Quantcast

Garsių restoranų pakasynos

Du žinomi Vilniaus restoranai – "Avilys" ir "Žaldokynė" – bankrutuoja nesulaukę vasaros sezono. Bankroto kaina – nervai, peštynės su banku ir į kanalizaciją išpilti šimtai litrų alkoholio.

Kaltina savivaldybę

Gedimino prospekte įsikūręs "Avilys" tam tikra prasme tapo patrankų mėsa. Jo žlugimas parodė, kokia neteisinga buvo dar prieš porą mėnesių galiojusi licencijų prekybai alkoholiu išdavimo ir atėmimo tvarka.

Vasarį Vilniaus savivaldybė iš "Avilio" licenciją atėmė. Motyvas – uždelsti mokesčiai valstybei, tuomet siekę apie 50 tūkst. litų. Pagal ankstesnę tvarką mokesčių skoloms perkopus tūkstantį litų, savivaldybė įgyja teisę įmonę įspėti, o po 60 dienų – sustabdyti licencijos galiojimą.

"Avilio" šeimininkai tikėjosi šiaip taip sumokėti bent pusę uždelstų mokesčių, tačiau licencijos galiojimo sustabdymas tam pakišo koją. Dabar prestižinis alaus restoranas bankrutuoja.

"Licencijos sustabdymas – viena pagrindinių, jeigu ne pati svarbiausia bankroto priežastis. Šiaip taip sukomės, žiemą, pavasariop buvo sunku. Jei būtume sulaukę vasaros sezono, būtume atsigavę. Pritrūko gal mėnesio", – "Vilniaus dienai" sakė "Avilio" direktorė Rita Stankevičienė.

Alaus upės – į unitazą

Pašnekovės žodžiais, licencijos galiojimo sustabdymas trenkė it žaibas iš giedro dangaus. Restoranas, stengdamasis pagyvinti apyvartą, rengė įvairias akcijas, buvo sukaupęs nemažas kokybiško alaus atsargas, kurias galop teko išpilti į kanalizaciją.

"Pusantro tūkstančio litrų labai gero alaus teko išpilti. Trijų rūšių alaus – po 500 litrų. Man irgi širdį suskaudo. Tu turi tiesiog išpilti alų. Negali jo realizuoti, negali nieko daryti – va kokie mūsų įstatymai. Tiesą sakant, pilti alų į kanalizaciją buvo apmaudžiausia. Šiaip negaliu išmesti ir trupinio duonos", – piktinosi R.Stankevičienė. Verslininkės įsitikinimu, jeigu restoranui būtų pavykę sulaukti vasaros, reikalai būtų pasitaisę.

Bankrutavus "Aviliui", be darbo liko 25 žmonės. Kol kas į prestižinę vietą pačioje Vilniaus širdyje niekas kraustytis neskuba. Neoficialiomis dienraščio žiniomis, restorano patalpų savininkai gana optimistiškai mėgina jas išnuomoti pernykštėmis kainomis, gerokai lenkiančiomis dabartinį rinkos vidurkį.

Tiesa, "Avilio" verslas merdi ne tik Vilniuje. Kauno apygardos teismo sprendimu bankroto byla iškelta bendrovei "Bičiulių avilys", valdančiai alaus restoraną laikinosios sostinės senamiestyje.

"Žaldokynę" pribaigė bankas

Ne ką geresnėmis nuotaikomis gali pasigirti ir "Žaldokynę" valdanti bendrovė "Pas Žaldoką". Restoranas jau uždarytas, o jo šeimininkai patys sau pranašauja krachą.

"Uždaryta. Viskas. Bankas uždarė. Nesugebėjome kreditų atiduoti, ir teko atsisveikinti. "Pas Žaldoką" dar nebankrutuoja, bet, ko gera, bus taip", – "Vilniaus dienai" sakė įmonės direktorius Vytautas Verseckas.

"Žaldokynės" bėdos prasidėjo dar pernai, kai pradėtas Molėtų plento remontas. Smarkiai sumažėjo pravažiuojančių automobilių srautas, krito ir įmonės pajamos. "Apyvarta spalį ir lapkritį dėl remonto smarkiai sumažėjo. O gruodį krizė jau parodė savo nagus", – pasakojo V.Verseckas.

Pasak jo, "Žaldokynė" taip pat laukė vasaros sezono ir tikėjosi atsitiesti, tačiau bankas esą sužlugdė paskutinę viltį. "Atėmė, ir viskas", – atsiduso verslininkas.

"Pas Žaldoką" dar mėgina gelbėti verslą ir derasi su SEB banku, iš esmės valdančiu visą "Žaldokynės" turtą. Bendrovė prašo, kad bankas leistų bent jau išsinuomoti restorano patalpas, tačiau derybos vyksta labai sunkiai.

"Jeigu SEB sutiks iš naujo refinansuoti paskolą, mėginsim iš naujo. Viskas priklauso nuo banko. Jų politika visiškai nesuprantama. Nuo tada, kai "Žaldokynė" buvo uždaryta, siūlėme viską išsinuomoti – pastatas jų, žemė irgi jų. Prašėme leisti dirbti, sumažinti nuomos kainą iki normalios. Bet jiems buvo visiškai vienodai", – skundėsi V.Verseckas.

Anot verslininko, buvo mėginama ieškoti "Žaldokynės" pirkėjų, ir taip bent šiek tiek palengvinti skolų naštą, tačiau bankas ir čia nesileido į kompromisus. "Tikėjomės, kad pavyks rasti pirkėją. Bet restoraną reikia parduoti, kai jis veikia. O jie tiesiog drastiškai paėmė, užrakino. Atėmė viską", – apibendrino V.Verseckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisu

baisu portretas
Bankai to ir siekia- jeigu uzstatytas vertingas nekilnojamas turtas, tai jau jie is savo nageliu jo nepaleis.juk visada atsiras draugeliu, pretenduojanciu pigiai isigyti desimteriopai, nei banko ekspertu ivertinta turta.Pvz. gyv. namu kvartalas Palangoje ir t.t..Patys sukele krize, dabar dar karta nori pasipelnyti nusavindami turta uz juokinga kaina.O Lietuvos bankas tik stebetojas ir niekuo neprisidejo, kad tokia padetis nesusidarytu, netgi atvirksciai ...

vajej

vajej portretas
kabaku nelabai gaila, brangu ten buvo. bet 1500 l alaus.... :(

kuba

kuba portretas
gerkime svyturio, kalnapilio, ragucio alu ir darykime skandinavus dar turtingesniais! tada jie dar stipriau mus dulkins o mes dar labiau karsimes....
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių