Quantcast

Dėl paplūdimio Lukiškių aikštėje – ir kultūros paveldo ekspertų kritika

Valstybinės kultūros paveldo komisijos nuomone, Lukiškių aikštėje, vienoje Vilniaus svarbiausių reprezentacinių erdvių,  Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas įrengti dirbtinį paplūdimį nesuderinamas su istorine ir memorialine Lukiškių aikštės reikšme.

Lukiškių aikštės istorija siejama su okupacinių režimų represijomis ir laisvės kovų istorija. Tai pažymi ne tik archyviniai duomenys, bet ir įrengta atminimo lenta, įamžinanti 1863 m. sukilimo dalyvių mirties vietą bei akmuo Lietuvos ginkluotojo pasipriešinimo (nežinomo kario) būsimam paminklui. Tai yra istoriškai susiformavusi vientisa, urbanistinė erdvė, turinti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę paskirtis, tad aikštės pritaikymo sprendimai turėtų apimti ir suderinti visas šias funkcijas.

Seimas yra priėmęs nutarimą, kuriame nustatyta, kad Lukiškių aikštė Vilniuje formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Paveldo komisija mano, kad smėlio paplūdimio įrengimas Lietuvos istorinei atminčiai, tautiškumui itin svarbioje viešojoje erdvėje nedera su memorialine ir istorine Lukiškių aikštės reikšme. Dirbtiniame paplūdimyje vykdomos veiklos gali nustelbti tokios aikštės viešąjį pažinimą miestiečiams, plačiajai visuomenei bei svečiams iš užsienio šalių.

Paveldo komisijos žiniomis, paplūdimiui įrengti nebuvo pastatyti nauji pastovūs ar laikinieji inžineriniai statiniai, bet buvo panaudotos žiemos metu veikusios čiuožyklos konstrukcijos. Galimai dėl šios priežasties nebuvo skirta laiko visuomenei supažindinti su tokio pobūdžio aikštės įveiklinimu – sumanymas paviešintas, kai idėja jau pradėta įgyvendinti.

Skubotai priimti sprendimai dėl tokių valstybės istorinei atminčiai svarbių objektų,  nesuteikus progos visuomenei išreikšti nuomonės, skatina šios susiskaldymą dėl svarbių paveldo objektų įveiklinimo, sako Valstybinė kultūros paveldo komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas

arvydas portretas
Esmė yra vizgi labai aiškiai matoma. Lietuviai neturi teisės didžiuotis savo istorine atmintim, nes į valdžią išsirenka šimtaprocentinius kvailius, kurie vykdo svetimą valią. Ar lietuviai suvokia, kad smėlio dėžė Lukiškių aikštėje buvo supilta per Didžiojo birželio 23 sukilimo metines? Kodėl? Todėl, kad okupantai, Kremliaus raudonieji komisarai - žydai. Diktatorius Stalinas - žydas.. Štai kam tarnauja šimašiai. Mulkina liberiai tautą. Po 1917 metų perversmo, Rusiją pavergė Kremliaus komisarai raudonieji žydai Jie nužudė 200 tūkstančių stačiatikių dvasininkų, sunaikino 60 milijonų rusų ( A.Solženycin, Nobelio premija).Štai prieš ką okupuotoje Lietuvoje 1941.06.23 sukilo Birželio 23 sukilimo dalyviai – prieš okupantus, Kremliaus raudonuosius žydus. Okupavo Lietuvą ne rusai – raudonieji Kremliaus komisarai žydai. Tai yra žydų paslaptis - Birželio 23 sukilimą būtina paslėpti smėlio dėže Lukiškių aikštėje !

Dvasinis dugnas

Dvasinis dugnas portretas
Šiame byče linksminasi ir džiaugiasi netašyti iš įvairių atsilikusių kaimų suvažiavę mankurtėliai. Jie save dabar vadina vilniečiais. Tačiau jie nėra ir niekada nebus vilniečiai (nors pragyventų sostinėje ir 100 metų). Tikri, savo miestą mylintys, gerbiantys, juo besididžiuojantys žmonės – VILNIEČIAI, taip niekada nesielgs. Nenoriu menkinti Lietuvos kaimo. Ten daug puikių, išsilavinusių žmonių, bet, deja, į Vilnių iš ten atsibrauna ir dvasiniai ubagėliai. Tai jie dabar džiūgauja kažkokio Šimašiaus (ar jis vilnietis? Labai abejoju) suteiktoje laimėje ir iš to džiaugsmo žarsto smėliuką.

Senolis

Senolis portretas
Paveldo komisijos per trumpa atmintis. LDK laikais aikštės teritorija buvo Vilniaus priemiesčio zonoje. XVIII a. pab. pastatyta Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, vienuolynas ir ligoninė. 1860 m. teritorija paversta didele turgaviete ir pradėta integruoti į miestą.....1897 m. aikštėje stovėjo parodų ir cirko pastatas.(1929–1939 m.) buvo įrengti keli paviljonai, veikė turgus, vyko didelės Kaziuko mugės. ...Kankinių vietų pilna visa Lietuvos žemelė...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių