Quantcast

Antikorupcijos komisija ieškos atsakymų dėl nacionalinio stadiono konkurso

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienio posėdyje nusprendė dėl konservatorių kreipimosi apie nacionalinio stadiono viešąjį pirkimą kreiptis į atsakingas institucijas - Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) ir Vilniaus miesto savivaldybės administraciją.

Posėdžio pradžioje Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius sakė, kad, išanalizavęs pateiktą informaciją, pamatė, jog be papildomų duomenų ir pasirengimo sprendimo trečiadienį priimti nepavyks.

„Mes neturime informacijos, ar šitie pirkimo sandoriai, procedūros pateko į VPT rizikas ir ar jie buvo vertinami, todėl tam, kad apsispręstume, reikalinga informacija iš VPT“, - sakė V. Gailius.

Konservatorius Jurgis Razma sutiko su pasiūlymu ir sakė, kad į kai kuriuos klausimus turėtų atsakyti ir Vilniaus miesto savivaldybė.

„Yra keletas klausimų, kur ir savivaldybės atsakymai reikalingi. Turi būti ir į savivaldybę, ir į VPT kreipimasis, siūlyčiau dviem adresatams klausimyną paleisti“, - sakė J. Razma

Mes neturime informacijos, ar šitie pirkimo sandoriai, procedūros pateko į VPT rizikas ir ar jie buvo vertinami, todėl tam, kad apsispręstume, reikalinga informacija iš VPT.

Komisijos pirmininkas V. Gailius sakė, kad gavus atsakymus bus galima sugrįžti prie iniciatyvos atlikti platesnį tyrimą.

„Aš manau, kad, gavę informaciją apie šiame (konservatorių Dainiaus Kreivio ir Arvydo Anušausko. - ELTA) prašyme suformuluotus klausimus, galime grįžti prie reikšmingos iniciatyvos atlikti platesnį tyrimą dėl visos šitos istorijos, kuri Lietuvoje yra skandalinga ir garsi“, - akcentavo V. Gailius.

ELTA primena, kad, savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - „Axis Industries” ir „Vilniaus nacionalinis stadionas”.

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis VPT bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas”. Pernai spalio 19 dieną Aukščiausiasis Teismas patenkino „Vilniaus nacionalinio stadiono“ ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ vėl šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse. Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią „Vilniaus nacionalinis stadionas“ techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas Renatas Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.

Po to Delfi.lt paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio padėjėjas Kipras Krasauskas yra aukštas pareigas koncerne „Icor“ einančio Igno Krasausko brolis.

Konservatoriai kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją. A. Anušauskas išplatintame pranešime teigė, kad kyla pagrįstų klausimų dėl galimo interesų konflikto.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ praėjusio antradienio vakarą pateikė pretenziją konkurso komisijai, ginčydamas sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso. Po pretenzijos pateikimo Vilniaus vadovybė trečiadienį nukėlė planuotą balsavimą dėl sutarties su vienintele likusia konkurso dalyve - koncerno „Icor“ įmone „Axis Industries“. Prie jo turėtų sugrįžti trečiadienio posėdyje.

Be to, savivaldybė raštu kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ galimai nusikalstamos veikos. R. Načajus Eltai teigė, kad tokiu būdu bandoma ne tik susidoroti su bendrove, bet ir nukreipti dėmesį nuo savivaldybės administracijos direktoriaus „Povilo Poderskio galimai neteisėtų veiksmų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patrijotas

patrijotas portretas
Vilniečiai.... naivuoliai... Pasimokytų iš Kauno - jokių antikorupcinių komisijų, nieks vandens nedrumsčia, stadijonas kyla. Viskas skaidru skaidru. Va čia tai miestas. va čia tai meras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių