Quantcast

Dainų šventė įsisiūbuoja

Vakar oficialiai atidaryta Tūkstantmečio dainų šventė. Į jos renginius suplūs tūkstančiai žiūrovų, tačiau dalyviams šventė – ne tik koncertai ir pasirodymai. Prieš kelias dienas atvykę į sostinę nuo ryto iki vakaro jie leidžia repeticijose.

Linksmina ne tik dainos

Kalnų parkas vakar dūzgė nuo pat ryto. Technikai tikrino aparatūrą, paskutines detales derino visur lakstydami režisieriai, dainas ir šokius kartojosi atlikėjai, keli šimtai dalyvių išsibarstė ant suoliukų laukdami savo repeticijų eilės. "Aš groju skudučiais, kol kas mūsų nereikia, bet specialiai atėjome pažiūrėti, kaip kiti repetuoja, labai gražu", – džiaugėsi iš Kretingos atvykusi Laura.

Į Dainų šventę atvykusiems moksleiviams akivaizdžiai rūpėjo ne tik dainos: susėdę ar sugulę ant suolelių jie žaidė kortomis, deginosi, ne vienas sekdamas suaugusiųjų pavyzdžiu karštą rytą gaivinosi alumi. Pavėsyje susėdę paaugliai neslėpė: Dainų šventėje vienas smagiausių dalykų jiems – kelionė į sostinę, dėl to prieš šią šventę norinčių dainuoti dažnai atsiranda kur kas daugiau nei įprastai.

Pietauti – per visą miestą

Organizatoriams dalyviai šiemet negaili pagyrų: viskas vyksta tvarkingai, pagal planą, maitinama skaniai, viešuoju transportu be nesklandumų galima važiuoti nemokamai turint šventės dalyvio pažymėjimą.

"Tik vienas nepatogumas – pietauti turime važiuoti per visą miestą. Repetuojame nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, pavalgyti reikia, bet tenka važiuoti iki pat Viršuliškių mokyklos, kur gyvename. Vienu troleibusu ar autobusu ten net nenuvažiuosi, sugaištame nemažai laiko, reikia labai skubėti", – pasakojo iš Alytaus atvykusio dainų ir choro ansamblio "Dainava" vadovė Danutė Plytnikienė.

Tačiau maisto kokybe dalyviai nesiskundžia – pietus jie gauna sočius ir skanius. Vilniečiams jie net atvežami į repeticijų vietą, reikia tik turėti maisto taloną.

Dainų šventės dalyviai miega mokyklose ant savo čiužinių ir miegmaišiuose. Dalis – klasėse ar salėse, kiti netgi koridoriuose. "Nieko, mes – nuolatiniai Dainų šventės dalyviai, žinome, kaip viskas vyksta, esame pripratę", – šypsojosi D.Plytnikienė.

Šventei papuošė miestą

Prabangiai nebus ir miestas papuoštas. Vietoj brangiai kainuojančių fejerverkų pasirinktos kuklesnės simbolinės puošmenos. Tūkstančius paukščių, kurie buvo iškabinti Pilies gatvėje ir Katedros aikštėje, išlankstė Lietuvos miestų ir išeivijos lietuvių vaikai.

Šventiniai renginiai vyks Vingio, Kalnų ir Sereikiškių parkuose, Katedros aikštėje, "Žalgirio" stadione. Pastarasis buvo atnaujintas ruošiantis specialiai šiai šventei: sutvarkytos stadiono prieigos, nudažyti išorės ir vidaus fasadai, suremontuotos ir papildomai įrengtos sėdimos vietos 10 tūkst. žiūrovų, visiškai atnaujinta apšvietimo sistema, atlikti kiti darbai.


Dainų šventės istorija

Pirmoji Dainų diena Lietuvoje buvo 1924 m. rugpjūčio 23–25 d. Kaune, Parodų aikštėje. Joje dalyvavo 86 chorai (apie 3000 dainininkų).

2003 m. lapkričio 7 d. UNESCO Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką pripažino žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.


Šiame straipsnyje: dainų šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

bio

bio portretas
Pirmyn visi i svente,nepamirskit pasiimti Alaus 9.5 stiprumo po bambeli ,kad sokiai suktusi ne tik galvoje bet ir viduriuose.

Saulius1

Saulius1 portretas
Ir viskas tik Vilniuje?.. :-(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių