Quantcast

Daugiausia apleistos žemės plotų – Vilniaus ir Molėtų rajonuose

Apleistų ir nenaudojamų žemės sklypų šalyje kasmet vis mažėja – tai rodo didėjantį žemės savininkų sąmoningumą ir atsakomybę už valdomą žemę.

Vis dėlto nemaži apleistos žemės plotai, už kuriuos gali būti skaičiuojami didesni žemės mokesčiai, vis dar aptinkami Vilniaus rajone ir Šiaurės rytų Lietuvoje.

Naujausia Valstybės žemės fondo skelbiama informacija apie apleistus žemės ūkio naudmenų plotus skelbiama Registrų centro sukurtoje ir tvarkomoje interaktyvioje atvirų duomenų platformoje REGIA. Naujausiais duomenimis, šiuo metu visoje šalyje užfiksuota beveik 60,6 tūkst. apleistų žemės ūkio paskirties žemės sklypų, kurie užima 34,8 tūkst. hektaro (ha) ploto, arba 0,6 proc. viso šalies ploto.

Palyginti su praėjusiais metais, apleistų žemės sklypų kiekis sumažėjo daugiau kaip dešimtadaliu, o apleistų plotų - 16 procentų. O dar 2013 metais Lietuvoje buvo užfiksuoti net 128 tūkst. apleistos žemės sklypai, užėmę 113 tūkst. ha plotą.

Daugiausiai apleistos žemės ūkio paskirties sklypų vis dar yra Vilniaus rajono savivaldybėje - 6,5 tūkst. sklypų, kurie užima 3,6 ha plotą. Taip pat nemažai tokių sklypų aptinkama Molėtų (3,9 tūkst. sklypų, 2,4 ha plotas), Utenos (3,2 tūkst. sklypų, 1,9 tūkst. ha plotas), Trakų (3,1 tūkst. sklypų, 2 tūkst. ha plotas), Zarasų (2,7 tūkst. sklypų, 2,1 ha plotas) ir Ignalinos (2,7 tūkst. sklypų, 1,5 tūkst. ha plotas) rajonuose.

Mažiausiai apleistos yra Alytaus miesto, Palangos, ir Šiaulių miesto savivaldybėse, kuriose yra vos po kelis apleistos žemės sklypus, užimančius nedidelę savivaldybės teritorijos dalį.

Žemės mokesčio įstatyme numatyta, kad savivaldybės, atsižvelgdamos į žemės sklypo naudojimą arba nenaudojimą, gali nustatyti nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokesčio tarifą. Dažniausiai apleistai žemei būna nustatomas didžiausias - 4 proc. - mokesčio tarifas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, praėjusiais metais už apleistą žemę apskaičiuota mokesčio suma buvo beveik 2,3 mln. eurų.

Lietuvoje šiuo metu yra įregistruota beveik 2,4 mln. sklypų, užimančių beveik 5,8 mln. ha plotą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O R.KARBASKA LRT, KGB ziurkes kaltina zemgrobiu,kaip tai suprasti.

Dionizas

Dionizas portretas
Teisingai čia vienas parašė.Po Vilniaus krašto okupacijos prikėlė okupantų lenkų,išdalino jiems lietuvių žemes,net Želigovskivskininkai gavo ir lenkų kariškiai.Veliau jų neliko,tai nėra kam grąžinti žemės,o rusams,ten gyvenantiems rankos auga iš užpakalio,jie žemės nenori dirbti nusipirkę.Lietuviai pirkite tas žemes ir išplitę ten lietuvius,kad bruda,ten gyvenantiems atskiesti metu ir sulietuvintumet.

rrr

rrr portretas
nugi ten kur buvo okupave lenkai...savininkai dar pries simtmeti padeti i pavesi,o okupantai uzsigrobe,paskui sovietai nacionalizavo...o dar likusiems okupantu palikuonims turbut neviska sugrazino...beto ten smeleta ir akmenuota zeme,sunku tokia apdirbinet...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių