Quantcast

Gedimino prospekto skandalas užgniaužtas

Rezonansinė Gedimino prospekto grindinio istorija grimzta užmarštin: kaltųjų dėl broko prokurorai nerado, žalą atlyginti turėję statybininkai bankrutuoja, tyrimas dėl senųjų trinkelių vagystės sustabdytas taip pat nenustačius kaltininkų.

Skyles lopys savivaldybė

Tikimybė, kad 100 mln. litų kainavusio Gedimino prospekto grindinio skylės bus užlopytos, didėja: Vilniaus savivaldybė, praradusi viltis greitai išsireikalauti 8 mln. litų iš bendrovės "Luidas", kuriai iškelta bankroto byla, pati paskelbė naujų plytelių pirkimo konkursą. Tiesa, pageidaujamas kiekis nedidelis – apie 150–200 kv. metrų.

Kaip "Vilniaus dienai" sakė savivaldybės Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura, kiek jos kainuos, paaiškės tik pasibaigus viešajam konkursui.
"Plytelės naudojamos prospekto priežiūrai, t. y. suskilusioms, ištrupėjusioms pakeisti. Jos bus naudojamos visame prospekte ir T.Vrublevskio gatvėje, bet kaina paaiškės, kai įvyks viešasis konkursas", – tvirtino G.K.Niaura.

Jis priminė, kad šių metų birželio 20 d. teismas yra patvirtinęs Vilniaus savivaldybės pretenziją – beveik 8 mln. litų – netinkamai darbus atlikusiai bendrovei "Luidas". Tačiau kilus skandalui dėl subyrėjusio Gedimino prospekto grindinio ir prasidėjus teisminiams ginčams dėl kompensacijos, bendrovei 2011 m. iškelta bankroto byla. Savivaldybės atstovas nedrįso spėlioti, kokia tikimybė savivaldybei atgauti pinigus.

Prokurorai bėdų neįžvelgė

G.K.Niaura taip pat priminė, kad savivaldybė neatsisako ketinimų pareikalauti atlyginti žalą ir dėl dingusių senųjų grindinio trinkelių. Tiesa, jo teigimu, šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, tad jam pasibaigus planuojama pareikšti įtarimus trinkelių įsigijusiems asmenims.

Beje, skandalingai prasidėjusį tyrimą dėl rekonstrukcijos Generalinė prokuratūra nutraukė dar liepos 31 d., nes "įvertinus policijos duomenis ir specialistų išvadas nenustatyta faktinių duomenų apie piktnaudžiavimą ir tarnybos pareigų neatlikimą rekonstruojant prospektą".

"Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo išanalizuota statybinė dokumentacija, gauta iš Vilniaus miesto savivaldybės ir kitų įstaigų, bazalto trinkelių tyrimų protokolai bei kita medžiaga. Taip pat buvo apklausti prospekto rekonstrukcijoje dalyvavę asmenys, atlikti numatyti procesiniai veiksmai. Išnaudojus proceso galimybes konstatuota, kad, įsigyjant ir paklojant Gedimino prospekto bazalto trinkelių grindinį, nebuvo padaryta jokios nusikalstamos veikos, nes nenustatyta, kad atsakingi asmenys sąmoningai užsakė, nupirko ir sumontavo nepakankamai atsparias vietos gamtinėms sąlygoms bei eismo intensyvumui grindinio trinkeles. Be to, atliekant ikiteisminį tyrimą iškilo ir daugiau abejonių, kad trinkelių aižėjimo priežastys gali būti (ir) kitos: galbūt netinkama grindinio eksploatacija naudojant druskas, bazalto trinkelių apdirbimas ugnimi ir kt.", – paaiškino prokurorai.

Mįslingi S. Šriūbėno turtai

Pradėjus byrėti Gedimino prospektui, visų žvilgsniai krypo į tuometį Liberalų centro sąjungos narį Stanislovą Šriūbėną, kuris vykstant rekonstrukcijai ėjo ją prižiūrėjusios savivaldybės įmonės "Vilniaus kapitalinė statyba" direktoriaus pavaduotojo pareigas. 2012-ųjų vasarą teisėsaugai pradėjus domėtis jo turto deklaracijomis, S.Šriūbėnas vis tiek nesitraukė iš tuomet užimto aplinkos viceministro posto. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba bylą teismui dėl neteisėto praturtėjimo perdavė prieš kelias savaites. Mestas įtarimų šleifas, kad S.Šriūbėnas iš statybas vykdžiusių bendrovių (taip pat ir "Luido") galėjo įsigyti nekilnojamojo turto objektų gerokai mažesne nei rinkos kaina, vėliau juos parduoti dukart brangiau. Turto deklaracijose per vienus metus S.Šriūbėnas praturtėjo 700 tūkst. litų. Tačiau prokurorai nustatė, kad politikas teisėtomis pajamomis negali pagrįsti daugiau nei 400 tūkst. litų, už kuriuos įsigyta nekilnojamojo turto, automobilių, obligacijų ir Vyriausybės vertybinių popierių.

Beje, vienu metu politiko namo kieme netgi stovėjo suolelis, identiškas tiems, kurie pastatyti Gedimino prospekte. Politikas teisinosi jį įsigijęs teisėtai, tačiau suolelis po kurio laiko iš kiemo dingo, o vėliau S.Šriūbėnas netgi surengė jo aukcioną.

Pats įtariamasis į telefono skambučius jau kurį laiką neatsako.

Dar vienas vilčių teikęs vingis šioje istorijoje taip pat atvedė į aklavietę: prokurorai sustabdė susijusį tyrimą, kuriuo buvo siekiama nustatyti, kas galbūt neteisėtai pardavė ar kitaip išdalijo senąjį Gedimino prospekto grindinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mp25

mp25 portretas
bet jei nei gėdos neturit gal nors biški žmogiškumo pas valdžia yra vogt viduri baltos dienos o prokuraturai nieko nerast.Vagiai višta vagia ir to nakti o čia mašinom vežė ir nernda.

kur?

kur? portretas
Kur dingo senos istorines trinkeles? Gal Varenos rajono Kruminiu kaime, Malunu gatveje buvusio vandens maluno kieme yra sitos Gedimino prospekto trinkeles ? Prokuratura jau senai nekelia jokiu bylu Vilniaus merui, itartina. Taip pat ir del valstybines paslapties paviesinimo , jau darosi aisku, kad dabar tiria prokuroro darba, kuris emesi ir nustate, kas paviesino. Nuostabi prokuratura ! Nuo nieko "nepriklauso".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių