Quantcast

G.Babravičius: J.Imbraso valdymas - viduramžiai (papildyta)

Portalo forume viešėjęs Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius, teisindamasis dėl prastos padėties programoje „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS), pripažino, kad  „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas, pasidabindamas VEKS logotipu, nusižengė taisyklėms. „Bet mes nepykstame“, - pridūrė VEKS valdybos pirmininkas.

Su G.Klimkevičiumi sieja tik futbolas

„Ne, tai netiesa, Klimkevičius - ne giminė, artimiausias ryšys - per futbolą. Esame futbolo klubo "Prelegentai" steigėjai“, - sakė G.Babravičius, paklaustas, ar su festivalio „Be2gether“ šeimininku verslininku Giedriumi Klimkevičiumi jį sieja giminystės ryšiai.

Jis taip pat pabrėžė tikintis, kad festivalis Lietuvos įvaizdžiui bus labai naudingas, taigi ir solidus finansavimas savivaldybės skirtas ne be reikalo. „Jeigu palyginsite, kiek Lietuvos garsinimui išleista milijonų biudžeto pinigų (65 mln.?), tai „Be2gether“ efektyvumas nekels abejonių. „Be2gether“ renginį finansuoti siūlė, į programą įtraukė VEKS samdyti ekspertai dar pernai metų pradžioje. Visi Europos kultūros sostinės renginiai yra VEKS ekspertų atrinkti ir aprobuoti. Kultūros ministerija ir savivaldybė iš savų biudžetų pagal išgales finansuoja VEKS projektus, kuriuos ir kokiu eilės tvarka - neprincipinis skirtumas“, - sakė Vilniaus vicemeras.

Jis taip pat kategoriškai neigia bet kokius galimus korupcinius ryšius tarp savivaldybės ir „Be2gether“ organizatorių. „Ne, tai nėra korupcija. Korupcija tada, kai slapta prastumiami neteisėti sprendimai ir kažkoks asmuo ar asmenų grupė turi tiesioginę ar netiesioginę naudą. Šiuo atveju viskas buvo vieša, o "nauda" - aiškintis nuo ryto iki vakaro, kad nesi kupranugaris. Kultūros ministerija ir šįmet, ir pernai, ir užpernai tikrai labai nenorėjo remti šito festivalio, bet tik dėl to, kad bijojo kitų kultūros darbuotojų galimos reakcijos. Kaip minėjau, ankstesnius dvejus metus festivalį aktyviai rėmė URM. Kodėl pasikeitė jų pozicija, nežinau, gal nutarė pataupyti. Dar kartą - savivaldybė rėmė VEKS programą, o kad antrųjų prioritetų sąrašo priešakyje buvo festivalis Be2gether - VEKS ekspertų reikalas. O popsas ne tik Andrių "užkniso juodai", - ironizavo G.Babravičius.

Vagis gaudys vėliau

Kalbėdamas apie VEKS, forumo svečias tikino, kad prasta padėtis nuo naujosios programos vadovybės menkai tepriklauso.

„Tokia situacija BUVO, paveldėjome visą ūkį vasario viduryje. Pirmas darbas - panaikinome tarybą, tad dabar yra VŠĮ VEKS, jos valdyba ir du dalininkai: savivaldybė ir kultūros ministerija. Buvo du pasirinkimai: reikšti pretenzijas valdžiai, kad skiria per mažai pinigų arba vykdyti projektus pagal turimas lėšas. Pasirinkome antrą kelią“, - pabrėžė Vilniaus vicemeras bei VEKS valdybos pirmininkas.

Pasak jo, dabar tiesiog nėra laiko aiškintis, kiek skaidrūs buvo ankstesnės VEKS vadovybės darbai. „Jei būtume revizavę programų turinius, lėšų efektyvumą, kas ką vogė ar ne, būtų ir Kalėdos atėję, - pusiau juokais sakė politikas. - Ne vėlu bus vagis gaudyti ir 2010 metais, juokingiau būtų nieko nenuveikti šįmet, kai esame Europos kultūros sotinė. Būdamas seimo nariu 2000 - 2004 metais, buvau priverstas skaityti Lietuvos konstituciją, o ten parašyta, kad teisingumą vykdo teismai. Yra STT, FNTT, mokesčių inspekcija, galybė komisijų Seime ir kitur - tegul jie visi dirba savo darbą.“

Ant „Lietuvos ryto“ nepyksta

VEKS valdybos pirmininkas pripažino, kad programos logotipas ant „Lietuvos ryto“ komandos marškinėlių atsidūdė ne itin skaidriai. Tiesa, anot jo, tai buvo padaryta nemokamai, ir VEKS reklama krepšinio varžybose valstybei neva nieko nekainavo.

„Lietuvos ryto“ komanda grubiausiu būdu pažeidė VEKS tvarkas, bet mes nepykstame. Jie savo noru, tikiuosi, patriotinių paskatų vedini, nieko neklausę, su niekuo nederinę, pasikabino tą ženklą ir taip pareklamavo Europos kultūros sotinę - Vilnių. Tai sektinas pavyzdys“, - tikino G.Babravičius.

Neturi kaip grąžinti skolų

Solidžią algą gaunantis politikas prisipažino turįs nemažai skolų. Tačiau jas grąžinti esą pernelyg sudėtinga.

„Neturiu iš ko. Įsipareigojimai trečioms šalims atsirado, kai stačiau būstą ir likau be jo, bet su maždaug su 300 tūkst. Lt įsipareigojimais. Esu viešo gyvenimo dalyvis, nesislapstau, istorija aprašyta jau 3 ar 4 kartus skirtingose žiniasklaidos priemonėse ir iš atlyginimo įsiskolinimus dengiu nuo 2001 metų - dar kai buvau Seimo narys. Įstatymo numatyta tvarka, o jei dar ir anstoliai uždirba - čia jau ne mano valioje“, - geros nuotaikos neprarado G.Babravičius.

J.Imbrasas - paklydęs laike

Vienas iš keturių Vilniaus mero pavaduotojų tikino, kad darbo netrūksta, ir toks vicemerų skaičius esąs reikalingas. Sykiu G.Babravičius nepraleido progos įgelti nuverstajam sostinės merui Juozui Imbrasui.

„Dabar tikrai žinau, ypač po dvejus metus trukusių p. Imbraso "viduramžių", kad darbo norimtiems užteks“, - ironizavo forumo svečias.

Guggenheimas - būtinybė

G.Babravičius taip pat užsistojo ir nevienareikšmiškai vertinamą Guggenheimo muziejaus projektą. Pasak jo, dabar, kai visi darbai ir medžiagos gerokai atpigę, būtų pats laikas imtis muziejaus statybų, tačiau ne visi tai supranta.

„Absoliučiai teisingas požiūris. Gaila, kad tokį turinčių - mažuma. Mero potvarkiu esu paskirtas darbo grupės, kuri tęs Gugenheimo projekto vystymą, vadovu. Šiandien dar anksti sakyti, kaip greitai šitas projektas vystysis, bet jį numarinti tik dėl to, kad kažkam nepatinka drąsi idėja, būtų nuodėmė. Gugenheimo muziejus (kultūrinio turizmo kontekste) - viena iš galimų strateginių Vilniaus vystymo krypčių“, - teigė politikas.

Pasak jo, Lietuva privalo rūpintis meno kūrėjais, garsinančiais mūsų šalį pasaulyje, o ypač - Jonu Meku. „urime ant vienos rankos pirštų skaičiuojamas asmenybes, kurias atpažįsta pasaulis, tai Mačiūnas ir Mekas - tokie. Padarysiu viską, kad Vilnius ir Lietuva neprarastų unikalios galimybės būti gero ketvirtadalio pasaulinio FLUKSUS paveldo savininkais. Mano anūkė man to neatleistų“, - sakė forumo svečias.

Stadioną statys skolon?

Kaip ir muziejus, Nacionalinis stadionas yra prioritetinis projektas, įsitikinęs G.babravičius. Pasak jo, statybas išjudinus nedelsiant, būtų sutauyta daug pinigų. tik viena bėda - pinigų nėra.

„Jei netęsime statybų šįmet, tai nacionalinį stadioną pradėsime naudoti po 10 ar 20 metų. Jau dabar keli šimtai mln litų įsūdyti, statybų kainos nukritę, vien beprasmis konservavimas kainuotų apie 15 mln litų. Bėda, kad valstybė neapsisprendžia dėl prioritetų, išbarsto savo resursus šimtams ir tūkstančiam objektų objektėlių, o pradėdami tikrai reikšmingus infrastruktūrinius objektus nepasiskaičiuoja jėgų.

Ir meras, ir visi vicemerai, ir pusė savivaldybės ieško sprendimų - nuo Europos rekonstrukcijos banko paskolos iki privačių investuotojų. Tikiuosi, kad sprendimą rasime“, - aiškino sostinės vicemeras.

G.Babravičius - apie „Lietuvos rytą“, „Gatvės muzikos dieną“ ir „Be2gether“:


Šiame straipsnyje: babravičiusVEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių