Quantcast

Giesmė Vilniaus verbai

Sekmadienio popietę kultūros sostinė persikėlė į Neries regioninio parko direkciją  – čia vyko šventė, simboliškai pavadinta "Giesmė Vilniaus verbai".

"Kodėl mes dabar, birželio pabaigoje, kalbame apie verbas? Čia, Vilniaus apylinkėse, yra verbų gimtinė ir mes, čia dirbantys ir gyvenantys žmonės, jaučiame atsakomybę, kad ši unikali tradicija klestėtų ir dar daug ateinančių kartų rištų Vilniaus verbas, todėl manome, kad šią tradiciją tikrai verta prisiminti minint Lietuvos vardo tūkstantmetį", – kalbėjo Neries regioninio parko direkcijos kultūrologė Virginija Rudienė.

Šventėje direkcijos darbuotojams talkino Čekoniškių verbų rišėjų ansamblis "Cicha Nowinka", šventės svečius linksminęs dainomis, pasakojimais ir mokęs, kaip reikia rišti verbas. "Verbų rišimo procesas – labai paprastas, tik reikia šiek tiek technikos išmokti. Autentiška verba susideda iš trijų komponentų: kadagių, kurie simbolizuoja dangaus jėgas, blindės, primenančios akimirką, kai atsiranda gyvybė ir berželio šakelės, reiškiančios pomirtinį gyvenimą", – pasakojo ansamblio vadovė Janina Norkūnienė.

Šventės dalyviai mokėsi rišti verbas, atpažinti įvairias žoleles, ragavo kaimo moterų gamintus sūrius, duoną, pyragus ir žolelių arbatas, mėgavosi ekologiškai augintomis braškėmis. "Vilniaus erdvė – tai ne tik miestas, bet ir jo apylinkės. Todėl labai džiaugiamės galėdami pakviesti visus į tokią gražią šventę, kur galite savo akimis pamatyti verbų rišimo tradiciją, užgimusią prieš kelis šimtmečius Vilniuje ir vis dar puoselėjamą šių darbščių moterų", – kalbėjo parko direkcijos vadovė Audronė Žičkutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių