Quantcast

Ekskursijos po Valdovų rūmus - išgraibstytos

Per pirmąsias Valdovų rūmų atvirų durų dienas juose apsilankė daugiau nei 2 tūkst. žmonių. Visos ekskursijos iki pat liepos 26 dienos jau išgraibstytos. Pasigirsta svarstymų, kad Valdovų rūmų prisistatymą visuomenei reikėtų pratęsti dar bent savaite.

Dirba ir savaitgaliais

Po oficialaus atidarymo, liepos 7-ą dieną, Valdovų rūmai duris atvėrė plačiajai visuomenei. Į nemokamas ekskursijas interesantai buvo raginami registruotis iš anksto. Tačiau prisiskambinti nurodytu telefonu neįmanoma – linija nuolat užimta. Portalas išsiaiškino, kad visas viešnagių Valdovų rūmuose laikas buvo rezervuotas dar likus dviems savaitės iki iškilmingo jų atidarymo. Nudžiuginta visuomenės susidomėjimo rūmų vadovybė žada ekskursijų laiką pratęsti savaite. Jei tai pavyktų, statinio vartai lankytojams būtų atviri ne iki liepos 26 dienos, bet iki rugpjūčio pradžios.

„Jei būtų mūsų valia, ekskursijų iš viso nenutrauktume. Tačiau turime paisyti statybos įstatymų, sakančių, kad iš viso į statybvietę įžengti negalima tol, kol objektas nepriduotas. Dabar statybininkai atostogauja ir statybos rūmų pietiniame korpuse nevyksta, tačiau po kelių savaičių darbininkai grįžta ir vėl kibs į statybas. Mes galime norėti visko, tačiau jie turi grafikus, į kuriuos reikia spėti“, - kalbėjo Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.

Iki tol gidai rūmuose dirba kasdien nuo 11 iki 18 val. Savaitgaliai – ne išimtis.

Lankytojų publika - įvairi

Valdovų rūmų svečiai susipažindinami su autentiškomis istorinės rezidencijos liekanomis, atkūrimo projektu, jiems aprodomas Didysis kiemas, reprezentacinių salių interjerai, kuriuos puošia portalai, krosnys, grindys, lubos, židiniai. Rūmuose veikia ir nedidelė didaktinė Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės raidos ekspozicija, pateikiami būsimo salių ekspozicinio įrengimo medžiagą.

Nors skelbta, kad vienoje ekskursijoje gali dalyvauti iki 25 žmonių grupė, realiai šis skaičius padidėja kelis kartus.

„Susidaro 40-50, kartais net 100 žmonių. Todėl ekskursiją prižiūri ne tik gidas, bet ir darbuotojas, sekantis iš paskos, kad niekas nenuklystų nuo maršruto“, - pasakojo V.Dolinskas.

Ekskursijos trukmė – 1-1,5 val. Publika – įvairi: jaunimas, pensininkai, užsieniečiai išeiviai, architektai, restauratoriai, paminklosaugininkai.

„Vakar lankėsi dauguma Lietuvoje reziduojančių užsienio ambasadorių, taip pat atostogaujantys Lietuvos diplomatai, menininkai, pavyzdžiui, pianistas Petras Geniušas save jau mato koncertuojantį labai geroje akustinėje atmosferoje. Atvyksta šeimos, įvairios organizacijos ar klubai, pavyzdžiui, Lietuvos bajorai“, - vardijo Valdovų rūmų direktorius.
Trečiadienio vakare rūmus apžiūrinėjo šimtas atstovų iš pasaulio lietuvių Seimo.

Bus ne tik muziejus

V.Dolinskas yra pasakojęs, kad Valdovų rūmai pirmiausia turi patenkinti Lietuvos visuomenės ir užsienio svečių edukacinius, švietėjiškus poreikius. Visos rūmų aptarnavimo sferos bus orientuotos į lankytojų patogumą. Po rūmų kiemu įsikurs didžiulis vestibiulis, priėmimo salė su įrengtomis kasomis, informacijos centras, kuriame klientai gaus žinių ne tik apie pačius Valdovų rūmus, bet ir visos šalies turizmo pasiūlą. Rūmuose duris atvers knygynas, suvenyrų parduotuvė, kavinė, restoranas su istoriniais patiekalais, lankytojai galės nemokamai pasinaudoti tualetu.

Šiame terminale, įrengtame po kiemu, prasidės ir baigsis visi svarbiausi Valdovų rūmų ekspozicijų maršrutai.

Tačiau tai turėtų būti ne tik muziejus su savo ekspozicijomis. Valdovų rūmai atliks pasaulietinio meno, kultūros paveldo, švietimo, senųjų muzikinių, literatūrinių kūrinių sklaidos funkciją.

Kada vizija taps realybe?

Numatoma, kad šalia muziejinių ekspozicijų rūmuose galės būti organizuojamos konferencijos, seminarai, kultūriniai vakarai, knygų pristatymai, klasikinės muzikos koncertai, netgi operų premjeros.

Be to, labai svarbi valstybės reprezentacijos funkcija. Valdovų rūmuose galės vykti valstybės protokolo, šventiniai renginiai, premijų, ordinų įteikimai, užsienio šalių delegacijų priėmimai.

Kada ši vizija taps realybe, kol kas tiksliai neaišku – užklupus sunkmečiui finansavimo čiaupas buvo užsuktas. Valdovų rūmų nepavyko baigti Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo iškilmėms, nors jie buvo statomi kaip pagrindinis šios datos akcentas.

Vietoje planuoto pompastiško Valdovų rūmų atidarymo liepos 6-ąją užsienio svečiai tapo tik iškilmingo rūmų pietinio fasado portalo atidengimo liudininkais: įvyko simbolinis iš esmės atkurtų, tačiau iki galo neįrengtų Valdovų rūmų atidarymas.

Amžiaus statybomis vadinamoms Valdovų rūmų statybos jau išleista apie 176 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių