Quantcast

Gerumas iš pirmųjų rankų

Didžiąją savaitę prieš Velykas "Caritas" pakvietė jaunimą į vienos dienos savanoriškumo akciją, per kurią studentai ir moksleiviai padėjo vienišiems seniems ar sergantiems žmonėms pasirengti Prisikėlimo šventei.

"Lietuvos Caritas" Slaugos ir globos namuose skyriaus programų koordinatorė Jūratė Matikovienė pasidžiaugė, kad į jų surengtą vienos dienos "Praktinio gerumo akciją" Kaune atsiliepė keturios dešimtys VDU, Kauno kolegijos, KMU studentų, "Saulės" gimnazijos, "Veršvų" vidurinės mokyklos moksleivių, pasišovusių savanoriškai padėti sergantiems vienišiems bei seniems žmonėms pasirengti Velykoms.

Panemunėje gyvenančią Rasą Dušanovienę liga seniai prirakino prie patalo. Palyginti dar jauna ligonė pasiguodė, kad labai trūksta sauskelnių ir neperšlampančių paklodžių – tai būtų jai fantastinė dovana švenčių proga, tačiau "Lietuvos Caritas" atsiųsta talka jai taip pat labai vertinga.

"Lietuvos Caritas" atstovės Kristinos Lingienės vadovaujamos Daiva Kepežinskienė (Kauno kolegija), Simona Kairiūkštytė (Verslo kolegija) ir Laura Tovtaitė ("Veršvų" vidurinė mokykla) valė Rasos buto langus, šveitė duris, plovė grindis, tvarkė vonios kambarį, atliko daugybę kitų smulkių darbų, kurių griebiasi visos šeimininkės prieš didžiąsias metų šventes.

Į klausimą, kodėl merginos panoro dalyvauti šioje "Lietuvos Caritas" akcijoje, Simona atsakė už visas: "Prieš šventes apima gerumas, kurį reikia realizuoti, o ne apie jį kalbėti."

"Mūsų veiklą finansiškai remia miesto savivaldybė, pavieniai aukotojai, olandų fondas "Comunicantes". Slaugos ir globos namuose skyriuje nuolat dirba apie dvidešimt savanorių, kurie, pavyzdžiui, pernai per metus prižiūrėjo apie 200 vienišų senų ir ligotų žmonių. Stebina tai, kad praktiškai beveik visi mūsų globojamieji – moterys", – konstatavo J.Matikonienė.


Savanoriškumas irgi kainuoja

Savanoriškumas gajus ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijoje (LRKD). Jos generalinė sekretorė Gražina Jevgrafovienė pažymėjo, kad mažesniuose miesteliuose ir kaimuose šiemet gerokai sumažėjo profesionalių slaugytojų, o Skuode, Vilkaviškyje, Anykščiuose, Telšiuose ir kitur jų iš viso neliko.

Pernai pusšimtis LRKD savanorių kartu slaugytojomis rūpinosi tūkstančiu paliegusių ir vienišų senelių. Slaugomųjų ir kitaip prižiūrimųjų šiemet greičiausiai sumažės dėl profesionalių slaugytojų stokos, nes dalį jų teko atleisti dėl smarkiai mažinamo draugijai finansavimo. Todėl tokiose vietovėse pradėtos įgyvendinti savanoriškumo programos.

Tiesa, ir savanorių mokymas kainuoja, jiems reikia kompensuoti materialinius nuostolius, patiriamus, pvz., važiuojant pas slaugomąjį ir pan. Be to, savanoriai negali ir neturi teisės teisės teikti kai kurių paslaugų, kurias gali atlikti tik profesionalios slaugytojos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušra Petravičiūtė

Aušra Petravičiūtė portretas
Šaunuolės savanorės ir Lietuvos CARITAS.

Saulius1

Saulius1 portretas
Viskas taip, tik :"Tiesa, ir savanorių mokymas kainuoja" - ar tie pinigai TIKRAI pasiekia tuos kam jie skirti, ar jie atsiperka?? :-(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių