Quantcast

Dėl situacijos Vilniaus klinikinėje ligoninėje NVSC kreipėsi į prokuratūrą

Dėl infekcijų kontrolės pažeidimų Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pirmadienį kreipėsi į prokuratūrą, BNS informavo NVSC atstovė.

„Kreipėmės vakar vakare (...) į Vilniaus apygardos prokuratūrą“, – antradienį teigė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Kadangi praėjusią savaitę vykusio patikrinimo metu aptikta pažeidimų, galimai sąlygojusių infekcijos išplitimą gydymo įstaigoje, tai tiesiog prašome atlikti tyrimą, ginant viešąjį interesą“, – pridūrė ji.

Anot G. Megelinskienės, prokuratūros prašoma įvertinti, kas yra atsakingas už ligoninėje susidariusią situaciją.

Tiesiog prašome atlikti tyrimą, ginant viešąjį interesą.

„Mes pridėjom ir patikrinimo aktą, kuriame nurodyti pažeidimai. Nurodyta, kad yra tam tikri dalykai, kurie viršija mūsų kompetencijos ribas, todėl reikalingas gilesnis įvertinimas“, – sakė NVSC atstovė.

Pasak jos, visuomenės sveikatos specialistai nustatė, kad ligoninės Priėmimo skyriuje neatskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų srautai, nesudarytos atskiros medicinos personalo komandos karščiuojantiems ir nekarščiuojantiems pacientams.

Taip pat NVSC pastebėjo, kad darbuotojai netinkamai dėvi asmens apsaugos priemones, jų nekeičia nustatytu periodiškumu, o Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose yra „nelengvai dezinfekuojamų paviršių“.

„Tai yra didelis pažeidimas. Tai – aptriušę, aplūžę, nelygūs paviršiai. Pavyzdžiui, taburetės. (...) Reanimacijoje turi būti lygūs, aiškūs paviršiai, kuriuos galima lengvai nuvalyti ir dezinfekuoti“, – teigė G. Megelinskienė.

NVSC atstovė sako, kad kyla įtarimų ir dėl personalo darbo grafikų.

„Todėl ir buvo kreiptasi į Darbo inspekciją, nes tie grafikai, kurie buvo pateikti mums, skyrėsi nuo tų, kurie buvo, pavyzdžiui, Priėmimo skyriuje. Ten tokia raizgalynė, kurios mes patys taip ir nesugebėjome išsiaiškinti. Bet panašu, kad gali būti pažeidimų“, – kalbėjo ji.

Kaip teigia G. Megelinskienė, iš viso mirė devyni šios ligoninės pacientai, kurie užsikrėtė koronavirusu.

„Septyni asmenys, kurie mirė Santarose, jų mirties priežastis yra koronavirusas, du žmonės, kurie mirė Klinikinėje ligoninėje – jų priežastis yra įvardyta kaip kita, nors jiems taip pat buvo nustatytas COVID, tai kyla tam tikrų įtarimų“, – kalbėjo ji.

„Mirties priežasčių nustatymas gali būti vykdomas pagal skirtingus kriterijus. Panašu, kad tuos, kuriuos taiko Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, yra kitokie nei Santaros klinikos, todėl atsiranda neramumas, kad ne visai geras variantas“, – pridūrė NVSC atstovė.

Pasak jos, dėl Vilniaus klinikinės ligoninės jau išsiųsti raštai Darbo inspekcijai, Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai.

Vilniaus klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius pirmadienį BNS sakė nesulaukęs jokių oficialių kaltinimų dėl galimų pažeidimų ligoninėje, priešingai, jis tvirtina, jog nuo pirmos dienos visi įsakymai dėl COVID-19 vykdomi.

N. Markevičius pripažįsta ligoninėje kilus koronaviruso protrūkį, tačiau pažymi, kad ligoninėje – visi sunkūs ligoniai, su lėtinėmis ligomis, todėl infekcija paplito greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Negalima leist ve'Rygai nuo atsakomybės nusiplaut (nors jis ir nepakaltinamas).

prokuratūrai

prokuratūrai portretas
turi būti perduotas ir sveikatos ministeris veryga.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių