Pereiti į pagrindinį turinį

Degalinėse negalima mokėti kortelėmis, nusipirkti alkoholio

2012-02-29 17:11

Trečiadienį į portalo 1diena.lt redakciją paskambinę skaitytojai skundėsi, kad ryte degalinėse negalėjo atsiskaityti banko mokėjimo kortelėmis. Be to, degalinėse negalima nusipirkti alkoholio, mat kasos aparatai rodo neteisingą datą - kovo 1 d. 3 val. O Lietuvoje alkoholis neparduodamas nuo 22 val. iki 8 val.

Atsiskaitymo sutrikimai, manoma, siejami su vasario 29 diena. Mat fiskaliniame čekyje nurodoma ne paskutinė vasario mėnesio diena, o kovo 1 diena.

„Statoil“ degalinėje kabo įspėjamieji užrašai, kad už degalus galima mokėti tik grynais, o ant fiskalinio čekio bus nurodoma kovo 1-osios data. Kalbinta degalinės darbuotoja teigė, kad kol kas neaišku, kada bus galima atsiskaityti banko mokėjimo kortelėmis.

„Šiandien už degalus galima atsiskaityti grynais arba įmonės kortelėmis. Kada bus išpręsta problema - neaišku“, - sakė darbuotoja.

Sostinės Rinktinės gatvėje esančios „Lukoil“ degalinės vadovas Stanislovas Gaidamovičius teigė, kad dėl vasario 29 dienos degalinės darbas nevyksta sklandžiai. „Nuo vidurnakčio iki 8 val. degalinėje nevyko prekyba. Programuotojai per naktį mėgino perprogramuoti visą įrangą. Dabar degalinė dirba naktiniu režimu. Klientas pirmiausia susimoka už degalus, tik tada gali įsipilti kuro. Sumokėti galima tik grynais arba įmonės kortele“, - sakė degalinės vadovas.

Dėl programinės įrangos sutrikimų degalinėje negalima nusipirkti alkoholinių gėrimų. Nes kasos aparatai rodo neteisingą datą - kovo 1 dieną 3 val. Lietuvoje alkoholiu draudžiama prekiauti nuo 22 val. iki 8 val.

Panašūs sutrikimai šiuo metu yra visoje šalyje.

Papildyta:

VMI prie FM Kontrolės departamento direktorė Valė Kulvisnkienė

Šiandien, Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) buvo informuota, kad kai kurie elektroniniai kasos aparatai (toliau – EKA) dėl kasos aparatus gaminančių ir  juos eksploatuojančių neapdairumo, nebuvo paruošti keliamiesiems metams ir šiandien  vietoje vasario 29 d. spausdina kasos aparatų kvitus, kuriuose fiksuojama kovo 1 diena arba apskritai nespausdina kasos aparatų kvitų.

Išanalizavusi situaciją, VMI rekomenduoja kasos aparatų naudotojams tęsti darbą naudojant kasos aparatus. Klientams pageidaujant, EKA kvituose ir sąskaitose-faktūrose patikslinti kvito spausdinimo datą į vasario 29 rankiniu būdu bei taisymus pasirašyti.

Vasario 29 dieną gautos pajamos turi būti apskaitomos kaip gautos vasario vasario 29 d. ir įtrauktos į vasario mėnesio apyvartą. Pajamoms EKA vasario 29 dienos bei vasario mėnesio Z ataskaitos duomenų taisymui,  surašoma patikslinamoji buhalterinė pažyma, kurioje nurodoma susidariusi situacija.

Kasos aparatų kvitų nespausdinančių EKA naudotojams, atsiskaitant su pirkėjais išduoti kasos pajamų orderius ir pinigų priėmimo kvitus.