Quantcast

Dešimtyje Vilniaus regiono darželių ketinama pradėti paviršių testavimą

Paviršių testavimą šią savaitę ketinama pradėti dešimtyje Vilniaus regiono darželių.

Kaip BNS sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė, toks testavimas pradedamas tose savivaldybėse, kuriose „pandeminė situacija yra sudėtingiausia“.

„Maždaug dešimt darželių pakviesime dalyvauti. Kol kas dar negaliu tiksliai įvardinti, bet kalbamės su keliomis savivaldybėmis iš Vilniaus apskrities pirmiausia, nes čia daugiausiai protrūkių“, – sakė S. Bieliūnė.

Jos teigimu, darželiuose ėminius nuo paviršių rinks juose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai. Šie mėginiai bus siunčiami į Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) laboratoriją.

S. Bieliūnė VU GMC mokslininkai praėjusią savaitę viename iš sostinės darželių filmavo ėminių surinkimo procesą. Pirmadienį vaizdinę medžiagą ketinama išplatinti savivaldybėms, ugdymo įstaigoms.

Pirmųjų darželių patirtis, anot ministro patarėjos, leis įvertinti paviršių testavimo metodą realiomis sąlygomis.

Mes esame numatę, kad tai būtų daroma greitaisiais antigeno testais, kuriais tiriamas ėminys iš nosies landos. Kadangi maži vaikai yra jautrūs, norisi kuo mažiau invazinių metodų.

„Nedideliu mastu startuosim, kad galėtume pasimatuoti savarankišką ėminio paėmimą ir išsiaiškintume, ar specialistams viskas suprantama“, – kalbėjo ji.

Kaip sakė S. Bieliūnė, taikant šį metodą visoje šalyje, paviršių testavimą bus rekomenduojama atlikti kartą per dvi savaites.

Mokslininkams nustačius leistiną normą viršijančią viruso koncentraciją, bus sudaryta galimybė savanoriškai ir nemokamai pasitikrinti dėl COVID-19 visiems grupės nariams – darbuotojams, vaikams ir jų tėvams.

„Mes esame numatę, kad tai būtų daroma greitaisiais antigeno testais, kuriais tiriamas ėminys iš nosies landos. Kadangi maži vaikai yra jautrūs, norisi kuo mažiau invazinių metodų“, – sakė patarėja.

Mėginio paėmimas primena kriminalistų darbą

Paviršių testavimo metodą Lietuvoje neatlygintinai parengė VU Gyvybės mokslų centras. Jo vadovas Gintaras Valinčius sako, kad toks testavimas išbandytas ir pačiame GMC, kur darbo vietose buvo aptikta koronaviruso pėdsakų. Darbuotojams išsityrus, paaiškėjo, jog keli žmonės išties sirgo.

„Mūsų specialistai kruopščiai dirbo beveik pusmetį, nes paviršių testavimą pradėjo dar rudenį“, – sakė G. Valinčius.

Anot jo, toks testavimo metodas susideda iš dviejų pagrindinių dalių – mėginio paėmimo ir testavimo laboratorijoje.

Pirmąjį atliks visuomenės sveikatos specialistai, antrąjį – VU GMC mokslininkai. Pasak G. Valinčiaus, mėginio paėmimas primena kriminalistų darbą.

Aktyvių virusų netestuojam, mes testuojam genetinius požymius suirusio viruso. Virusas suyra aplinkoje, bet genetinė medžiaga atspari ir ji lieka.

„Mes ateiname į kambarį, kuriame dirba ar mokosi galimai sergantis žmogus, kuris ant įvairių daiktų palieka viruso pėdsakų, pavyzdžiui, ant stalo, durų rankenų, šviesos jungiklio, žaislo. Tada paimame tamponėlį, jį suvilgome specialiame skystyje ir perbraukiam per paviršių“, – aiškino VU GMC vadovas.

„Aktyvių virusų netestuojam, mes testuojam genetinius požymius suirusio viruso. Virusas suyra aplinkoje, bet genetinė medžiaga atspari ir ji lieka“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad artimiausiomis savaitėmis paviršių testavimo metodą ikimokyklinio ugdymo įstaigose ketinama imti taikyti visoje Lietuvoje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę vaikų darželiuose registruota beveik 90 protrūkių, apie pusė jų – Vilniaus regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spaliukas

Spaliukas portretas
Reiskia suaugusiu jautriu nera galima kisti iki smegenu krapstyti Ir tai nepazeidzia konstitucijos Ojei atsisakai Leksi is darbo be jokiu kompensaciju Kur tai matyta Fasistai !!!!!

Durnickas

Durnickas portretas
O kur kaupiniai darželinukams? Pradinukams galima eksperimentus daryti, o darželinukams ne. Matyt bijoma . Kur pažeidžiama konstitucija. Rankenas tiria! Matyt už projektą nemaži pinigai kažkam.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių