Quantcast

Europos kaimynų dieną – sostinės policijos susitikimai ir patarimai vilniečiams

  • Teksto dydis:

Šiais metais Lietuvoje registruota apie 1600 „saugios kaimynystės" grupių, Vilniaus mieste - apie 90. Vilniaus miesto policijos duomenimis, veikiant „saugios kaimynystės" grupėms, jų veiklos teritorijoje ženkliai pagerėja kriminogeninė situacija - sumažėja nusikalstamumas, gyventojai jaučiasi saugiau ir ramiau. Siekdama skleisti „saugios kaimynystės" idėjas rytoj, gegužės 27-ąją, Vilniaus miesto policija jas pristatys ir betarpiškai su sostinės gyventojais bendraus prekybos ir pramogų centre „Ozas", kur bus minima Europos kaimynų diena.

„Augantis socialinis abejingumas ir solidarumo tarp piliečių nebuvimas - vis didėjanti Vilniaus ir kitų Lietuvos bei Europos miestų problema. Šiuo metu bendrauti pasauliniu mastu yra paprasčiau negu pasikalbėti su gretimais ar kitapus gatvės gyvenančiais kaimynais. Toks žmonių susvetimėjimas neretai tampa kliūtimi plėtoti prevencines programas bei formuoja nusikaltimų plitimui palankią terpę", - sako Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Mažintas.

Pasak jo, siekiant spręsti šią situaciją, Lietuvoje nuo 2005 metų vykdoma „saugios kaimynystės" programa. Tai viena populiariausių ir sėkmingiausių kada nors egzistavusių nusikalstamumo prevencijos priemonių. Ji pagrįsta paprastomis idėjomis ir vertybėmis: burtis kartu su kaimynais, siekiant padaryti savo aplinką saugesne ir geresne vieta gyventi, dirbti ir žaisti. Pasak G. Mažinto, Europos kaimynų diena - tinkama proga imtis šios veiklos. „Šią dieną skatiname gyventojus susipažinti, susitikti su kaimynais, kaimyniškai šnektelėti apie tai, kaip ir kuo gyvename, kuo kvėpuoja bendras kiemas, jame gyvenantys žmonės, o, žiūrėk, gal ir naujų minčių, idėjų, kaip gyventi ramiau, saugiau, bendruomeniškiau, atsiras", - sako G. Mažintas.

Su „Saugios kaimynystės" programa, jos nauda gyventojams bei veiklomis vilniečiai ir sostinės svečiai susipažinti galės rytoj, gegužės 27 d., prekybos ir pramogų centre „Ozas". Čia Vilniaus miesto policijos pareigūnai dalinsis naudingais patarimais, kaip apsisaugoti nuo populiariausių nusikaltimų ir kaip elgtis, įvykus nelaimei ar tapus nusikaltimo auka.

Renginio metu specialiu žymekliu sostinės gyventojai galės pažymėti savo vertingus daiktus. Jiems bus suteikti specialūs policijos identifikaciniai kodai, kurie įvykus vagystei padės nustatyti savininką ir grąžinti jam vertingą daiktą. Jaunuosius renginio lankytojus pasitiks keturkojis vaikų bičiulis - policijos šuo Amsis, kuris žaismingai pamokys, kaip saugiai elgtis kelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių