Quantcast

Elektrėnai dūsta Vilniaus šiukšlėse

Šiukšlių maišas apsistatę iniciatyvinės grupės "Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas" dalyviai vakar piketavo prie Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD). Elektrėniškiai reikalavo stabdyti Kazokiškių sąvartyno plėtrą.

Kenčia sveikata ir turtas

"Visų pirma už savo veiksmus turėtų atsakyti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius. Šio pareigūno neveiksnumas, dirbtinai vilkinamos atliekų deginimo gamyklos statybos Vilniuje kas dieną atsirūgsta nauja porcija sostinės šiukšlių į Kazokiškių sąvartyną. Tai reiškia augančią smarvę Elektrėnuose", – sakė daugiau nei 3 tūkst. rėmėjų turinčios iniciatyvinės grupės "Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas" vadovas Danas Dambrauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pašonėje esant Kazokiškių sąvartynui šlyja ne tik Elektrėnų gyventojų sveikata ir gyvenimo kokybė. Dėl nemalonios kaimynystės nuvertėjo ir žmonių nekilnojamasis turtas.

Tik šiukšlės ar energija?

"Ar spręsime problemas kaimynų kieme kasdami duobę ir į ją pildami atliekas? Savo šiukšlių problemas Vilnius tegu tvarkosi pats – kodėl jas užkrauna ant mūsų? Civilizuotose šalyse šiukšlės deginamos ir tampa energija, naudinga ne tik miestui, bet ir miestiečiams. Kodėl Vilniuje niekas nenori prisiimti atsakomybės?" – stovėdamas VRAAD prieangyje svarstė D.Dambrauskas.

"Tegu daro ką nori, veža kur nors kitur – bet tik ne pas mus. Jau negalime gyventi, kai sąvartynas apkrautas tik 20 proc., tai kas bus, kai šis skaičius išaugs iki 80 proc.?" – kalbėjo pikete dalyvaujantis Algimantas Dambrauskas.

Prezidentės palaikymas

Elektrėniškiai valdininkams įteikė ir "dovanų" – į maišus sukrautų Kazokiškių sąvartyno atliekų. "Mus savo komunalinių atliekų nesugebantis sutvarkyti Vilnius šiukšlėmis šeria nuolat. Atliekas atgal į sostinę grąžinsime tol, kol už šią situaciją atsakingi valdininkai ir toliau, užuot sprendę mūsų problemas, užsiims neaiškia veikla", – piktinosi D.Dambrauskas.

Pasikalbėti su piketuojančiais elektrėniškiais neišėjo nė vienas valdininkas. "Tik per langus žiūri", – atsiduso su plakatais rankose stovintys žmonės.

Po piketo iniciatyvinė grupė "Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas" apsilankė prezidentūroje, kur šalies vadovei buvo perduota padėka su keliais šimtais Elektrėnų gyventojų parašų.

"Esame dėkingi Prezidentei Daliai Grybauskaitei už paramą Elektrėnų gyventojams. Tai leidžia tikėti, kad paprastų žmonių poreikiai mūsų valstybėje nėra paskutinėje vietoje", – sakė D.Dambrauskas.


Delsia priimti sprendimą

Paklaustas, kaip vertina piketavusių elektrėniškių poziciją, VRAAD direktorius Rolandas Masilevičius (nuotr.) sakė, kad tai – spaudimas valstybės tarnautojui. "Kaip tvarkyti atliekas, sprendimą priima ne R.Masilevičius, bet savivaldybė", – aiškino R.Masilevičius ir atkreipė dėmesį, kad elektrėniškiai atsakomybės turėtų reikalauti iš savo išrinktų politikų. Esą tik jie galėtų pakeisti atliekų tvarkymo politiką.

Tačiau R.Masilevičius užmiršo paminėti, kad būtent nuo jo parašo priklausys, ar Vilniuje iškils atliekų deginimo gamykla. Kitą savaitę VRAAD turėtų paskelbti verdiktą, ar pritaria planuojamos statyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai.

Visos valstybinės institucijos, atsakingos už sveikatos, priešgaisrinę ir kultūros vertybių apsaugą, taip pat už ūkio ir žemės ūkio plėtrą, bei savivaldybių institucijos, kurias įstatymas įpareigoja pateikti savo išvadas, jau pritarė šalia Lazdynų planuojamos statyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai.

Nepriklausomą ekspertizę atliko ir Šveicarijos įmonės "CSD Ingenieure und Geologen" Lietuvos filialo specialistai, laimėję VRAAD skelbtą tarptautinį konkursą. Šveicarų specialistai paskelbė, kad gamykla Vilniuje, Gariūnų turgavietės pašonėje, aplinkosauginiu požiūriu yra galima. Ekspertų tyrimai parodė, kad gamyklos veikla aplinkai nepadarytų jokios žalos.


Šiame straipsnyje: Elektrėnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių