Quantcast

Darbdaviai dairosi į persikvalifikuojančius specialistus

  • Teksto dydis:

Darbą siūlančių Lietuvos portalų duomenimis, 2016 m. vidutinis programuotojų atlyginimas Lietuvoje buvo apie 1 000 eurų, atskaičius mokesčius, tai – beveik 1,7 karto daugiau už vidutinį atlyginimą Lietuvoje.

Nors per pastaruosius pora metų programuotojų alga šoktelėjo 1,5 karto, IT rinkos specialistų teigimu, nedidelėms Lietuvos įmonėms, šiuo klausimu vis dar sunku konkuruoti su tarptautinėmis bendrovėmis. Susidariusi situacija iš dalies lemia aukščiausio lygio programuotojų trūkumą šalyje.

„Viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduria šiuolaikinės įmonės, yra IT specialistų trūkumas, – sako reklamos agentūros „Visual & Softworks“ projektų koordinatorė pagal sutartį Dalia Gustaitė. – Paradoksalu, bet augant vidutiniam programuotojų atlyginimui, aukščiausio lygio specialistų nedaugėja. Profesionalai įsidarbina tarptautinėse kompanijose arba išvyksta dirbti į užsienį, taigi vietinės įmonės nuolat jaučia specialistų trūkumą.“

Paradoksalu, bet augant vidutiniam programuotojų atlyginimui, aukščiausio lygio specialistų nedaugėja. Profesionalai įsidarbina tarptautinėse kompanijose arba išvyksta dirbti į užsienį, taigi vietinės įmonės nuolat jaučia specialistų trūkumą.

Pasak D. Gustaitės, darbo rinkos situaciją iškreipia ir pradedantieji programuotojai, kurie vos baigę universitetą ar individualius mokymus, net ir neturėdami patirties, tikisi neadekvačiai didelio atlyginimo. Specialistės teigimu, darbdaviams yra svarbiausia žmogaus motyvacija, noras mokytis ir tobulėti bei darbų pavyzdžiai, o ne diplomas. Tiesa, D. Gustaitė aukštojo mokslo svarbos nesumenkina – teorinės žinios programavime bei IT projektų valdyme taip pat labai svarbios.

„Nors specialistų trūkumas, viena vertus, yra neigiamas reiškinys, jis sudaro sąlygas persikvalifikuojantiems žmonėms greičiau rasti praktikos ar darbo vietą, – teigia Vilniaus programavimo mokyklos projektų vadovas Jevgenij Abdulajev. – Kasdien bendraujame ne tik su žmonėmis, norinčiais persikvalifikuoti, bet ir su darbdaviais. Galiu nuraminti, kad stiprius programavimo pagrindus turintiems žmonėms paprastai pakanka žinių karjeros pradžiai, o kaip greitai seksis kilti pareigose, priklauso nuo paties žmogaus pastangų.“

J. Abdulajev teigimu, programavimo mokykla, padedanti surasti darbo praktikos vietą, yra puiki investicija į ateitį, tačiau finansiškai įkandama ne visiems. Todėl, niekur nesimokantys ir nedirbantys, tačiau išmokti programuoti norintys žmonės gali pretenduoti į Lietuvos darbo biržos finansuojamus mokymus. Projekto tikslas – sumažinti nedirbančio ir nesimokančio jaunimo skaičių, įgyvendinant ankstyvosios intervencijos ir aktyvumo skatinimo priemones, atsižvelgiant į tai, kokiai tikslinei grupei priklauso asmuo bei įvertinant asmens poreikius ir galimybes. Norintys pretenduoti į kompensuojamus mokymus žmonės, savo miesto darbo biržoje gali pasitikslinti ar atitinka keliamus reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

netkiu

netkiu portretas
Esu tas kuriam patinka programuoti, pats nemažai esu išmokęs ir nemažai programų sukūręs, bet per 5 metų paiešką taip ir nepavyko įsidarbinti programuotoju. Todėl skaitant tokius straipsnius sunku patikėti, kad kas įdarbins mokanti programuoti kitos srities specialistą.

asti

asti portretas
Turintys stiprius programavimo igudzius nepersiorientuoja- tai galetu nebent savarankiskai ismoke programuoti pasitobulinti,kad dirbti. O aukstos kvalifikacijos programuotojas,gerbiantis save tikrai nedirbs uz 1000 i rankas,tai faktas ir taip nebuna.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių