Pereiti į pagrindinį turinį

Užfiksavo atliekas gamtoje išmetančius darbininkus: jų pasiaiškinimas verčia iš kojų

2024-05-15 08:53 diena.lt inf.

Vilniuje užfiksuoti vienos atliekas tvarkančios įmonės darbuotojai, gamtoje išmetantys surinktas šiukšles. Aplinkiniai gyventojai pasipiktinę. Tačiau įmonė tikina, kad situacija visiškai neteisingai suprasta. 

LNK stop kadras

Sostinės Pašilaičių rajone, daugiabučių apsuptame perkelyje, prigauti galimi šiukšlininkai. Pakelėje pastatę automobilį, jie nufilmuoti į krūmus metantys atliekas. 

Anonimu panorėjęs likti vilnietis puolė filmuoti ir išsiaiškino dar daugiau. Pasirodo, atliekas mėtantys vyrai – šiukšlių surinkimo įmonės „Ekonovus“ darbuotojai. 

Tačiau pati įmonė tikina, kad visa filmuota vaizdo medžiaga – tik nesusipratimas. Esą darbininkai Šeškinės seniūnijoje rinktas atliekas išmetė pakelėje tam, kad jas galėtų surinkti kitas jų įmonės transportas. 

„Pavienės šakos buvo renkamos ir kraunamos atokiau nuo daugiabučių kiemų į didesnes krūvas, kad vėliau galėtų atvykti mūsų sunkiasvoris transportas, surinkti tas krūvas ir išvežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles“, – aiškino „Ekonovus“ atstovė Vilma Balčiauskaitė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tik kodėl dvigubas darbas? Kodėl darbininkai iškart neatvyksta su didesniu transportu?

„Daugiabučių kiemuose būtų sudėtinga judėti sunkiasvoriu transportu, todėl pasitelkiame jį tik tada, kai jau surinkti didesni kiekiai“, – tikino atstovė.

Įvykį užfiksavusiam vilniečiui keista, kodėl darbininkai neprisistatė ir nepasiaiškino.

„Iš pradžių jie buvo pasimetę, nenorėjo prisistatyti. Paprasčiausiai pasakė, kad ant automobilio parašyta, kokioje įmonėje jie dirba. Paklausus, ar susirinksite šiukšles, tas darbų vadovas ar vadybininkas pasakė, kad taip, susirinksime šiukšles“, – pasakojo įvykio liudininkas. 

Iš pradžių jie buvo pasimetę, nenorėjo prisistatyti.

Šį pažadą darbininkai ištesėjo tik iš dalies. Parkelyje matyti, kad dvi iš keturių šiukšlių krūvų liko. Trūksta tik vaizdo medžiagoje nufilmuotų „Ekonovus“ maišų. Įmonė žada, kad šiukšlių šioje vietoje neliks per parą. O aplinkosaugos departamentas žada tyrimą. 

„Tyrimo metu įvertinsime, kas ten buvo atvežta. Jeigu tai buvo atliekos, reiktų įvertinti jų kiekį, kokios tai atliekos bei jų pavojingumą. Nuo to priklausys pažeidimo sunkumas ir gresianti bauda“, – teigė vyras. 

Jeigu paaiškėtų, kad įmonė tikrai padarė nusižengimą, jai gali grėsti iki 84 tūkst. eurų bauda ir automobilio konfiskavimas. Kad „Ekonovus“ išpylė šiukšles, aplinkinių butų gyventojai tikino nematę. Tačiau, kad šis ruožas šiukšlintojų itin pamėgtas – pastebi. Tačiau pokyčių tikisi retas. Esą šioje vietoje niekas nesikeičia jau metų metus.  

Šiukšlintojų ypač padaugėja rudenį ir pavasarį, kai gyventojai ima tvarkyti namus, garažus, keičia padangas. Pavieniams žmonėms, kurie pagauti šiukšlinantys, aplinkosaugos departamentas gali skirti nuo įspėjimo iki 8 tūkst. eurų baudos.