Quantcast

Ekspertai: iškart po liūties maudytis nepatartina

Ketvirtadienį Visuomenės sveikatos biuro atstovai aplankė penkis Vilniuje ir jo apylinkėse esančius ežerus. Biuras išdalino apie 1000 brošiūrų, informuojančių apie saugų maudymąsi, ant persirengimo kabinų iškabino informacinius plakatus.

Lietus išplauna teršalus

Vienas labiausiai akcentuotų biuro patarimų buvo vengti maudynių po stiprios liūties. Ant pastatų, kelių ar kiemų patenkantys lietaus lašai į mūsų aplinką nuplauna įvairius teršalus: automobilių tepalus, degalus, langų valymo ir kitokius skysčius, pesticidus, maisto atliekas, statybviečių teršalus, šiukšles ir nuolaužas. Šie teršalai patenka į lietaus kanalizacijos sistemą, iš jos keliauja į upes, ežerus ar jūrą.

Pavojingiausi yra arčiausiai miestų, žemės ar gyvulininkystės ūkių esantys vandens telkiniai. Biuro atstovas, visuomenės sveikatos stebėsenos specialistas Šarūnas Alasauskas miestiečiams rekomendavo po stiprių liūčių nesimaudyti bent parą.

Specialistas taip pat pabrėžė, kad vandenyje negalima maudyti vaikų su sauskelnėmis. Maudytis taip pat nepatartina žmonėms, turintiems įvairių žarnyno sutrikimų. Poilsiautojams priminta, kad paplūdimiuose draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, juose vedžioti šunis. Pastebėjus kurį nors iš šių pažeidimų, galima kreiptis į policiją, ir pažeidėjai bus sudrausminti.

Užterštame vandenyje – galybė ligų

Specialistai siūlė atsargiau maudytis telkiniuose, kuriuose jokie periodiški vandens tyrimai nėra atliekami. Išsimaudžius užterštame vandenyje galima pasigauti virusą, kirmėlių, susirgti gastroenteritu, salmonelioze, kriptosporidioze, giardiaze, dizinterija ar net cholera.

Vilniuje vandens tyrimai kas dvi savaites yra atliekami penkiose oficialiai įteisintose maudyklose: Neries (Valakupių I ir II bei Žirmūnų), Salotės ir Žaliųjų Ežerų. Taip pat vanduo stebimas ir populiariuose Tapelių ir Balžio (Šilo) Ežeruose.

Dabar vanduo švarus

Paplūdimių lankytojai taip pat turėjo galimybę pareikšti savo nuomonę apie maudyklų kokybę, išsakyti jų trūkumus. Šios nuomonės bus perduotos Vilniaus miesto savivaldybei.

Nors šiuo metu visuose registruotuose Vilniaus paplūdimiuose tarša ir yra šiek tiek padidėjusi, bet leistinų normų neviršija. Apie Visuomenės sveikatos biuro stebimų vandens telkinių tinkamumą maudytis galima sužinoti internete: www.vilniausvsbiuras.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių