Quantcast

Dalai Lama pareiškė matantis pagrindo optimizmui dėl Kinijos politikos

  • Teksto dydis:

Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama penktadienį Lietuvoje pareiškė matantis permainų ženklų, kad Kinija gali pakeisti savo politiką Tibeto atžvilgiu.

Atsakydamas į žmonių klausimus po paskaitos Vilniuje, Dalai Lama pabrėžė jaučiantis paramą iš Kinijos intelektualų ir budistų bendruomenės.

"Nesiekiame nepriklausomybės", - kelis kartus pabrėžė Nobelio taikos premijos laureatas.

Kartu jis teigė, jog būtina apsaugoti Tibeto kalbą ir budizmo kultūrą, o tai įmanoma tik turint "prasmingą autonomiją".

"Jau atsiranda permainų ženklų, taigi esu gana optimistiškas. Daug Kinijos intelektualų, Kinijos budistų rodo rūpestį Tibetu, šia problema, ir demonstruoja solidarumą", - kalbėjo Dalai Lama.

"Dabar Kinijoje yra daugiau kaip 400 milijonų budistų, daugelis iš jų rodo nuoširdų rūpestį Tibetu", - teigė jis.

"Dabar vadovai bando veikti realistiškesniu keliu. Tai vilties teikiantis ženklas", - sakė Dalai Lama.

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo 2009 metų protestuodami prieš Kinijos priespaudą susidegino apie 120 tibetiečių.

Keturių dienų vizitą Lietuvoje Dalai Lama pradėjo trečiadienį. Tądien su juo neoficialaus pokalbio susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ketvirtadienį 87 metų Tibeto dvasinis vadovas viešėjo Lietuvos Seime ir Vilniaus rotušėje.

Pirmasis žinomas valdovas Tibetą valdė 127 metais prieš Kristų, vėliau šimtmečius Tibetas buvo nepriklausoma valstybė, kartais kaip autonominė valstybė susijusi santykiais su Kinijos imperija.

1941-1949 metais Tibetas buvo visiškai nepriklausoma valstybė. Po 1949-1951 metų invazijos Kinija naudodama jėgą ir grasindama ja primetė Tibetui sutartį dėl "taikaus išvadavimo".

Nobelio taikos premijos laureatą Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentuotojas

Komentuotojas portretas
Tarp visa ko, pasidomekite praeitimi, kaip tibetas buvo susijęs su Vokietija ir Hitleriu, o juolab, atkreipkite dėmėsį į tibeto santykius su JAV. Ir tada turėtu paaiškėti ryšis vykstantiems renginiams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių