Quantcast

COVID-19 ligos testavimas kaupinio principu: kokie pirmieji rezultatai?

  • Teksto dydis:

Prieš grįžtant į bendrojo ugdymo įstaigas, praeitą savaitę, vasario 18–21 dienomis kaupinio principu buvo tiriami mokytojai ir mokiniai bei jų šeimų ūkiai. Taip pat dėl COVID-19 ligos nustatymo vasario 15–25 dienomis buvo tiriami Vilniaus miesto savivaldybės įmonių darbuotojai. Iš viso buvo paimti 855 kaupiniai. Iš jų – 626 ugdymo įstaigų kaupiniai ir 229 sostinės savivaldybės įmonių kaupiniai.

Šiandien trijuose Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialuose vyksta pilotinis mokinių, mokytojų, mokyklos administracijos, techninio personalo ir valgyklos darbuotojų tyrimas kaupinio principu. Norint užtikrinti saugią ugdymo įstaigų veiklos pradžią, testuoti į mokyklas vyko Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ koordinatoriai kartu su Lazdynų, Karoliniškių ir Centro poliklinikų slaugytojais.

„Praeitą savaitę, testuojant mokytojų ir mokinių šeimų ūkius mobiliuose punktuose, iš 626 kaupinių gavome tik tris teigiamus tyrimo atsakymus. Šiandien planuojame ištestuoti dar 164 kaupinius Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje. Darome viską, kad rastume būdą, kaip užtikrinti saugumą ugdymo įstaigose. Pirmą kartą vykome į mokyklą ir testavome visus reikiamus žmones vietoje“, – teigia „Vilnius sveikiau“ direktorė Guoda Ropaitė-Beigė.

Viename kaupinyje yra nuo 2 iki 5 mėginių, todėl galima ištestuoti iki 5 žmonių. Anot „Vilnius sveikiau“ specialistų, jei bus rastas bent vienas teigiamas testo rezultatas, žmogus bus siunčiamas atlikti PGR tyrimo iš nosiaryklės kaupinio testo patvirtinimui, tačiau visa klasė turės izoliuotis iš karto, vos tik gavus kaupinio tyrimo teigiamus rezultatus.

Baigtos testuoti sostinės savivaldybės įmonės

10 dienų mobiliuose punktuose kaupiniu principu „Vilnius sveikiau“ specialistai testavo Vilniaus miesto savivaldybės įmones: bendroves „Grinda“, „Vilniaus šilumos tinklai“, „Susisiekimo paslaugos“, „Vilniaus vandenys“, „Vilniaus apšvietimas“, „Vilniaus viešasis transportas“.

Iš ištestuotų 229 kaupinių buvo rasti 8 teigiami. Kaip ir su ugdymo įstaigų specialistais, visi teigiamą atsakymą gavę žmonės turėjo saviizoliuotis iki papildomo PGR tyrimo rezultatų gavimo. Vadovaujantis tyrimo rezultatais, įmonėse bus priimti sprendimai dėl darbo organizavimo ir kitų priemonių, kad darbo aplinka atitiktų darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių