Quantcast

Gedulo ir vilties dienos minėjime - raginimai keistis

Sekmadienį Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena. Ši diena skirta vieniems tragiškiausių Lietuvos istorijos įvykių - masiniams trėmimams į Sovietų Sąjungos šiaurę - atminti.

Pirmieji Lietuvos gyventojų trėmimai pradėti 1941 m. birželio 14 d. 3 val. ryto.

Šiai liūdnai datai paminėti sekmadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, buvo keliamos valstybinės vėliavos. Vėliau okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimas vyko prie buvusių KGB rūmų.

Čia dalyvavo aukščiausi šalies vadovai: Prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Pagerbimo ceremonijoje buvo galima išvysti ir europarlamentarą Vytautą Landsbergį, monsinjorą Alfonsą Svarinską. Į ceremoniją sugūžėjo keli šimtai vilniečių ir miesto svečių.

Sakydamas kalbą Prezidentas V.Adamkus žmones ragino stiprybės, išgyvenant šių dienų sunkumus ir nepriteklių, semtis iš genocido aukų pavyzdžio.

„Tegu gyvenimo bėdos neįveiks laisvės troškimo. Žuvusieji gyvena mūsų širdyse ir prisiminimuose“, - kalbėjo V.Adamkus.

Monsinjoras A.Svarinskas prie buvusių KGB rūmų susirinkusią minią kvietė maldai. Jis atkreipė dėmesį, kad į genocido aukų minėjimą susirinko palyginti nedaug žmonių. Todėl monsinjoras ragino keisti visuomenės požiūrį. „Gana minėti Gedulo dieną, pradėkime švęsti ir džiaugtis, kitaip ir mirsime nepasidžiaugę tuo, ką iškovojome. Tai, kad mūsų čia tiek nedaug rodo, kad reikia keistis, reikia pritraukti jaunimą“, - ragino A.Svarinskas.

Taip pat jis kvietė žmones kasmet ką nors pasižadėti ir per metus ištesėti. „Pavyzdžiui, dabar pasižadėkime iki kitų metų pastatyti paminklą partizanams“, - kvietė monsinjoras.  

Portalas primena, kad sovietmečio represijų aukų pagerbimas tęsis ir kitomis dienomis. Pirmadienį jaunimas kartu su tremtiniais iš Vilniaus geležinkelio stoties traukiniu važiuos prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo, kur prieš 68 metus birželio 14 dieną prasidėjo masinis lietuvių trėmimo procesas.

Mokiniai traukinį apjuos pilietinės akcijos simboliu - butaforiniu paukščiu. O Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memoriale prasidės pirmas toks Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos organizuojamas teatralizuotas Gedulo ir vilties dienos minėjimas "Vilties paukštė".

1940 m. birželio 15 d. sovietų kariuomenė okupavo Lietuvą. Nuo tos dienos prasidėjo Lietuvos gyventojų genocidas, 1941-ųjų birželio 14 d. 03 val. pradėti masiniai Lietuvos gyventojų trėmimai į Sibirą bei Sovietų Sąjungos šiaurę.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę birželio 14-oji minima kaip Gedulo ir vilties diena, birželio 15-oji - Okupacijos ir genocido diena.

1940-1941 metais ir 1944-1953 metais sovietinių okupantų vykdytų trėmimų metu į Sibirą ir kitas atšiaurias Sovietų Sąjungos vietas iš Lietuvos buvo ištremta mažiausiai 29 923 šeimų, nemažai žmonių mirė nuo nežmoniškų gyvenimo sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių