Quantcast

Gimtadienį sostinė pradės jubiliejaus laukimu su šūkiu „Vilnius: 700 metų jaunas“

Antradienį Vilnius minės 699-ąjį gimtadienį, kuriuo pradės metus truksiantį 700-ojo jubiliejaus laukimą – žadama daugybė iniciatyvų, renginių ir staigmenų miestiečiams ir miesto svečiams.

Miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“ pažymi, kad per visą savo istoriją „Vilnius ne kartą įrodė, kad yra veržlus ir energijos nestokojantis miestas“, todėl jubiliejų pasitikti kviečia su šūkiu „Vilnius: 700 metų jaunas“.

„Nors Vilniui 700 metų, jis yra veržlumo, smalsumo, kūrybos, ryžto, aistros įsikūnijimas. Ir išore, ir ypač dėl čia gyvenančių bei kuriančių įvairaus amžiaus jaunatviškų žmonių Vilnius yra 700 metų jaunumo miestas. Tai, ką užprogramavo Gediminas savo laišku, tikiu, mes – visi vilniečiai – ir toliau realizuosime su kaupu“, – sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Spaudos konferencijoje pristatydamas miesto gimtadienio renginius R. Šimašius pabrėžė, kad išties Vilnius jau yra sulaukęs 700 metų, nes miestas buvo įkurtas dar prieš didžiajam kunigaikščiui Gediminui siunčiant laišką 1323-iųjų sausio 25-ąją, pirmojo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose datos.

„Tai tikrai nebuvo Vilniaus pradžia, nes kai Gediminas rašė savo laišką, jis rašo, kad mes čia pastatėme bažnyčią, o bažnyčios nestatomos per vieną dieną ar vienerius metus, tai reiškia, kad Vilnius jau yra 700 metų amžiaus, tačiau kitais metais mes turėsime ypatingą progą minėti mūsų apsiskelbimo pasauliui jubiliejų“, – spaudos konferencijoje Valdovų rūmų kieme sakė R. Šimašius.

Meras taip pat sakė, kad „Vilnius turi ypatingą džiaugsmą ir garbę būti tarp miestų, kuriuos ne užkariautojai pavadino, ne nuskriausti ar pikti žmonės, o mes patys save pavadinom Vilniumi ir patys paskelbėm pasauliui apie save“.

„Man šiandien labai norėtųsi akcentuoti tai, kad mes ir šiuos, ir kitus jubiliejinius metus pasitinkam su ta pačia žinia, šūkiu, kuris gal neįprastas miestui švenčiančiam 700 metų, mes sakom, kad šitas miestas yra 700 metų jaunumo: ne 700 metų amžiaus ar „700 years old“ (ang.) – senumo, kaip anglai pasakytų, bet 700 metų jaunumo“, – kalbėjo meras.

„Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė sakė, kad miesto gimtadienis prasidės Katedros aikštėje įžiebiant simbolinį laikrodį, kuris skaičiuos laiką iki 700 metų jubiliejaus.

„Laikrodis skaičiuos laiką būtent iki jubiliejaus. Tai bus ypatingas startas ir laukimas, o pagrindinis akcentas rytojaus dienos – tradicinis Vilniaus šviesų festivalis“, – sakė I. Romanovskienė.

„Vilnius Go“ vadovė atkreipė dėmesį, kad sostinės gimtadienio šventė yra išdėstyta per kelias dienas, kad būtų mažiau būriavimosi.

„Svarbiausia yra saugumas, visi reginiai paskirstyti ne tik centre, bet per visą miestą, ne vieną dieną, truks ilgiau, renginiai nemokami, bet į juos reikėtų užsiregistruoti, ateiti dėvint kaukes, respiratorius, laikytis atstumo“, – sakė I. Romanovskienė.

Anot organizatorių, artėjančiam miesto gimtadieniui ruošiamasi nuo 2021 metų, kuriama daugialypė programa, kuri apima įvairias profesionalaus  meno ir populiarios kultūros, švietimo ir kitų sričių iniciatyvas.

Nors Vilniui 700 metų, jis yra veržlumo, smalsumo, kūrybos, ryžto, aistros įsikūnijimas.

700-ojo gimtadienio programos renginiai jau prasidėjo, o jų kulminacija numatyta sulaukus 2023-iųjų, o žinutė „Vilnius: 700 metų jaunas“ sujungs visą jubiliejui skirtą programą ir jos komunikaciją.

„Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė sako, kad kuriant vienijančią žinutę tęsiama kryptis prisistatyti sostinę kaip veržlų, atvirą, nebijantį eksperimentuoti ir laužyti nusistovėjusių tradicijų miestą.

„Jaunas – tai jausmas ir būsena, kuria alsuoja Vilnius. Mums labai svarbu, kad mūsų koncepcijos žinią atlieptų ir renginiai, skirti Vilniaus 699 gimtadieniui“, – pranešime cituojama I. Romanovskienė.

Antradienį Katedros aikštėje prie pagrindinio miesto laikrodžio bus įžiebtas specialus šviesos laikrodis, kuris skaičiuos laiką iki naujo Vilniaus šimtmečio pradžios.

Skirtingose Vilniaus senamiesčio erdvėse miesto svečiai ir gyventojai sausio 25–30 d. galės išvysti spalvingas Vilniaus Šviesų festivalio instaliacijas, sukurtas Lietuvos ir užsienio šalių kūrėjų. Kalnų parko Dainų slėnyje sausio 25–27 dienomis žiūrovus pasitiks oro balionų, ugnies ir lazerių šou, o nuotykių pasiilgę žmonės jėgas galės išbandyti orientacinėse varžybose.

Pranešime nurodoma, kad susipažinti su visa artėjančių renginių programa kviečiame puslapyje www.700vilnius.lt. Visi gimtadieniui skirti renginiai – nemokami, tačiau, siekiant saugumo reikalavimų, jų dalyvių skaičius gali būti ribojamas.

Vilnius, kaip miestas ir sostinė, pirmą kartą rašytiniuose šaltinuose paminėtas1323-iųjų sausio 25-ąją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino rašytame laiške Vakarų Europos krikščionims.

Minėtu laišku krikščionys pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviesti atvykti ir apsigyventi Lietuvoje.

Tuometinis Lietuvos didysis kunigaikštis taip pat pranešė ketinantis priimti krikštą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kaip ir nuolat arogantiskai isprotejusio /eliteterio/ sapaliones skirtos ne tautai /runkeliams/ bet prieplaku saikai komsorglygio zydeliams===

Iš paveikslėlio sprendžiant

Iš paveikslėlio sprendžiant portretas
Vilnius čia vaizduojamas senas bet durnas

ir jūs manote

ir jūs manote portretas
kad tas nupieštas balvonas yra gražu?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių