Quantcast

Efektyvaus turto valdymo srityje nuo Kanados neatsiliekame

  • Teksto dydis:

Nors Lietuva pradėjo skaičiuoti tik 31-uosius nepriklausomybės metus, Vilniaus miesto plėtros ir turto administravimo srityje veikianti „Vilniaus vystymo kompanija“ niekuo neatsilieka nuo okupacijos niekad nepatyrusio Vakarų pasaulio kompanijų.

Kaip efektyviai naudoti turtą?

Daug kalbama apie puikiai veikiančias miestų plėtros, įvairių apleistų kvartalų atnaujinimo, pastatų administravimo projektus Kanadoje. Viena iš sėkmingiausių šalyje veikiančių pastatų ir infrastruktūros valdymo konsultacinių kompanijų „Asset Insight Management Ltd.“ (AIM) daugiausiai projektų įgyvendino Britų Kolumbijos provincijoje.

AIM direktorius Davidas Albrice'as, turintis didesnę nei 25 metų turto valdymo patirtį tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose, pasakoja, kad kompanija teikia konsultacijas, organizuoja projektų rengimą bei derinimą ne tik NT plėtros, efektyvaus jo valdymo klausimais, bet ir teikia infrastruktūros (vandens tiekimo, transporto ir kt.), įrengimo planavimo paslaugas įvairioms organizacijoms, įskaitant savivaldybes.

„Mes dirbame su įvairiais turto savininkais, įskaitant savivaldybes, geležinkelių tinklus, vandens tiekėjus, tranzito institucijas ir objektų grupes. AIM gali padėti išspręsti turto valdymo ir verslo procesų iššūkius kiekvienoje miestui paslaugas teikiančioje įmonėje ar įstaigoje“, – sako AIM vadovas D. Albrice'as, kuris dėl savo profesionalumo ir neįkainojamos patirties įtrauktas į Kanados turto valdymo instituto valdybą.

Specializuota konsultavimo įmonė AIM padeda savivaldybės institucijoms parengti turto valdymo sistemas, kad jos galėtų efektyviai panaudoti tiek NT, tiek infrastruktūros objektus. Patiems turto savininkams išanalizuoti situaciją, parengti projektus paprasčiausiai trūktų tiek žmogiškųjų išteklių, tiek laiko.

Ateities projektai išplėtojami dabar

Kita Kanadoje puiki NT valdymo kompanija – Kalgario savivaldybės žemės korporacija (KSŽK). Tai – miesto savivaldybei priklausanti įmonė, sprendžianti miesto plėtros ir neperspektyvių rajonų atgaivinimo klausimus.

KSŽK prezidentė ir generalinė direktorė Kate Thompson džiaugiasi naujausiais Kalgario miesto ir apskritai Albertos provincijoje pradėtais projektais. Ji sako, kad „Riverso rajono atgaivinimo planas Kalgarį pavers viena patraukliausių pasaulio vietų gyventi, dirbti ir lankyti turistams.“

Šiemet čia baigtas pirmasis daugiaaukštis „East Village“ gyvenamasis-komercinis verslo kompleksas. Antrąjį dangoraižį planuota baigti kitų metų pavasarį. Greta turėtų iškilti ir šiuolaikinis kultūros, ir sporto centrai. Ji tikisi, kad ateityje ši vietovė taps pasaulinio lygio kultūros ir pramogų rajonu.

Kalgario savivaldybės įmonė KSŽK valdys pirkimų procesą, parinks projektuotojų komandą, statytojus ir pasitelkusi savo ekspertus atliks statybų priežiūrą.

Vilniuje irgi yra, į ką pažiūrėti

Panašiai NT plėtra ir efektyviu panaudojimu užsiimančių įmonių yra ir Lietuvoje. Viena sėkmingiausiai veikiančių – UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK), kurios visos akcijos priklauso sostinės savivaldybei.

Bendrovės pagrindinės funkcijos panašios, kaip ir analogiškų Kanados kompanijų. Ji rūpinasi efektyviu miesto viešųjų infrastruktūrinių projektų (pastatų statybos priežiūra, statybų plėtra, naujų pastatų statybos valdymu, NT operacijomis – pirkimu, pardavimu, nuoma ir eksploatavimu) įgyvendinimu, architektūros ir inžinerijos veikla bei su ja susijusiomis techninėmis konsultacijomis.

VVK teikia objektų atnaujinimo ir statybos projektų valdymo paslaugas bei atlieka statinių statybos techninę priežiūrą. Paslaugos apima projektų ekspertizės organizavimą, statinių statybos techninę priežiūrą, pastatų energetinių auditų valdymą, projektų paraiškų parengimo finansavimui gauti valdymą, projektų administravimo valdymą, projektų viešinimo ir turto draudimo valdymą, konsultantų priežiūrą, reikalingų projektavimo ir statybos darbams atlikti lėšų valdymą ir kt. būtinus projektų valdymo veiksmus.

VVK organizavo užterštų miesto teritorijų sutvarkymo projektus. 2015 m. buvo baigta valyti net 5,1 ha buvusios AB „Skaiteks“ gamyklos užteršta teritorija. Kitas sėkmingas projektas – sostinės Mindaugo vidurinės mokyklos užterštos teritorijos sutvarkymas. Čia buvo nukastas variu, švinu, gyvsidabriu ir alavu užterštas gruntas, jį pakeičiant švariu.

Sunkumų kelia viešieji pirkimai ir rangovai

Analizuodama ir lygindama įvairių šalių analogiškų kompanijų patirtį, veiklos modelius ir sėkmės istorijas, VVK direktorė Rasa Čeponytė pastebi, kad Lietuvoje daugiausiai problemų sukelia viešųjų pirkimų nuostatos.

„Pernai valdėme 175 statybų projektus, paskelbėme 198 viešuosius pirkimus, o mūsų valdomų objektų statybų vertė siekė 45 mln. Nors esame Viešųjų pirkimų tarnybos apdovanoti už viešųjų pirkimų organizavimą, tačiau viešųjų pirkimų įstatymai – silpniausia, nors nuo mūsų ir nepriklausanti sritis“, – sako VVK direktorė Rasa Čeponytė.

Iki šiol vyravusi nuostata statybų paslaugas pirkti tik pagal mažiausią kainą atskleidė sistemines bėdas. Dažniausiai pirkimą laimi ne labiausiai kvalifikuotas ir patyręs rangovas.

Kai laimi ne geriausias, o pigiausias rangovas, jis laiku nesugeba gauti medžiagų, neranda kvalifikuotų statybininkų, todėl vėluoja atlikti darbus.

„Su įvairiais iššūkiais susiduriame kasdieniame darbe. Tačiau mūsų kolektyvas patyręs ir profesionalus, turi ilgametę patirtį, todėl kiek tai priklauso nuo mūsų, rizikas valdome“, – teigia R. Čeponytė.

Darbus apsunkina ir sudėtingos bei painios viešųjų pirkimų procedūros. Per metus VVK paskelbia beveik 200 didelių viešųjų pirkimų.

Medžiaga parengta pagal UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ užsakymą. Turinys apmokėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių