rugsėjo 27 d. priėmė nutartį išieškoti iš UAB "Gohaus LT" skolą, taip pat patenkino S.Paketūro prašymą taikyti daliai bendrovės turto laikinąsias apsaugos priemones.

Antstolis, gavęs dokumentus pradėti išieškojimą, prieš imdamasis aktyvių veiksmų, išsiuntė skolininkui raginimą iki gruodžio 1 d. geranoriškai atsiskaityti su S.Paketūru.

Susitarimų nesilaiko

Nors bendrovė "Gohaus LT" savo įsipareigojimų S.Paketūrui neneigia, tačiau skolos jam negrąžina.

Spalį kalbėdamas su "Vilniaus diena" bendrovės "Gohaus LT" direktorius Martynas Alūza neneigė, kad bendrovei kilo problemų. Anot jo, labiausiai jos susijusios su problemomis pačioje NT rinkoje. Tačiau tikino, kad ieško ir ras būdų, kaip įvykdyti įsipareigojimus klientams. O nutraukusiesiems sutartis avansai bus grąžinti, kai tik įmonė "atsistos ant kojų".

Norėdamas tikėti įmonės geranoriškumu, S.Paketūras lapkričio 13-ąją su ja pasirašė taikos sutartį vykdymo procese, kuri, jei įsigaliotų, padėtų "Gohaus LT" išvengti didesnių išlaidų. Pagal ją bendrovė pasižada grąžinti S.Paketūrui 15 tūkst. eurų avanso dalį, o po to per 6 mėnesius – likusią teismo priteistą sumą. Tiesa, sutartyje numatyta, kad ji įsigalios tik tada, kai "Gohaus LT" perves S.Paketūrui pirmąją skolos dalį.

Jeigu pardavinėja per tarpininkus, pinigai gali nukeliauti į kokią kitą sąskaitą, o jie vėl galės sakyti, kad neturi pinigų atsiskaityti su avansus sumokėjusiais, bet namų nesulaukusiais ir sutartis nutraukusiais žmonėmis.

Tos pirmosios įmokos jis nesulaukė iki šiol, nors nuo taikos sutarties pasirašymo jau praėjo daugiau nei mėnuo. Jei pinigai būtų pervesti, S.Paketūro advokatai privalėtų pranešti apie tai teismo nutartį vykdančiam antstoliui, pateikti jam pavedimo kopiją, o antstolis turėtų perduoti taikos sutartį teismui tvirtinti. Teismui patvirtinus taikos sutartį, antstolis būtų nutraukęs skolos išieškojimą iš "Gohaus LT" turto.

Kadangi visa tai padaryta nebuvo, ieškovo žiniomis, šiuo metu antstolis vykdo eilinius su skolos išieškojimu susijusius veiksmus – areštavo visą "Gohaus LT" turtą ir sąskaitas, toliau turės organizuoti areštuoto turto vertės nustatymo ekspertizę.

"Kitaip sakant, mano reikalai nepajudėjo. Nežinau, kam jiems ta taikos sutartis buvo reikalinga, jei pinigų vis tiek negrąžina", – sakė S.Paketūras.

"Vilniaus dienai" pasiteiravus, kodėl pasirašoma taikos sutartis, tačiau ji nevykdoma, "Gohaus LT" direktorius M.Alūza "Vilniaus dienai" teigė, kad įmonė pinigų S.Paketūrui negrąžino, bet grąžins – taika bus. "Tačiau ta taika tokia sunkiai suvokiama, kai žmogus eina, visur mus skundžia ir trukdo gyventi. Mes bandome taikytis, o už nugaros daromi veiksmai. Įdomi ta situacija. Bet su S.Paketūru mes tarsimės ir spręsime situaciją", – žadėjo M.Alūza.

Pardavinėja kiti

S.Paketūras teigė, jog jis – ne vienintelis nuo įmonės "Gohaus LT" nukentėjęs asmuo – jų yra dar keli. Tai nagrinėdamas bylą patvirtino ir Vilniaus miesto apylinkės teismas – jis gavo Lietuvos informacinės sistemos LITEKO duomenis, kad tuo metu "Gohaus LT" buvo iškeltos keturios civilinės bylos, vienoje civilinėje byloje tuo metu jau buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės 19 200 eurų sumai.

Tačiau nuo statytojų nukentėjusius žmones nustebino tai, jog "Gohaus LT" galimai toliau pardavinėja savo nebaigtus statyti ir nežinia kada atsirasiančius namus.

"Radome NT portale skelbimą, kad parduodamas namas Pagubėje. Nuotraukose matoma, kad tai tikrai "Gohaus LT" statytas namas, tik parduodamas dabar jau ne tiesiogiai, o per tarpininkus. Jeigu pardavinėja per tarpininkus, pinigai gali nukeliauti į kokią kitą sąskaitą, o jie vėl galės sakyti, kad neturi pinigų atsiskaityti su avansus sumokėjusiais, bet namų nesulaukusiais ir sutartis nutraukusiais žmonėmis. Čia tik spėlioti galime, kodėl jie taip daro", – svarstė S.Paketūras.

Ir tikrai – spalio 30 d. viename NT portale atsirado skelbimas, kad parduodamas vieno aukšto A+ energinės klasės namas Vilniuje, Pagubės gatvėje. Plotas –105 kv. m, kaina – 114 900 eurų (1 094 eurai už kv. m).

Namą pardavinėja nekilnojamojo turto brokeris Linas Ginaitis, atstovaujantis NT įmonei "Capital".

Telefonu pasiteiravus apie parduodamą namą, L.Ginaitis informavo, kad šiuo metu dengiamas namo stogas, jis bus su visiška apdaila – baltai išdažytomis sienomis, grindiniu šildymu, paklotu laminatu, įrengta rekuperacine sistema ir t. t. Visa tai turėtų būti padaryta iki pavasario.

NT brokeris patvirtino, kad namą stato bendrovė "Gohaus LT". Pardavimus statytojai perdavė NT įmonei "Capital". "Jie stato, mes pardavinėjame", – sakė brokeris.

Užsiminus, jog teko girdėti, kad "Gohaus LT" turi finansinių problemų, L.Ginaitis patikino, kad nuo bet kokių problemų klientą bus stengiamasi apsaugoti, pasirašant sutartį dalyvaus ir "Gohaus LT" atstovas. Be to, perkant namą reikės sumokėti tik avansą, o galutinai atsiskaityti – tik tada, kai bus padaryti tam tikri darbai. Avansas, kurį reiktų sumokėti, brokerio teigimu, standartinis – 10 tūkst. eurų.

Kitaip sakant, situacija nesikeičia – "Gohaus LT" ir toliau siekia susirinkti iš žmonių avansą už namus, kurie dar tik statomi.

Deja, "Gohaus LT" direktorius M.Alūza "Vilniaus dienai" atsisakė paaiškinti, kodėl jų statomus namus dabar pardavinėja NT įmonė, tik pagrasino, kad dėl "Vilniaus dienos" publikacijos "ruošia medžiagą ir kreipsis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Sauliau, kantrybes, laikykis.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Jurgio Paketurio klajonės, aprašė K.Boruta. O čia klinikinis variantas susitikus su Alūza.

Passka yra tokia

Passka yra tokia portretas
Ilgai laukes dar palauk ..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių