Quantcast

Garsenybės Vilniuje nekoncertuos

Šią vasarą Vilniuje nebus nė vieno pasaulyje garsaus atlikėjo koncerto. Mokesčių smaugiami renginių organizatoriai ieško blyškesnio spindesio žvaigždžių.

Žvaigždės per daug rizikingos

Šiaulių arenos vadovai sunerimę – dvejus metus gyvuojančiai pramogų erdvei vasaros sezonas nieko gera nežada: renginiai nevyksta, o čia įsikūrusių įstaigų skolos tik auga. Koncertai esą planuojami tik rudenį, kol kas vangiai deramasi ir su sporto renginių organizatoriais.

Dienraštis pasidomėjo, kokia vasara laukia sostinėje įsikūrusių pramogų arenų. Ar vilniečiams ir miesto svečiams žadama pasaulyje žinomų žvaigždžių koncertų?

Pernykštis birželis šalies melomanams buvo džiugus: "Siemens" arena kvietė į atlikėjo Bobo Dylano, roko grupės "Def Leppard", amerikiečių dainininko, daugybe instrumentų grojančio Lenny Kravitzo koncertus. Liepą Vilniuje svečiavosi kanadietė Avril Lavigne.

Šiemet masinių koncertų mėgėjai gali drąsiai leisti pinigus atostogoms, nes kultinių atlikėjų koncertų nenumatyta. "Siemens" arenos renginių kalendoriuje kol kas – štilis.

"Vasarą nedarome nė vieno koncerto, žvaigždžių neatvešime – per daug rizikinga", – sakė verslo ir viešųjų renginių organizavimu užsiimančios bendrovės "Seven" generalinis direktorius Vidmantas Šiugždinis.

Pas kaimynus – geriau

Renginių organizatoriai teigia, kad rengti tarptautinio lygio koncertus Lietuvoje – per didelė prabanga. Anksčiau kviesdamiesi pasaulinio garso atlikėjų verslininkai, kad renginys neatsipirks, rizikuodavo 50 proc., dabar sėkmės tikimybė esą sumažėjo iki 10 proc. "Kas taip rizikuos?" – retoriškai klausė V.Šiugždinis.

Jo įsitikinimu, Lietuva tampa nekonkurencinga. Priežastis – nuo lengvatinių 5 iki 19 proc. išaugęs pridėtinės vertės mokestis (PVM) renginių organizatorių teikiamoms paslaugoms.

"Kai atlikėjų agentai sprendžia, į kurią Baltijos šalį važiuoti, jie renkasi Latviją, kur PVM yra 0 proc., arba Lenkiją, kur paslaugoms taikomas 7 proc. PVM", – šalių mokesčių sistemas lygino V.Šiugždinis.

Dėl nepalankių mokesčių Lietuvoje neįvyks du dideli koncertai. Dar pernai pasirašytą sutartį esą dėl pasikeitusių mokesčių dydžio nutraukė atlikėjos Pink agentas.

"Agentas vienašališkai nusprendė, kad mūsų ekonominė padėtis sudėtinga, PVM didelis. Visi nori uždirbti kuo daugiau, todėl Pink nusprendė paieškoti pelningesnių pasiūlymų Vokietijoje", – sakė renginius "Siemens" arenoje organizuojančios įmonės "Seven" generalinis direktorius.

Ir stato, ir griauna

Šią vasarą Vilnių galėjo sudrebinti legendinė australų grupė AC/DC. Tai esą būtų buvęs vienintelis grupės koncertas Baltijos šalyse. "Vien dėl PVM koncerto rizika buvo įvertinta kaip per didelė, nes artistas kainuoja milijonus. Ir ne litų. Todėl atsisakėme tikrai puikios galimybės. Mūsų kolegos analogiškai nerengia Andrea Bocelli koncerto, nors dainininkas pasirodys Latvijoje ir Lenkijoje. Bilietų kiekine išraiška litais per abi pardavimo sistemas apyvarta sumažėjo 30–35 proc.", – pasakojo V.Šiugždinis.

Kad Lietuvos renginių aplinka vėl taptų konkurencinga, jis mato tik vieną išeitį – keisti mokesčių sistemą.

"Buvo einama socialinės teisybės keliu nepaliekant niekam privilegijų, bet ne verslo logikos keliu. Į arenas ir infrastruktūros aplink jas sukūrimą valstybė investavo apie 1 mlrd. litų, o paskui padarė tokią mokesčių sistemą, kad tos arenos turi užsikalti langus. Jei kuri nors arena bankrutuotų ir valstybė ją perimtų, ji turėtų areną išlaikyti, šildyti, kad ši nesupūtų, bet iš esmės tai būtų tik vegetavimas. Vadinasi, valdžia viena ranka stato, investuodama šimtus milijonų, kita griauna", – svarstė V.Šiugždinis.

Garsenybės – geresniems laikams

Praėjusių metų liepą koncertinė agentūra "Makroconcert" Vilniuje surengė soulo muzikos atlikėją Sealą ir maestro A.Bocellį. Šiai vasarai "Makroconcert" nežada nieko.

"Pasikeitė mokestinė bazė, labai išaugo sąnaudos mokesčiams. Branginti bilietų negalime, nes to nepriimtų rinka, o to nepadarius galimos pajamos nepadengia sąnaudų – neapsimoka", – padėtį paprastai aiškino agentūros direktorius Vaidas Zdancevičius.

Jei mokesčių sistema šalyje nesikeis, jo manymu, pasaulinio garso žvaigždžių Lietuvoje išvysime vis rečiau. Koncertų, į kuriuos bilietai būtų brangūs, agentūra nėra numačiusi ir rudeniui. "Rengsime tik italo Eros Ramazzotti koncertą, o paskui pereisime prie kitos kategorijos renginių – chorų, pristatysime tokį rusišką baletą", – kalbėjo V.Zdancevičius.

Kol kas tik vienas renginys

Vilniuje įsikūrusios "Utenos" pramogų arenos plėtros vadovas Eugenijus Teliukas pripažino, kad renginių skaičius šį sezoną sumenko. Tačiau bent kol kas stengiamasi padėties nedramatizuoti.

"Atostogų arenos išeina kas vasarą. Tai normali pasaulinė praktika. Arenas nebent gelbėja sporto renginiai, o koncertai persikelia į pajūrį", – kalbėjo E.Teliukas.

Tik balandį Vilniuje duris atvėrusios pramogų aikštelės Teatro arenos direktorius Valdas Petreikis sakė, kad renginių organizatorių atsitraukimas automatiškai atsiliepia ir arenoms.

"Dauguma organizatorių tokiomis sąlygomis tiesiog nesiryžta prisiimti rizikos. Žmonių perkamoji galia ir taip sumažėjusi, o dar padidėjo mokesčių našta", – kalbėjo V.Petreikis.

Teatro arenos vasaros kalendoriuje kol kas tik vienas renginys. Birželio 12 d. čia numatytas ATB koncertas.


Šiame straipsnyje: VEKSVilniuskoncertai vilniuje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Maryte

Maryte portretas
visiškas užkampis. baisu

Simao

Simao portretas
mokesčių našta mokesčių našta.......... visiems ji vienodai didelė, tad mažiau inkškit. Ir isvis, koks bukas turi buti, kad Vilniuje esančią areną pavadinti Utenos miesto vardu.

ada

ada portretas
liudnoka kazkaip, kad butent siais metais viskas taip...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių